Mégiscsak gyógyítható lesz az Alzheimer-kór?

H.Maja • 2015. április 17., péntek •
A világszerte mintegy 30 millió embert érintő, eddig gyógyíthatatlannak tartott betegség gyógymódján dolgoznak egy új felfedezést követően.
Mégiscsak gyógyítható lesz az Alzheimer-kór?

Az Alzheimer-kór a gondolkodás és a megismerési funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, elbutulással, majd gyors biológiai leépüléssel járó neurodegeneratív kórkép. Nevét a német ideggyógyászról, Alois Alzheimerről kapta, aki 1907-ben először írta le a betegség jellemzőit.

A Duke egyetem, neurobiológusok által készített,  nemrégiben megjelent tanulmánya ismerteti  az egyelőre egereken végzett legújabb kísérletek eredményét. Ezek szerint egy aminosav, az arginin hiánya lehet felelős az Alzheimer-kór kialakulásában. Azt korábban többen is vélelmezték, hogy az immunrendszernek valamilyen formában szerepe lehet a betegség létrejöttében, de pontosabbat, konkrét eredményt még nem tudtak felmutatni.

A kísérleteknek köszönhetően most bebizonyosodott, hogy az agyat védő immunsejtek valami okból fokozottan kezdik fogyasztani az arginint.  Ezt a folyamatot a vér-agy gáton átjutni képes kismolekulás gyógyszerekkel azonban blokkolni lehet. Ezáltal nem alakul ki a kór egyik legnehezebben kezelhető, memóriavesztés tünete.

A statisztkák szerint 20 évente megduplázódik az Alzheimer-kórban szenvedők száma, tehát egyre több embert érint egy esetleges megoldás betegségükre. Jelenleg a 65 év felettiek 5%-át, a 80 év felettiek pedig már 20%-át érinti a mostanáig gyógyíthatatlannak tartott betegség.

közösség

további frisss

lap tetejére