Málnás-vaníliás a csúcs torta és Shiraz Premium a Karnevál bora

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2015. augusztus 06., csütörtök •
Valamint a a pecöli mÁmor Cukrászda datolyás, sós karamell szószos, kesudiós fagyija lett a legjobb.
Málnás-vaníliás a csúcs torta és Shiraz Premium a Karnevál bora

A XVI. Savaria Történelmi Karnevál szervezői idén 14. alkalommal rendeztek Borversenyt, hiszen mindazok, akik kitelepülnek a Borok Utcájára, vállalják azt is, hogy nedűikkel megméretik magukat. Idén is rendkívül sok, 82 bort neveztek be, mely komoly szakmai elismerés! A Karnevál szervezőinek ezzel az is a célja, hogy egyfajta útmutatót adjanak majd a látogatóknak, hogy mely borokat érdemes leginkább megkóstolni.

A Savaria Történelmi Karnevál Borversenyén a 11 történelmi borvidék képviseltette magát, de elmondható, hogy a villányi nedűk többségben voltak. Összességében 39 fehér-, 9 rosé-, és 34 vörösbor vett részt az idei megmérettetésen.

Idén is a szakma kiválóságai – okleveles borbírák, borszakértők, sommerlierk – értékelték az országos borverseny legjobb nedűit a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal által javasolt 100 pontos rendszerben.A verseny tisztaságát a Tóth Zoárd közjegyzői iroda munkatársai felügyelték. A borverseny lebonyolítását a Kőszegi Borbarát Hölgyek segítették. A borbírák név szerint: Lukács Szabolcs, Beke Ramon, Nagy Zita, Pál János, Hódiné Vlasits Melinda, Baráth Sándor, Palotás József, Schützenhoffer Gergely, Láng József, Polgár Zita Zsófia és Márkus Béla. 

A Savaria Történelmi Karnevál 2015. évi Borversenyének kiemelten díjazott kategóriái:

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Bora 2015

Feind Borház, Shiraz Premium, 2013.

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Fehérbora 2015

Hoffmann Tamás Pincészete, Balaton-felvidéki Olaszrizling, 2014.

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Vörösbora 2015

Borosember Kft., Kunsági Kadarka, 2012.

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Rosébora 2015

Szabó Laci Pincészete, Tolnai Kékfrankos Rosé, 2014.

Az elismerések ünnepélyes átadása a XVI. Savaria Történelmi Karnevál ideje alatt, augusztus 28-án, pénteken 16 órakor lesz a Borok Utcája színpadán. A legmagasabb pontszámot elért bor egy éven át viselheti a Savaria Történelmi Karnevál Legjobb Bora 2015 kitüntető címet.

KARNEVÁL TORTÁJA ÉS FAGYLALTJA

A tavalyi év sikerére való tekintettel idén is megválasztottuk a Karnevál Tortáját, sőt az idei év újdonságaként a Karnevál Fagylaltját is. A megmérettetés főszervezője az édes finomságok szombathelyi expertje Mészáros Gábor volt. 

Az irigylésre méltó zsűri tagja volt: Hujber Kálmánné, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola cukrász szakoktatója, Somogyi Miklósné, a VMKIK Kereskedelmi Tagozata Etikai Bizottságának tagja, valamint Kovács Vince a VMKIK elnöke.

A felhívásra összesen 6 torta, és 5 fagylalt nevezése érkezett be. Az ízek a zöldcitromostól a teljes kiőrlésű fügésig, a tökmagostól a könnyű vaníliás-málnásig nagyon változatosak voltak, és nem utolsó sorban szemet gyönyörködtetőek. A zsűri 4 szempontból értékelt: megjelenés, íz, állag, és karneváli jelleg vonatkozásában. Idén is volt amatőr induló, De Jonge Nóra személyében, de zömében a már jól ismert cukrászdák képviseltették magukat a tortaversenyen: Claudia Cukrászda, Mészáros Cukrászda, Cake Art Cukrászművészeti Kft., Pannon Helyi Termék Kft. Édes Vidék Cukrászműhely, Wewalka Kft. A fagylaltversenyen pedig a mÁmor Cukrászda, a Zanati Fagyizó, a Claudia Cukrászda, és a Mészáros Cukrászda.

A Karnevál Tortája 2015 cím nyertese:

Claudius Kedvence - Claudia Cukrászda, Szombathely (vaníliás-málnás ízesítéssel)

A Karnevál Fagylaltja 2015 cím nyertese:

Hedónia – mÁmor Cukrászda, Pecöl (datolyás, sós karamell szószos, kesudiós ízesítéssel)

Mindkét győztesről elmondható, hogy fölényesen nyertek, és egyértelműen kitűntek a mezőnyből. A Karnevál Tortáját az idei Ország Tortáival együtt a XVI. Savaria Történelmi Karneválon külön erre a célra kialakított pavilonokban bárki megkóstolhatja majd, melyet a környék cukrászatai felváltva fognak elkészíteni, és értékesíteni a rendezvény alatt. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére