Megtaláltuk az Indiana Jones filmből ismert hidat Herényben!

frisss.hu • 2015. július 09., csütörtök •
Reméljük, azért ezen senkinek nem kell majd menekülnie!
Megtaláltuk az Indiana Jones filmből ismert hidat Herényben!

 

Egészen pontosan, ha az ember a Németh László utcán végigmegy a Szent Imre herceg útja felől, akkor egy idő után már csak földúton tudja tartani az irányt. A kutyasétáltatók által frekventáltan használt út kiskertek között vezet el egészen a Perint patakig. Itt jobbra kanyarodik, párhuzamosan a patakkal, majd több lejáróval is találkozhatunk, amelyek a minden bizonnyal sok esetben üdítő vízhez vezetnek. Ezek a lejárók egyébként ki lettek alakítva, nem csak egy ösvényről van szó. Szinte tökéletes lépcsőzettel bírnak, melyek mind szorgos kezek munkáját dicsérik.

 

 

Amennyiben lemerészkedünk a vadregényes-romantikus patakhoz, elméletileg igazán gyönyörű látványban lesz részünk. Azért csak elméletileg, mert a rengeteg uszadék, és szennyeződés több helyütt nem éppen gusztusos formában egyesül, szinte torlaszként állva el a víz útját.

 

 

Az egyik lejáró azonban nem végződik a patak partjánál, hanem rávezet egy hídra. De még hozzá milyen hídra!! A láthatóan nem EU szabvány alapján készült átjáró a Perint felett első ránézésre a lehetetlen kategóriába sorolódik. Mármint lehetetlennek tűnik átmenni rajta. A keresztben sorakozó fa talpfák közül egy sincs, amelyik megközelítené a vízszintest, mint mértani fogalmat. Ráadásul a dőlési szögük is mindegyiknek más és más. És most jött el a döbbenet pillanata: Van korlát is!!! Méghozzá a patak két partján egy-egy fához rögzített fekete műanyag bevonatú drót formájában. A stabilitása, ezáltal a „kapaszkodhatósága” a nulla szintjét közelíti meg.

 

 

Természetesen az ember – lévén fiatal és sportos – mégiscsak nekivág a kalandnak és valahogy átjut a túlsó oldalra. Eközben igyekszik egyáltalán nem a korlátban bízni, amit ha esetleg mégis megfognánk, azonnal meginogna az egyensúly érzetünk, ugyanis már minimális erő hatására is elmozdul helyéről. Tartani biztosan nem tart semmit, nem hogy egy ember súlyát, amint épp egyenesbe szeretné állítani saját magát.

 

 

A túlsó oldalról is gyönyörű az elénk táruló látvány, de a híd a korláttal innen nézve sem bíztató egy kicsit sem. Azért valahogy sikerül visszajutni a keleti oldalra, majd jön az elmélkedés, mit tegyen az ember fia, ha újságíró. Szóljon a körzet képviselőjének? És akkor mi történik? Balesetveszélyessé nyilvánítják a hidat, lebontják és lehet újra megépíteni. Arra viszonylag kicsi esélyt látunk, hogy egyszer itt egy szabályos, fa, vagy beton hidat emeljenek, szükség meg biztosan van az átjáróra. Az ösvény kitaposottságából egyértelműen látszik, hogy sokan, és gyakran használják a szerkezetet.

 

 

Akkor marad minden a régiben, sok sikert, koncentrációt és egyensúly-érzetet kívánunk minden erre járónak. Az tartsa bennük a lelket, ha esetleg meginogna a bátorságuk az átkeléssel kapcsolatban, hogy Indiana Jones-nak, azaz Harrison Fordnak is sikerült egy hasonló hídon átjutni, ráadásul őt eközben még üldözték is, ami itt, Herényben, pláne bennszülöttek által vajmi kevés eséllyel történik meg!

Íme a híd még egyszer a korláttal. Látja valaki? Pedig ott van!

közösség

további frisss

lap tetejére