Hende Csaba: a Falco gyár oldja meg azonnal ezt a problémát!

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2015. december 11., péntek •
A Falco gyár környezetterhelése ellen még októberben indult civil kezdeményezés sikeres, a szombathelyi lakosság több mint 10%-a csatlakozott a petícióhoz - ezt Hende Csaba országgyűlési képviselő jelentette be pénteken, a Városházán, ahol közel 8 ezer aláírást tartalmazó gyűjtőívet is átadott a város polgármesterének, Puskás Tivadarnak.
Hende Csaba: a Falco gyár oldja meg azonnal ezt a problémát!

A civil aktivisták részéről a sajtótájékoztató elején Horváth Vilmos, volt országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy hosszú évek után jelentős civil siker született, és ezzel az akcióval a szombathelyiek is közelebb kerültek egymáshoz, és a valódi szolidaritáshoz.    

Hende Csaba, a civil kezdeményezést elindító országgyűlési képviselő hozzászólása elején arra emlékeztetett, hogy október 9-én bocsátották útjára az íveket és a múlt héten, november 30-án befejezték a kampányt, ezt követően pedig újra ismertette a ,,Tiszta levegőt!” című petíció szövegét.
Kiemelte: példátlan ez a siker, hiszen nemcsak a környéken lakó pár száz, hanem több ezer ember problémája öltött testet ebben a fontos helyi közügyben. Azért siker, mert közreműködtek a civilek a népakarat kinyilvánításában, és, mert a közgyűlés egyhangú szavazással csatlakozott ehhez a petícióhoz, emellett szinte valamennyi szombathelyi városi képviselő aláírta magánszemélyként is. Ilyen könnyen még az emberek soha semmihez nem adták a nevüket, mert ez egy pártok felett álló városi ügy, hiszen a tiszta levegő mindnyájunknak érdeke. 

Hende Csaba ezt követően röviden tájékoztatott a csehországi Jihlavában a közelmúltban tett látogatásának tapasztalatairól. Elmondta: itt két hasonló forgácslap-gyártó üzem is van, és már alkalmazzák azt a szűrőberendezést, és módszert, mellyel 80%-kal csökkent a károsanyag-kibocsátás. Ott is civil szervezetek fogtak össze és kikényszerítették az UTWS-szabadalom alkalmazását, tehát senki mástól nem kell megvásárolni és engedélyt kérni az alkalmazáshoz.
Egyetlen kérdés merül csak fel: ha Jihlavában felszerelte a cég ezt a szűrőberendezést, akkor itt, Szombathelyen miért nem? Ezért azt kérjük, hogy a Falco gyár hajtsa végre azt, amit a nép követel tőlük, vagyis alkalmazza a hatékony szűrőberendezést és a folyamatos és hiteles méréseket is végezze el. A Falco ZRt.-től és a Kronospan cégcsoporttól is azt kérjük, hogy hallják meg a nép szavát, ezzel is járuljanak hozzá Szombathely levegőjének megtisztulásához
– tette hozzá a térség országgyűlési képviselője. 

Puskás Tivadar polgármester pedig arra emlékezetett, hogy a probléma megoldására a szombathelyi közgyűlés október 22-i ülésén határozatot fogadott el, mellyel csatlakozott a petícióhoz, ezzel szeretnék elérni a folyamatos mérést, az eredmények megtekintését és a szűrőberendezés alkalmazását. A polgármester hozzátette: a határozat megszavazása után munkacsoportot hoztak létre, mely a közgyűlés összetételének megfelelő erőviszonyokat tükrözve kezdte meg munkáját. Értesítem majd a Falco gyár vezetését, hogy átvettem a tiltakozó aláírásokat, majd azt kérem, hogy tegyen lépéseket a probléma megnyugtató rendezése érdekében.    

Kántás Zoltán, a térség, vagyis 7. sz vk. képviselője azt hangsúlyozta, hogy a gyár körzetében élők és az aláírásukat adó szombathelyi állampolgárok olyan erőt adnak, mely a bizalom kiépítését és az önkormányzatiságba vetett hitet is jól példázza.   
Hitet és reményt táplál ez a petíció. Számunkra kizárólag az egységes környezetvédelmi fejlesztések és az UWTS technika alkalmazása lehet az egyetlen támogatható lépés – tette hozzá.  

Ezt követően Hende Csaba átadta Puskás Tivadarnak a közel 8 ezer aláírást tartalmazó gyűjtőívet, majd újra azt nyomatékosította, hogy ez egy megoldható probléma, és a Falco gyár vezetése oldja meg most, holnap, és azonnal ezt az ügyet! 

Az eseményen Rozsenich Bence, a Fidelitas helyi elnöke és Barók Andrea, a Szülőföld Egyesület környezetvédelmi referense is részt vett. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére