Íme, a budapesti olimpia tervezett helyszínei

frisss.hu, blikk.hu • 2016. május 01., vasárnap •
Azért Rómát, Párizst és Los Angelest még le kell hozzá győznünk...
Íme, a budapesti olimpia tervezett helyszínei

A 2024-es olimpiai játékok rendezési jogáért meglehetősen erős ellenfelekkel kell Budapestnek megküzdenie, de esélyünk azért mindenképpen van. Ezért szükséges a 40 olimpiai sportág megrendezésének helyszíneit kiválasztani és szükség szerint fejleszteni. Az úgynevezett klaszterekbe foglalt helyszíneket a Haszon 2016/5-ös számában gyűjtötték össze.

1; Olimpiai Park Klaszter

A IX, X., és XXI. kerületben kap helyet az olimpiai falu, a médiafalu, a sajtó- és közvetítőközpont, a súlyemelésnek otthont adó Kongresszusi Központ, a Budapesti Teniszközpont, amelyben nem csak a tenisz, de a kézilabda döntőit rendeznék, a triatlon központ és a Budapest X-Park a kajak-kenu szlalom és a BMX számára. Itt építenék fel a 60 ezer férőhelyes atlétikai stadiont is.

2; Margitszigeti Klaszter

A Margit sziget déli része, valamint a Kossuth tér érintett. Az Iharos Sándor Atlétikai Centrumban tartanák az íjászat selejtezőit, a döntőket pedig a Kossuth téri, ideiglenes létesítményben. A Hajós Alfréd Sportuszodában kerülne sor a vízilabda-selejtezőkre.

3; Óbudai-sziget Klaszter

A tervek szerint az Óbudai Velodromban a pályakerékpár, a leendő Dagály Úszókomplexumban (2017-es vizes vb-re készül el) az úszó-, műugró és szinkronúszó versenyeket rendezik meg.

4; Hősök tere Klaszter

Az országúti kerékpárosok és az atlétikai utcai versenyek kapnak itt helyt, a Városligetben a strandröplabda-központot alakítják ki.

5; Puskás Klaszter

Az olimpiától függetlenül felépülő Puskás Ferenc stadionban a focidöntőket, a kosárlabdát a Papp László Arénában, a tornászok versenyeit pedig a Syma csarnokban láthatjuk majd.

6; Vásárközpont Klaszter

Ide tartozik a X. kerületnek az Albertirsai út, Fehér út és a Kincsem Park által határolt része. A tollaslabdázók és a tekvandósok a Hungexpo területén lévő G csarnokban, a cselgáncsozók és a birkózók a D1 csarnokban, az ökölvívók pedig a D2 csarnokban mérkőznek meg egymással.

7; Népliget Klaszter

Magában foglalja a Népliget Arénát, Népliget Gyeplabdaközpontot, Népliget Öttusaközpontot és a Groupama Arénát. Az öttusázók vívó- és úszóversenyét a Népliget Arénában, a lovaglás, futás és lövészetet az öttusa központban rendezik. A vívók szintén a Népliget Arénában küzdenek az FTC stadionjában a focimeccsekre, valamint a rögbi mérkőzésekre kerül sor.

8; Más budapesti helyszínek

Az Etele téren a röplabdázók, Nagytétényben a sportlövők, Testvérhegyen a hegyikerékpárosok versenyeznek a tervek szerint.

9; Vidéki helyszínek

Debrecenben, a Főnix Csarnokban rendezik a kosárlabda-selejtezőket, Győrben, az Audi Arénában és Veszprémben, az Arénában a kézilabda-selejtezőket bonyolítják le. Székesfehérvéron, az Alba Aréna ad otthont az asztaliteniszezőknek, Üllőn a lovasok versengenek egymással, Szegeden az evezősök és a kajak-kenusok szállnak vízre. A golfozók Balatonudvardin, a Royal Golf Clubban, a vitorlázók és hosszútávúszók Füreden mérkőznek meg egymással. A fociselejtezőkre a debreceni, diósgyőri és győri futballstadionokban kerül sor.

A fentiekben vázolt terveknek megfelelő létesítmények közül van, amit felújítanak, de vannak, amelyeket kifejezetten az olimpiára építenek fel. Az épületek tervezett költségvetése 441,7 milliárd forint.

közösség

további frisss

lap tetejére