Mészöly Géza: közönségünk kitartása több ponthoz segítette a csapatot

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold és Unger Tamás • 2016. május 11., szerda •
Tavaly még a kieső helyen állt az utolsó forduló előtt a Haladás, idén viszont az ezüstéremre is esélye volt már a zöld-fehéreknek. A véget ért labdarúgó-idényt értékeltük Mészöly Géza segítségével, akinek 13 + 1 kérdést tettünk fel és ugyanennyi választ kaptunk.
Mészöly Géza: közönségünk kitartása több ponthoz segítette a csapatot

Az interjú a Frisss FM frekvenciáján több részletben már elhangzott, az alábbiakban a teljes interjút közöljük. 

1.    Tavaly a kiesés elől menekült a csapat, idén viszont a dobogó elérésére is esély volt az utolsó fordulóban. Gondolta volna?

Nagyon eredményes szezont tudhatunk magunk mögött, amit nagyrészt a kitűnő kezdésnek köszönhettünk. Az őszi meccsek közül a 19. fordulóban megrendezett összecsapás külön is emlékezetes marad, hiszen a Hali utoljára szerepelt a régi stadionban és mindent megtettünk azért, hogy a történelemkönyvbe győzelmet lehessen beírni. Akkoriban a 6. helyen álltunk és megmaradt a lehetőségünk arra, hogy egy kiváló szerepléssel akár dobogós helyen végezzünk. 

2.    Nagyon jól indult az őszi szezon, sokáig a 2. helyen tanyázott a csapat, aztán volt olyan is, hogy az alsóházba csúszott vissza a Hali, az utolsó 7 forduló viszont nagyon jól sikerült megint. Ön is így látta?
Azt fogalmaztuk meg magunknak, hogy annyi pontot szerezzünk február-márciusban, mellyel a véghajrában még esélyünk legyen az Európa-ligás pozíció elérésére. Mindez sikerült, elértük a célunkat, hiszen az utolsó fordulóban a bajnok Ferencvárossal még azért küzdhettünk, hogy akár a dobogóra is felérjünk. Noha ez nem jött össze, mégis úgy érezzük, hogy nagyon jól teljesített a csapat és az 5. hely nagy bravúr. Ez az eredmény mindenképpen tartást adhat a csapatnak, és ez akár a jó folytatást is előfeltételezi. Persze jó lett volna, ha ölünkbe esik a nemzetközi kupaszereplés és örömmel mentünk volna külföldre is focizni és igyekeztünk volna sikerrel képviselni a zöld-fehér színeket és hazánkat. Mindenesetre nagyon elégedettek vagyunk, és úgy gondolom, hogy mind a játékosok, mind a szakmai stáb tagjai sokat profitálhatnak ebből a szezonból.   
3.    Minek köszönhető ez a siker?
Összességében a profi mentalitásnak, a csapat tartásának, a folyamatos fejlődésnek, a nem egy meglepetés-győzelmünknek és persze a tavaszi 14 meccsen szerzett 21 pontunknak köszönhetjük az előkelő helyezést. A mi esetünkben a nagyon jó kezdés és a kiváló véghajrá, no és persze a szakmai stáb elszántsága is hozzájárult a sikerhez. Sem a sérüléshullám, sem az eltiltások nem tántorítottak el bennünket, mindig mentünk előre és igyekeztünk a maximumot kihozni magunkból. 

4.    Mekkora szerepe volt a stabil tulajdonosi háttérnek?
Amikor a stabil háttérről beszélek, akkor a tulajdonosi háttérnek kell elsőként szóba jönni. A szakmai stáb bármilyen kéréssel, újítással állt elő, meghatározó volt a tulajdonosok támogatása. Olyan kapszulával, övvel dolgozhattunk, mellyel folyamatosan figyelemmel kísérhettük a játékosok állapotát. A szezon végére pedig olyan órát tudtunk beszerezni a játékosoknak, mellyel még a nyári pihenő alatt is láthatjuk, hogy az adott játékos éppen milyen edzettségi állapotban van, tréningezik-e, illetve végrehajtja-e az általunk előírt edzésmunkát. Mindezért nagy köszönet illeti névadó szponzorunkat, a Switelskyt.      
5.    Nézzünk a számok mögé! 9 vereség áll a csapat neve mögött, ennél kevesebbszer csak a Loki és a Fradi kapott ki…
Nagyon stabilak, de még jobb vendégek voltunk, hiszen a Fradi mögött a legjobb idegenbeli mutató a mi nevünkhöz fűződik. A bajnok után mi szereztünk a második legtöbb győzelmet vendégcsapatként. Ehhez talán az is hozzájárult, hogy a hazai meccseinket is szinte idegenben játszottuk, tehát nagyon hozzászoktunk az utazáshoz és az idegen környezethez. A kevésnek mondható 9 vereség a csapat tartását bizonyítja.  

6.    33 lőtt gól, ez pontosan 1 gólos meccsenkénti átlag. Ez nagyon kevés, csak a Vasas és a Békéscsaba lőtt kevesebbet…
Valóban kevés, bár a vége felé jobban ment a gólszerzés, mint ősszel. Pakson 3-szor is betaláltunk, pedig a magyar válogatott Európa-bajnoki felkészülése miatti, tavaszi szerda-szombat-szerda ritmus egyáltalán nem volt könnyűnek mondható. A Rohonci úti stadiont nagyon szerette a csapat és bízom benne, hogy amint visszatérünk ide, a gólszerzés is jobban megy majd.    
7.    37 kapott gól, ennél is csak a Loki és a Fradi kapott kevesebbet...
Tavasszal egymás után két alkalommal, az MTK és a Diósgyőr ellen kaptunk három gólt, ugyanakkor egyszer sem fociztak le bennünket, sőt mindkét helyen – az MTK ellen még vezettünk is – esélyünk volt, hogy visszajöjjünk a meccsbe és szoros eredményt érjünk el. Idetartozik még az a két meccs, amikor az Újpest ellen döntetlent értünk el, a Videoton ellen pedig kikaptunk Felcsúton. A bajnokság ezen szakaszában 4 meccsen mindössze 1 pont jött össze, ez volt a hullámvölgy számunkra, de ilyennel a Fradi is találkozott. Aztán nagyon jól folytattuk, hiszen az utolsó 7 meccsen 14 pontot gyűjtöttünk.   
8.    Kiknek köszönhető az 5. hely? A jó igazolásoknak, a stabil csapatszellemnek, vagy valami másnak?
Elsősorban természetesen a csapatnak, de mindenképpen meg kell említeni a tavaly nyáron érkezett Király Gábort, aki teljesítményével igazi stabilitást jelentett a védelemnek és hatalmas lökést adott a csapatnak. Az, hogy a bajnokság 33 fordulója során egyetlen percet sem hiányzott, azt jelentette, hogy rá mindig lehetett számítani. A Wils testvérek a belgákra jellemző profi szellemet hozták be az öltözőbe.

9.    Elemezzük az egyes csapatrészeket! Király Gábor vezérletével nekem úgy tűnt, egészen stabillá vált a védelem. Ön szerint?
Amennyiben a stabilitásról van szó, akkor egyértelműen Király Gáborról kell szólni elsőként. Relatíve kevés gólt kaptunk, ebben pedig a kapusunk mind ősszel, mind tavasszal nagy szerepet játszott. A bajnokság utolsó harmadában is több bravúrt mutatott be, gondoljunk csak a hárított büntetőkre, de az öltőzőben, az edzéseken való puszta jelenléte is rengeteget számított. Abban bízom, hogy ez a forma kitart és az Európa-bajnokságon is hatékonyan tudja segíteni a magyar válogatottat. 
10.    A középpályán Iszlai Bence és Thomas Wils fazont szabott a csapatnak…
Iszlai Bence kimagasló teljesítményt nyújtott a középpályán, és ezt még az a piros lap sem tudta beárnyékolni, melyet ősszel kapott. Aztán tavasszal hiányzott egy alkalommal az 5 sárga lap miatt, de ezzel együtt is nagyon sokat jelentett mind védekezésben, mind támadásban az ő játéka. Thomas Wils nagyon fontos gólt szerzett Pakson, de talán ő volt a legjobb labdaszerző Hali-játékos is. Bízom benne, hogy az előre történő játékban még tud javulni.

11.    A gólszerzésben Gaál Bálint és Németh Márió mindig a legjobbkor jeleskedett… 
Azt gondolom, hogy Gaál Bálint esetében szinte valamennyi gólja 3 pontot ért. Ő nehezen talált magára, aztán nagyon meghálálta góljaival a bizalmat. De nemcsak a támadásokban, bal oldali védőként is bizonyított. Mindketten 7 gólt lőttek, ez pedig dicséretes. 

12.    Halmosi Péter pedig az igazi Hali-szívet produkálta…
Valóban, Halmosi és Király megmozgatja a gyerekeket, miattuk nagyon sokan húznak focicsukát és jönnek le az utánpótlást erősíteni. Szombathelyen sokan szeretik a labdarúgást és egyre több srác jön le és próbálja ki magát focistaként, hogy egyszer majd az új stadionban is játszhasson. A tervek szerint 2017. július 20-án megnyíló új stadionban pedig megteremthetjük az új szurkolói kultúrát. Szeretnénk a családokat behozni az új arénába, ami fantasztikus fellegvárat teremthet majd a sportnak és azon belül a labdarúgásnak is. 

13.    Hogyan tovább, mi lesz a nyári program, mikor mennek szabadságra a játékosok és mikor térnek majd vissza az edzésekre?
Ma tartottuk az utolsó edzést, az elmúlt 10 napban igyekeztünk értékelni, fizikális és élettani felméréseket is végezni. Ezek szerint ugyan fáradtak most a játékosok, de mentálisan nagyon erős mindenki. A pihenés során egyéni program szerint tartják majd formájukat a játékosok. 

13 + 1. A szurkolók mindig többre vágynak, jövőre összejöhet a dobogós helyezés? 

A szurkolók minden dicséretet megérdemelnek, nagyon sokan, az NB I-es átlag felett látogatták a soproni meccseinket is. Szóval a közönségünk sok ponthoz hozzásegített bennünket és remélhetőleg jövőre is kitartanak mellettünk és akkor a dobogóra is felérhetünk. A szurkolók szeretnek bennünket, a népszerűség kézzel fogható, élvezem a szurkolók szeretetét és bizalmát, ez pedig nagyon fontos.

Ma már újra érdemes Hali-meccsekre járni. A három éves terv végére terveztük a dobogós helyezést, így akkor sem leszünk csalódottak, ha jövőre sem sikerül a dobogó, ugyanakkor a stadionunk 2017-es birtokba vételével biztosan még eredményesebbek tudunk majd lenni.  

A Haladás június közepén kezdi meg a felkészülést a 2016/2017-es szezonra. 

közösség

további frisss

lap tetejére