Még pár év és jönnek az okostelefonokat leváltó szupertelefonok

Horváth Maja • 2015. augusztus 08., szombat •
A következő generációs mobiltelefonok ismét megváltoztatják életünket.
Még pár év és jönnek az okostelefonokat leváltó szupertelefonok

A mobiltelefonok fejlődésében úgy tűnik, a tizenkettő a bűvös szám. 1995-ben jelent meg a legelső, vezeték nélküli telekommunikációs eszköz, melyet akkor a Motorola dobott piacra. A hordozható, ráadásul szöveges üzenetek továbbítására képes kommunikációs eszköz pillanatok alatt teljesen megváltoztatta életünket, szokásainkat. Persze, ezek a készülékek még méretük és különösen nagy antennájuk miatt egyáltalán nem voltak praktikusak mai szemmel nézve, de ez akkor senkit nem zavart, hiszen a lényeg csupán az volt, bárkit, bármikor fel tudtunk hívni, kapcsolatba tudtunk vele kerülni.

Tizenkét évvel később jelent meg az első iPhone, azaz az első okostelefon. Ez ismét egy forradalmi fejlődést jelzett, ugyanis a mobiltelefonok átalakultak egyszerű kommunikációs eszközből életünket segítő eszközzé. Mára, a rendkívül fejlett kamerái és a megszámlálhatatlanul sok alkalmazás által mindennapi életünk elválaszthatatlan eszközévé vált a telefon. Segít a szórakozásban, vásárlásban, rajta keresztül a közösségi média részei lettünk napi 24 órában és még sorolhatnánk. Várhatóan a 2019-ig tartó második tizenkét éves ciklus hátralévő részében az ember és a mobiltelefon közötti kapcsolat még szorosabbá válik majd, míg 2020-ban megjelenik a szupertelefon.

A következő generációs mobiltelefon, amely az okostelefon mintájára angolul is a superphone elnevezést kapta ismét

forradalmasítani fogja életünket.

Mint Wang Yanmin, a Huawei egyik elnöke az októberben Budapesten megrendezésre kerülő ITU Telecom világkongresszusa kapcsán elmondta,

"a szupertelefonok a fizikai valóságot fogják összekötni a virtuális valósággal. Ez azt jelenti, hogy a készülék egy olyan "élő organizmus lesz", amelyik rögzíteni fogja a viselkedésünket és szokásainkat, valamint meg fogja érteni a preferenciáinkat. Megérti az embert, kölcsönhatásban lesz vele és a környezetével. Ezáltal gyorsabbá és egyszerűbbé teszi az életünket. A szupertelefonok a különféle innovációkat, applikációkat sokszoros, multi módon integrálják, egymással kombinálják, s ez lesz a legjelentősebb trend az intelligens készülékek jövőbeli világában."

A következő generációs, 5G-s szupergyors és teherbíró távközlési hálózatoknak köszönhetően, minden mindennel összeköttetésben áll majd, több eszköz, szenzor, gép (angol szóval Internet of Things, IoT) kommunikál majd egymással, mint ember emberrel. De az eszköz ugyanakkor az emberhez "’simul" majd.

közösség

további frisss

lap tetejére