Ilyen Szombathely az épülő református templom tornyáról

Nemes Judit- frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2015. október 21., szerda •
Lassan elkészül Szombathely egy újabb gyöngyszeme.
Ilyen Szombathely az épülő református templom tornyáról

A református templom homlokzati munkálatait már befejezték, lassan a harangtorony is elkészül. A két beruházás eredményeként megszépül a Károli Gáspár téren álló épületek környéke és a megyeszékhely egyik ékévé válik.

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia második ütemében zajló beruházás részeként, nagyjából 50 millió forintból készült el a körülbelül 80 éves épület homlokzatának felújítása az őszre. A 2014-ben megkezdett munkálatok kiterjedtek a nyílászárók cseréjére, hőszigetelt ablakokat építettek be a korábbiak helyére. A homlokzat felújításánál fontos szempont volt, hogy megőrizzék az épület régi stílusjegyeit, ehhez folyamatosan egyeztettek a Polgármesteri Hivatal Főépítészi Irodájával – tudtuk meg Jakab Bálint, lelkésztől, aki hozzátette, hogy az ablakok mellett az oldalsó bejárati ajtók is megújultak, ahogy a főbejárathoz vezető lépcsősor is.

A lelkész elmondta azt is, hogy teljesen új burkolatot kapott a templom előtti rész és a kandelábereket is kicserélték, padokkal, szemét- és biciklitárolóval egészítették ki a teret. Jakab Bálint úgy fogalmazott, hogy a pályázat hozzátett a város egyik közterének megszépítéséhez, és reméli, amikor a torony is elkészül, akkor Szombathelynek egy kis gyöngyszeme lesz.

A torony egyébként a Szombathelyi Református gyülekezet másik pályázatához kapcsolódik. Részben önerőből, részben városi és kormányzati támogatásból állt össze az anyagi háttere. Várhatóan november végére elkészül a torony, ám az építményt csak márciusban szentelik fel. Jakab Bálint kifejtette, hogy a harangöntésre, a belső rész felszereléseire kell még várni, ezért csak kora tavaszra készülnek el teljesen a munkálatokkal.

A díszítő jellegű munkák, mint például a torony csúcsdíszének elhelyezése is a jövő évre csúszik át. A hét szintes torony stílusa és a téglaborítása illeszkedik a református temploméhoz, már most nagyon látványos. A csúccsal együtt 35 méteres toronyban három harang kap helyet.

Madácsi Zoltán projektvezetőtől megtudjuk, manapság ritkán épül templomtorony, Magyarország nem ilyen jelegű építményekhez szokott.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére