Mészöly Géza: A cserekapus is sprintelni fog!

szróbert • 2015. május 09., szombat •
A labdarúgó NB I-ben kiesés ellen küzdő Szombathelyi Swietelsky-Haladás csapatához a hét elején négy mérkőzésre szerződött Mészöly Géza. Az egykori tizennyolcszoros válogatott labdarúgó legutóbb az U19-es válogatott élén dolgozott, most viszont megmentőként trenírozza Halmosiékat. A mindenki által ismert Szőke Szikla 48 esztendős fia jófajta hozzáállást, óriási akaraterőt, és kiváló csapatszellemet ígér. A Haladás Mészöllyel szombaton, Győrött bizonyíthat. Mészöly Gézával készített interjúnkat az alábbiakban olvashatják el.
Mészöly Géza: A cserekapus is sprintelni fog!

Mészöly Géza (Budapest, 1967. február 25. –) válogatott labdarúgó, hátvéd, majd edző. Apja Mészöly Kálmán (Szőke Szikla) válogatott labdarúgó, egykori szövetségi kapitány.
1988 és 1995 között 18 alkalommal szerepelt a válogatottban. Háromszoros olimpiai válogatott (1988), hétszeres ifjúsági válogatott (1983–84, 1 gól), hatszoros egyéb válogatott (1989).
Trénerként Mészöly Géza először a Fóti SE-nél kapott vezetőedzői feladatot, majd két évig a REAC élén irányította a szakmai munkát. Ezután Újpest FC-nél kapott vezetőedzői feladatot, 2004-től 2006-ig állt a lila-fehér klub élén, két második helyet is begyűjtve. Ezután a Vasashoz szerződött, de innen a tulajdonosváltás miatt elküldték. 2010. április 5-étől ismét az Újpest vezetőedzője lett, ahonnan 2011 augusztusában menesztették. 2012 januárjától a magyar U18-as válogatott szövetségi kapitánya lett, majd az U19-nél folytatta. Május 4-én megbízták a Haladás NB I-es labdarúgó csapatának irányításával. 

Artner Tamás, Szentes Lázár, és Kuttor Attila után Ön a negyedik edző a Halinál ebben a szezonban. Mégis miért?
Nem hirtelen döntés volt ez a részemről, hiszen 2-3 hete már tárgyaltam a tulajdonosokkal és a névadó szponzor vezetőjével, Homlok Zsolttal. Ezek a beszélgetések győztek meg arról, hogy új alapokra akarják helyezni a szombathelyi labdarúgást. Ebben szeretnék segíteni. 

Hogyan fogadták Szombathelyen?
Ahogy a szakmai stáb tagjai, Jagodics Zoliék, a kapusedző, és a masszőrök fogadtak, önmagáért beszél. A játékosok az első perctől tisztelettel, feszült, de koncentrált állapotban viszonyultak hozzám. Abban bízom, hogy ez egy folytonosság lesz. Az elmúlt napokban nagyon pozitív benyomásokat szereztem, minden előzetes elvárásom megerősítést nyert, sőt, talán még 200%-kal még többet is kaptam. Szóval, nagyon hamar közös nevezőre kerültem az itt dolgozó edzőkollégákkal és játékosokkal.  

Mennyiért vállalta?
Pénzről nem is beszéltünk, noha számomra is fontos ez, hiszen minden ember ebből él. Viszont a jelenlegi helyzetemben dolgozni szeretnék. Jelenleg azt látom, hogy amennyiben ebben a négy hétben mindenki a kezem alá dolgozik, akkor a kiemelt cél, a bennmaradás is teljesülhet, az együttműködés pedig folytatódhat.


Milyennek látja a csapatot? 

Rendkívül jó volt belépni az öltözőbe, és azt várom, hogy, ami az elmúlt mérkőzéseken nem működött, az a hátralévő négy bajnokin működni fog. Az edzéseken nagyon jól teljesít mindenki, eddig nagyon elégedett vagyok, bár látom a negatív oldalt is. Edzésen, téthelyzet nélkül nagyon jól teljesítenek, viszont az a kérdés hogyan tudjuk ezt a formát átmenteni a bajnoki meccsekre.    

Akarathiány és a profi mentalitás hiánya mutatkozott meg az előző hetek meccsein…
Nagyon bízom benne, hogy sikerült javítani mind az akaraterőn, mind a profi mentalitáson. Ebben a pár napban nagyon sok témát átbeszéltünk, szó esett a taktikáról, a mentalitásról, és ez utóbbi esetben nagyon várom, hogy mindenki kihozza magából a 100%-ot. Az edzéseken látottak után nagy csalódás volna számomra az akaratgyengeség. Akkor kell megmutatni, amikor szükséges, első alkalommal ez a Győri ETO elleni meccs lesz.    

Egy interjúban koncentráltnak nevezte a Haladást, mégis ki az, aki vezére lehet ennek a csapatnak?
Szerintem rendelkezésre állnak azok a játékosok, akik mérkőzéseket tudnak eldönteni. Ahhoz azonban, hogy ezek a játékosok egyéniségekként tudjanak működni, és gólhelyzetekbe kerüljenek, ahhoz a csapattagok támogatására van szükség. A négymeccses sorozatban benne lehetnek a hullámvölgyek, ezért sem várhatom el, hogy fantasztikus támadásokat vezetünk majd, és gyönyörűen védekezünk, hanem éppen ellenkezőleg, lehetnek hibáink. Ezeket pedig el kell tudni viselni, ám egy jófajta hozzáállással, óriási akarattal sikeresek lehetünk. Martinez, Radó András és Németh Márió kvalitásai mellett a csapatra is szükség lesz. Érezniük kell a csapat tagjainak egymást. És a legfontosabb az, hogy számíthatnak és számítsanak is egymásra.

Szombaton Győrött szerepel a Haladás. Milyen reményekkel vágnak neki a zöld-fehér rangadónak?
Bátorságot és mindenkitől maximális teljesítményt várok. Ha a cserekapus mezőnyjátékosként lesz 5 percre becserélve, tőle is azt várom, hogy sprintben szálljon be a meccsbe és ne azon csodálkozzon, hogy miért tettem be. Nem leszek elkeseredve akkor sem, ha csak egy ponttal térünk haza, csak működjenek  a megbeszélt dolgok.  

A Győri ETO - Haladás meccs szombaton 18 óra 30 perckor kezdődik a Sport1Tv kamerái előtt. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére