„Komolyabban szeretnék a zenével foglalkozni”

kd Fotó: Hornyák Emőke • 2015. augusztus 19., szerda •
Doma Bencével, az Újvilág Utca és a Kockacukor énekesével beszélgettünk irodalomról, zenéről.
„Komolyabban szeretnék a zenével foglalkozni”

Hogy jött az életedbe a zenélés?

Testvérem férjének volt egy gitárja, amin mindig gyakorolgattam, mikor náluk voltam. Egyszer aztán hazavittem magammal és az interneten kerestem videókat arról, hogy kell elkezdeni rendesen játszani. Nem vártam meg, hogy induljon gitárkurzus, autodidakta módon kezdtem el tanulni. Idővel azért elmentem egy tanárhoz, Bujtás Ervin sokat segített. Elkezdtem figyelni milyen zenekarok működnek a környéken, eljártam koncertekre.

Tehát akkor mindig meg volt az ambíciód, hogy ne a szobádnak játssz, hanem közönségnek?

Minden hobbimat eddig komolyan csináltam, úgyhogy eldöntöttem, ha gitározok, akkor azt komolyan teszem. A magyar alternatív vonal nagyon bejön, kedvelem Beck Zoli vagy Lovasi András stílusát. A poptémákat nem szeretem. Úgy gondolom fontos, hogy a dalszövegek valamilyen értéket képviseljenek, ne csak a zenéből álljon a dal, hanem a szöveg is adjon valamit.

Könnyen szerzed a dalokat?

Impressziók által jönnek az ötletek, nem tudok leülni és nekiállni írni. Egy szó ugrik be vagy egy érzés, azt veszem észre magamon, ha egy órát szánok rá, akkor arra másnapból már kész dal lesz. Nem akarom erőltetni, a dalok nagy része gyorsan született. A számok tetemes részének a témája a szerelem, de foglalkoztat az élet és a halál ellentéte is.

Irodalmi vonatkozásban kiktől inspirálódsz?

József Attila mára teljesen mainstream lett. Szeretek verseket olvasni, a sorok megfejtése mindig a sajátom lesz. József Attila szövegei teljesen alkalmasak arra, ha valamilyen nagy kérdésem van az életről, vagy fontos döntés előtt állok, tőle megkapjam a választ. Magyar-történelem szakon tanulok jelenleg is az egyetemen.

Nekem milyen gyakran vannak ilyen jellegű kérdéseid?

Elég gyakran, számos dolog foglalkoztat.

Milyen irányba haladsz akkor most?

Valamilyen szinten két irányba, hiszen két zenekarnak is a tagja vagyok. Az Újvilág Utca egy alternatívabb stílusú banda Puskás Mátyással, Varga Dominikkal és Kápráti Tamással. Most dalfelvétel előtt állunk, de lesz koncertünk Szombathelyen a Magyar Dal Napján. Itt én és Dominik írjuk a dalszövegeket. Nem csak a zene köt össze minket, hanem az évek alatt jó batárok is lettünk. A Kockacukor kissé melankolikusabb hangulatú zenekar, ott viszont sokkal nagyobb szabadságot érzek a zenei stílust illetően. Ebből jobban lehet látni azt az utat, amit bejárunk, mint az Újvilág Utcánál.

A jövőre vonatkozóan most akkor maradsz a bandákban vagy egyedül lépsz fel? A héten egyedül álltál színpadra a Zsinagóga Udvaron.

Egyiket sem erőltetem és egyiket sem gátolom. Nem vagyok elköteleződve, mindenhová elmegyek játszani, mert szeretem. Pénteken pont Vasvárra készülök egy egyszálgitáros versenyre.

Miért éppen a magyar-történelem szakot választottad?

Tanár szeretnék lenni, szeretek a gyerekekkel foglalkozni. Hétvégén koncerteznék, hétközben tanítanék. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére