Mezmegaz - világbajnoksági mezmustra I.

F.B. • 2014. május 12., hétfő •
A 2014-es labdarúgó-világbajnokságot Brazíliában rendezik 2014. június 12. és július 13. között. A selejtezők után 32 válogatott vehet részt a tornán. A címvédő a spanyol válogatott. A torna nyitómérkőzését São Paulóban, a döntőt Rio de Janeiróban, a Maracanã Stadionban játsszák. Az világbajnokság kezdete előtt a frisss.hu összegyűjtötte a VB összes mezét. Az első négy csoportban szereplő 16 csapat mezét itt találják.
Mezmegaz - világbajnoksági mezmustra I.

A csoport

Brazília

Ki mással kezdhetnénk, mint a házigazda brazilokkal. A Selecao hazai szerelése a hagyományos „canarinha” színösszeállításban pompázik. A második számú mez nyaktól bokáig kék lett, és közben úgy pöttyös, hogy távolabbról csíkos hatást kelt. Elegáns és meglepően szép mezeket kaptak a házigazdák.

Horvátország

A Horvátok szerelése sem sokat változott. A feltűnő, kockás mintás hazai szerelés minden világversenyen a szurkolók kedvence. Az idegenbeli szerelés teljesen kék, ám ide is belecsempészték a legendás piros kockás mintát. A Nike ismét nem okozott csalódást, a horvátok elégedettek lehetnek. 

Mexikó

Az Adidas idén szakított a tradíciókkal és az összes partnerének teljesen új koncepció alapján készítette el a mezét. A mexikóiak hazai meze sokkal sötétebb zöld színt kapott, és erős grafikai elemekkel próbálták feldobni. A grafikai elemek megmaradtak az idegenbeli piros mezen is, ami az 1960-as években volt legutóbb jellemző a mexikói válogatottra. A '80-as, '90-es évek csicsás szerelései köszönnek vissza a mexikói mezek kinézetén, azok a mezek pedig nem éppen a szép szerelésekről voltak híresek.

Kamerun

Kamerun első és a második számú szerelés is megőrizte alapszínét, a zöldet és a sárgát. A gyártó afrikai barlangrajz hatású mintákkal dobta fel a mezeket. A minta egyébként főleg a hazai szerelésen hangsúlyos. Kamerunra mindig is jellemzőek voltak az extravagáns mezek, ez idén sem változik. Az afrikai csapat mezei üde színfoltok lesznek a nyári VB-n.

 

B csoport

Spanyolország

Ahogy már írtuk, az Adidas szakított a tradíciókkal, ami szinte sehol nem nyerte el a szurkolók tetszését. A spanyolok most először egyszínű vörös hazai szerelésben játszanak, 1947 óta mindig kék nadrág járt a vörös felsőhöz. A váltó mezük fekete alapszínt és rikító sárga kiegészítést kapott. A hazai szerelés unalmas, a spanyoloktól teljesen életidegen, a váltó szerelés pedig a VB egyik legrondább szín összeállítású meze lett. 

Hollandia

A hollandok letisztult és klasszikus hazai mezt kaptak. Mind varrásában, mind anyagában megmaradt ez a fajta letisztultság, ami kifejezetten elegánság teszi a narancsosok mezét. Az idegenbeli meznél modernebb kinézetet preferált a Nike, teljesen kék lett a szerelés, és térhatású mintázatot kapott a váltómez. Nem a legszebb holland garnitúra az idei, de nem érheti panasz. 

Chile

Az első számú piros mez klasszikus kék gallért és fehér nyakrészt kapott, valamint egy fehér csík fut végig a mez oldalán. A letisztult második számú mez fehér lett. Semmi különleges nincs a chilei szerelésben: egyszerű, de unalmas.

Ausztrália

Az ausztráloknál maradt a tradicionális arany és zöld szín, de őszintén szólva az embernek olyan érzése van, mint ha a brazil mezre raktak volna egy gallért, és aztán újra eladták ugyanazt a szerelést a Nikenál. A váltó mez viszont telitalálat, obszidián (vulkáni üveg) színű, a felső, a nadrág és a zokni egyaránt. Jó lett az ausztrál garnitúra, főleg a váltómez néz ki szépen.

C csoport

Kolumbia

Kolumbia is áldozatul esett az Adidas újítási hullámának. A hazai rikító sárga mez kifejezetten ronda lett. Őszintén szólva, egyfajta láthatósági mellényre emlékeztet. Az idegenbeli mez már jobban néz ki, és összetétele nem változott, telt vörös lett, s igen népszerű a szurkolók körében. Egy ronda és egy jól kinéző mezt kaptak a kolumbiaiak, összességében azonban inkább csalódásként élhetjük meg.

Görögország

Mindig nehéz a mezgyártó dolga, ha az adott csapat tradicionálisan egyszínű szerelésben játszik, hiszen ilyenkor meg van kötve a gyártó keze. A görögök esetében azonban le a kalappal a Nike előtt. Amilyen egyszerű, olyan szép a görög labdarúgó-válogatott meze. A hazai mez fehér, a gallérja és az ujjak végén található szegély pedig kék. Az idegenbeli mez ennek a fordítottja. Az egyik kedvencünk lett a görög mez, ami egyszerű és gyönyörű!

Elefántcsontpart

Elefántcsontpart mezét is a Puma gyártja, ők csak egy keveset kaptak a Kamerunnál hangsúlyos jellegzetes mintákból. A színek nem változtak, az első számú mez narancs, a második pedig zöld lett. Nincs meg az a letisztult szépség, mint a görögöknél, és hiányzik az a különlegesség, ami a kameruniakat jellemzi. Jó, jó de kissé sablonos.

Japán

A Japán válogatott első számú meze maradt a megszokott kék színnél, eltűnt a fehér nadrág, helyette az is kék lett, a sportszárnál pedig inkább a pink dominál. Talán az egyik legjobb Adidas-dizájn az idén. Az idegenbeli mez azonban párját ritkítóan ronda lett. Érthetetlen miért kapott neon zöld szerelést a Japán csapat, mindenestre reménykedjünk bene, hogy nem sűrűn fogják hordani a VB legrondább mezét.

D csoport

Uruguay

Uruguay mezén gyakorlatilag a már eddig is jól ismert sémákat variálták. A hazai mez égszínkék, az idegenbeli fehér. Az első számú dresszt arany elemekkel dobták fel, utalva a két vb-címre és a 2011-es Copa América-sikerre. A mezt az egyedi kialakítású gallér teszi különlegessé. A hófehér idegenbeli darab egy sima megszokott Puama mez. 

Costa Rica

Costa Rica mezét a Lottó gyártja. Elegáns gallérú klasszikus piros-kék-fehér szín összeállítású mezt kaptak a costa ricaiak. A piros alapszínre helyezett kék látványelem a címert öleli körbe. Az idegenbeli mez formailag teljesen a hazai tükörképe, csak a színek cserélődtek fel: a piros alapot fehér váltotta. 

Anglia

1952 és 2013 között Umbro mezekben futballoztak az angolok válogatott meccseiken, de egy éve már a Nike az új mezszállító. A hazai mez sima hófehér lett, lényegében egy sima fehér póló. Az Angoloknak nagyon nem tetszik az egyszerű kinézetű hazai mez, konkrétan bojkottálják a Nike hazai szerelését. Az idegenbeli mez azonban telitalálat, a piros két árnyalatát és visszafogott csíkozás jellemzi. Az idegenbeli mez egyszerűen gyönyörű lett. 

Olaszország

A pólók dizájnját az eredeti olasz kézművesség ihlette. A karcsúsított forma, a megmunkált gallér és nyakrész a bonyolult és aprólékos elemek nagyszerű kombinációja. Hivatalosan fehér nadrág és kék sportszár tartozik az első számú mezhez, az idegenbeli mez fehér alapszínt és visszafogott kék csíkozást, illetve V-nyakat kapott a hazain látható gombos megoldással ellentétben. Az egyik legszebb garnitúra az olaszoké.

közösség

további frisss

lap tetejére