Kalandos utazás, rengeteg koncert és rajongói klub - ez jutott Szombathelyről eszébe Csepregi Évának

PCS - fotó: Hornyák Emőke • 2016. december 15., csütörtök •
Interjúnkból az is kiderül, hogyan készült a nyolcvanas években egy sláger, amelyet még ma is szívesen dúdolunk, akár vezetés közben.
Kalandos utazás, rengeteg koncert és rajongói klub - ez jutott Szombathelyről eszébe Csepregi Évának

Az ember mindig csodálattal nézi azokat a hírességeket, akik valami kézzelfogható dolgot tettek le az asztalra. Csepregi Éva énekesnő, valamint a Neoton együttes pontosan megfelel a kritériumnak. Hosszú évtizede az ország egyik legkedveltebb formációjaként tartják számon - nem véletlenül. Ráadásul keresztbe-hosszába bejárták a világot, mindenhol zajos sikert aratva. Ezen nem csodálkozhatunk, hiszen a 2016-ben született csecsemők is az anyatejjel szívják magukba a jól ismert Neoton slágerek dalszövegeit. 

Különleges volt a Neoton - ha lehet így nevezni - életérzés, nem?

Persze, amit szerintem annak köszönhetünk, hogy Pásztor Laci végig a zenekarvezetőnk volt. Remekül egyben tartotta a társaságot és gondosan ügyelt az együttes ismertetőjegyeire is.

Több generáció nőtt fel olyan slágereken, mint a Medve-dal, vagy épp a Nyár van. Ezek a felvételek ráadásul időtállóak, mert még ma is előszeretettel hallgatják a fiatalok és az idősebbek. Mi lehet a titok, amitől ennyire fülbemászóak a dalok?

Nem kell olyan mélyre ásni a megoldásért. Pásztor Laci és Jakab Gyuri közösen írták a dalokat, ami akkoriban kézenfekvő megoldás volt. Saját magunknak írtuk a dalszövegeket és azokat hangszereltük. Manapság azért ez megváltozott, így a varázsa is elveszik ezeknek a szerzeményeknek.

Csak ennyi volna a titok?

Igen, de megközelíthetjük más oldalról is. Több lábon álló vállalkozás volt a Neoton. Egyrészt a dalok szövegei egységet alkotnak a dallamokkal. A felvételek, valamint a kész mű előadása között is kell egyfajta azonosság. A legfontosabb pedig, hogy az alkotógárda a zenekaron belül volt, mint említettem. Ismerték egymást, egy hajóban eveztek és ebből óriási előnyt lehet kovácsolni. Elég megnézni a nagynevű zenekarokat, mert mindegyik önállóan dolgozott, saját kútfőből. Ilyen volt az Illés, az Omega, az LGT és persze a Neoton is. Szerintem ez az őszinteség a könnyűzene igazi esszenciája.

Ezért olyan népszerűek a Neoton slágerek?

Minden ember megtalálhatja magát egy-egy adott dalunkban, amelyekhez érzést párosítanak. Azért 50 év alatt felnőtt néhány generáció, akiknek sokat jelent, jelentett a zenekar. Az ismert dalok pedig visszahoznak egy kellemes emléket és ezért lehetett visszatérő sláger pár dalunk.

Hogyan születik egy sláger Csepregi Éva szerint?

Véleményem szerint egy életérzés szükséges hozzá, legyen kihez írni a dal szövegét. Az igazi slágerek legalábbis úgy születtek. Ez megváltozott, mint sok minden más is. Amit viszont állandónak érzek az a dalok vokális hangzása. Jakab Gyuriék nagyon ráéreztek arra, hogy több szólista kell. Ha kellett a fiúk énekeltek, ha pedig úgy hozta a szükség, akkor a lányok. A Neoton slágerek így születtek egykor, mára más szelek fújnak.

Milyen emlékek jönnek elő, ha a szombathelyi koncertekről kérdezem?

Rengetegszer léptünk fel a Sportházban, amelyeket nagyon fontosnak tartottam akkor is és most is. Nagyon szerettünk itt fellépni, még abban az időszakban is, amikor nem volt annyira híres a Neoton. Egyébként annak volt egy bája, hogy központi helynek számított, mégis kalandos utazás végén értünk Szombathelyre. Illetve nagyon fontos megjegyeznem még, hogy rajongói klubunk is volt itt. A városhoz egyébként főleg a szakma köt, hiszen rengetegszer léptünk itt fel. Emellett gyerekként az iskolai kirándulások centruma is a vasi megyeszékhely volt. Ha pedig kicsit tágíthatjuk a határokat, akkor bevallom, hogy bár semmi közöm nincs Csepreghez, mert az ősök Tokaj-vidékről származnak, kellemes érzés tölt el akkor, amikor a kisvároson haladunk át.

 

közösség

további frisss

lap tetejére