Munkanélküliség és szakképzés Szombathelyen

vkriszti-HCs • 2014. július 14., hétfő •
Bálint András, a Savaria Szakképzés-fejlesztési és Felnőttképző Központ igazgatója sajtótájékoztató keretében számolt be a legújabb fejlesztésekről, a munkaerő-piaci helyzetről, és arról, hogy a 2015-ben induló gépészmérnöki képzés tanműhelyei is a központ épületében kerülnek kialakításra. A július 14-i sajtótájékoztatón részt vett dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is.
Munkanélküliség és szakképzés Szombathelyen

A szakképzés alapfeltétele annak, hogy a Szombathelyen újonnan létrejött munkahelyeket be tudják tölteni - mondta Puskás Tivadar.

2010-ben készítettek egy programot, melyben lefektették, mit akarnak elérni az elkövetkezendő években. Ekkor 1700 új munkahely létrejöttét ígérték, most büszkén jelentette ki a polgármester, hogy ezt a számot már egy évvel ezelőtt meghaladták. A nagyvállalatoknál körülbelül 2000 új munkahely jött létre 2011-től napjainkig. Emellett a kis-, és középvállalatoknál is nőtt a foglalkoztatottak száma. Most 2500-2800 között mozog az új munka lehetőségek száma. Ennek köszönhetően Szombathely munkanélküliségi rátája a legutóbbi adatok szerint 3,5%-ot mutat, így kiemelkedően jó aránnyal rendelkezik az ország többi részéhez képest.

Puskás Tivadar kiemelte, hogy a vállalatoknak magasan kvalifikált, szakképzett munkaerőre van szüksége. Ezt a szerepet tölti be a szakképzési központ, olyan szakmák tanulására is van lehetőség, amelyek ma hiányszakmának számítanak például a forgácsoló, a csőhálózat-szerelő, és a mechatronikai technikus.

A központ úgy alakította ki képzési sruktúráját, hogy piacképes tudással rendelkező emberek kerüljenek ki az iskolapadból - mondta el Bálint András, a központ igazgatója.

Nemrég 135 millió forintos beruházással még jobb feltételeket, kulturált környezetet tudtak létrehozni az itt tanulóknak. A munkálatok során az épület egy részét is felújították, de új tanműhelyeket is kialakítottak. Az elkövetkezendőkben 10 millió forintból a tetőszerkezet és a tűzjelzőrendszer felújítását tervezik.

Mint 100%-ban önkormányzati tulajdonú cég, rengeteg segítséget kapunk a várostól, így polgármester úrtól is, így folyamatosan tudunk fejlődni – emelte ki beszéde végén Bálint András.

A 2015-től induló szombathelyi gépészmérnöki képzés tanműhelyeinek is a Savaria Szakképzés-fejlesztési és Felnőttképző Központ ad majd otthont.

Dr. Puskás Tivadar a sajtótájékoztató után rövid bejárást tartott a különböző gyakorlótermek között.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére