Kékvérűek az olimpiákon: lovagoltak, vitorláztak, vívtak és boboztak

Szita Róbert - Horváth Csaba • 2015. július 24., péntek •
Az ötkarikás játékok kékvérű hírességeiről szólt az Őrvidékház három részből álló előadássorozatának második epizódja. Horváth Vilmos olimpiatörténész ez alkalommal is a rá jellemző humorral ismertette meg a sportrajongókat a királyok, hercegek, grófok és márkik legjobb eredményeivel.
Kékvérűek az olimpiákon: lovagoltak, vitorláztak, vívtak és boboztak

Az olimpiaI unikumok előadássorozat csütörtöki estjét Farkas Csaba, az Őrvidékház igazgatója nyitotta meg és örömét fejezte ki, hogy a hőség ellenére számos sportrajongó akarja felfrissíteni magát a színes sztorikkal. Utólag már elmondhatjuk, így lett.

Kékvérűek és a sport
A szó eredetileg arisztokrata származásút jelent. Az előadáson megtudtuk, hogy a 19-20. század végén a sport, illetve a sportolás még újdonság volt. Az egyesületek, klubok alapítói a polgárság tagjai voltak, a szövetségeket pedig az arisztokraták, akarom mondani kékvérűek, nemesi családok sarjai vezették.  

Úri sportok, ősi idők
A nemesek elsősorban a lövészetet, a vitorlázást, a repülést, az autó-motorsportot, a golfot, a lovaglást, és a teniszt preferálták.
Már az ókori olimpiai játékokon is találunk kékvérűeket: Nagy Sándor apja fogathajtásban lett olimpiai bajnok, de ez akkoriban azt jelentette, hogy övé volt a fogat, személyesen ott sem volt a játékokon. De azt is megtudtuk, hogy Claudius mostohafia, Caligula unokaöccse 6 alkalommal volt az ókori olimpiák bajnoka. Annak ellenére, hogy nők sokáig még nézőként sem vehettek részt az ókori olimpiákon, mégis volt egy hölgy, aki győzni tudott. 

Márkik, grófok, bárók és az érmek
Élő galamblövészet, gyorstüzelőpisztoly – hogy csak kettőt említsünk az ősi sportágak közül, de példának okáért előfordult olyan újkori olimpia, hogy a hátasló bemutatón az 1-4. helyezett nemes volt, de ilyen sportág volt a vívás is. Rendkívül jellemző volt akkoriban, hogy, akik sportoltak, azok elmerültek a legkülönbözőbb művészetekben is. 
Justinien de Clary grófról megtudtuk, hogy ő volt a téli olimpiai játékok kitalálója. de Pierre de Coubertin báró és Comte de la Vaulx is szóba jött, utóbbi 5 olimpiai aranyat nyert azon az 1900-as párizsi olimpián, mely nem kevesebb, mint hat hónapig tartott.
Horváth Vilmos megemlítette Helene de Pourtalés az első olimpiai bajnoknő nevét is, aki a párizsi olimpián Lérina nevű vitorlásával az 1-2 tonnás osztályban olimpiai bajnokságot nyert. 
John Jacob Astor báró 1908-ban rakettban bronzérmes lett, de párosban olimpiát nyert. Ő arról is híres volt, hogy Edmund Hillary Himalája-expedíciójának egyik szponzora volt, de a Times főtulajdonosaként is ismerhetjük. 


Duke Paoa Kahina makoe Hulikohoa Kahanamoku bennszülött hercegi sarj arról nevezetes, hogy az egyetlen, akit 2 sportágban, úszásban és szörfben is beválasztottak a halhatatlanok közé, háromszoros olimpiai bajnokként emlékeznek meg róla a sportlexikonok.   

Alberto Bonacossa gróf a La Gazzetta dello Sport megújítójaként, és az olasz sí- és jégszövetség megalapítójaként vált ismertté, Charles Ferdinand Pahoud de Mortanges pedig 4 olimpiai aranyat nyert lovasként. Lord David Cecil Brownlow Burghley az 1928-as olimpián a 400 m gátfutás bajnoka lett, később Bermuda kormányzójaként volt tevékeny.

Királyok és hercegek 
Dán hercegből norvég király lett Olaf koronaherceg, aki az 1928-as olimpián a vitorlázás 8m-es hajóosztályának bajnoka, illetve a nemzet síkirálya is volt akkoriban, majd V. Olaf néven 1957-től norvég királyként ismerhetjük. Az ő fia volt Harald herceg, majd 1991-óta V. Harald néven jelenleg is ő a király. A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje a lánccal kitüntetés birtokosa. 3 olimpián vett részt vitorlásként.

Az utolsó görög király is olimpiai bajnok volt. A mai élő II. Konstantin (1964-73), sárkányhajóval Rómában lett olimpiai bajnok, 1960-ban. 
A sportos Bourbonok, vagyis a spanyol királyi család tagjai sem maradhattak le az olimpiákról, hiszen II. János Károly és fia, Fülöp király is több olimpián elindult. A müncheni játékokon induló II. János Károlyt egyébként minden idők legnépszerűbb spanyoljának is megválasztottak, Cervantest és Kolumbuszt is megelőzte, közben Jeruzsálem királya, és a nápolyi királyság örököse címet is birtokolta. 2014-ben aztán egy Corina nevű hölgy miatt lemondott trónjáról. Fia, Fülöp pedig az 1992-es barcelonai olimpián indult vitorlázásban, méghozzá a soling hajóosztályban, ahol 6. lett, de a spanyol zászlót is ő vihette. Az egykori infáns VI. Fülöp néven ma is Spanyolország királya. 

A britek, a Windsor ház tagjai is olimpikonok voltak, elég, ha Erzsébet királynő egyetlen lányát, Anna hercegnőt említjük meg, aki militaryban indult 1976-ban, Montrealban.  
Az európai miniállam, Monaco uralkodója, II. Albert herceg 5 olimpián vett részt a nemzeti bobcsapat tagjaként. 

Folytatás
A nagy sikerű előadássorozat július 30-án folytatódik, akkor az ötkarikás játékokon megjelenő vallási szokások kerülnek előtérbe, a többi között arról az atlétáról is hallhatunk majd, aki a Bibliával a kezében futotta végig a versenytávot. 

közösség

további frisss

lap tetejére