Harmadik erő - interjú Horváth Zoltánnal (LMP)

szróbert • 2014. március 03., hétfő •
Az LMP szombathelyi képviselője szerint számos eredményt elért a ,,harmadik erő”, javaslataik pedig beépültek a megyei jogú város mindennapjaiba. Horváth Zoltán arról is nyilatkozott a frisss.hu szerkesztőjének, hogy a közelgő országgyűlési választásokon az országos átlag feletti, 9-10%-os eredménnyel lenne elégedett Szombathelyen.
Harmadik erő - interjú Horváth Zoltánnal (LMP)

Horváth Zoltán az LMP-nek 2009 óta tagja. Már kezdettől szimpatizált az akkor még csak pártcsírával, és nagyon örült, hogy alakult egy választható zöld párt Magyarországon. 2010-ben az LMP szombathelyi önkormányzati képviselője lett. Bekerült a Kulturális és Sport Bizottságba, valamint a Városfejlesztési, Üzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottságba is, de szinte mindig ott van az Oktatási, illetve a Pénzügyi Bizottság ülésein is. A 2014-es országgyűlési választáson a Vas megyei 1-es választó körzetben méretteti meg magát, amelynek Szombathelyen kívül részét képezi Balogunyom, Bucsu, Dozmat, Felsőcsatár, Horvátlövő, Nárai, Narda, Pornóapáti, Sé, Torony és Vaskeresztes.

Képviselő úr! Milyen eredményeket ért el az LMP ebben az önkormányzati ciklusban? 
Az elmúlt négy esztendőben ellenzéki szereplők voltunk, ennek ellenére több olyan javaslatunk is volt, mely sikeresen átment és elfogadott Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése. Mivel nagyon fontosnak tartjuk, hogy a kis- és középvállalkozók, valamint az őstermelők lehetőségei gyarapodjanak, a mi javaslatunkra az őstermelők már saját területükön, tehát akár a saját házuk előtt is árusíthatnak. 
Másik nagyon fontos LMP-s eredmény, fajsúlyában talán még jelentősebb is, a helyi felsőoktatás ügye. Annak ellenére, hogy a felsőoktatási intézmények nem önkormányzati, hanem állami fennhatóság alatt állnak, mi mégis foglalkoztunk velük. Ennek az volt az oka, hogy korábban sem a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel, sem a Pécsi Tudományegyetem szombathelyi képzési központjával nem volt hivatalos kapcsolata a szombathelyi önkormányzatnak. Tudtuk, hogy milyen rossz helyzetben vannak ezek a képzési központok, egyre kevesebb a nappali tagozatos hallgató, ezért aztán egyre több oktatót kell elbocsátani. Emiatt döntöttünk úgy, hogy vizsgáljuk meg, miben lehet őket segíteni, illetve azt is javasoltuk, hogy az önkormányzat kössön velük megállapodást.
A fentiek mellett is voltak sikereink, például a klímastratégia, melyet talán májusban fogadhatunk el. Ennél is fontosabbnak tartom azonban, hogy fenntartottuk a fékek és egyensúlyok rendszerét, ez pedig azt jelenti, hogy noha számos kérdésben nem tudtunk eredményesek lenni, ám közérdekű felvetéseinket – tiltakozás az iskolabezárások ellen, kulturális szektor védelme – mégis napirenden tartottuk.

Milyennek tartja a 2014. évi költségvetést? 
A jelen költségvetés az előző évek költségvetéseihez képest olyan szempontból jobb, hogy valamennyi szektor pluszpénzekkel gazdálkodhat. Ugyanakkor igazak azok a felvetések, hogy kevesebb állami támogatás jut az önkormányzatunkhoz, így csökkennek majd lehetőségeink is. Például a középfokú oktatás teljesen kikerült az önkormányzat hatásköre alól, emellett feladatokat is elvontak, ugyanakkor az adósságkonszolidáció ,,egyenesbe rakta” a várost.

Milyen esélyekkel indul a választásokon? 
Már azt is eredménynek tartom, hogy van egyéni képviselőjelöltje az LMP-nek Szombathelyen. Emlékeztetnék, hogy hiába volt országos listán nagyon erős az LMP, ez helyben, 2010-ben még nem sikerült egyéni jelöltet állítani. Az akkori 7-8%-os eredmény túlszárnyalása a célunk. Az időközi adataink alapján azt várom, hogy az országos adatokat is túlszárnyaljuk Szombathelyen. Ez pedig 9-10%-ot is jelenthet.

Az LMP helyi súlyát jelzi, hogy a közelmúltban önálló irodát nyitottak…
Régi vágyunk volt, hogy legyen egy törzshelyünk, egy telephelyünk, ahol kulturált körülmények között fogadhatjuk szimpatizánsainkat, illetve találkozhatunk a választópolgárokkal, ez mindenképp fejlődést jelent. Irodánk a 11-es Huszár út elején található, a fogadóóráim jó részét is ott tartom. 

Szakmabeliként milyennek tartja a város marketingjét, kommunikációját?
Noha még nem annyira markánsan, ahogy az LMP, illetve jómagam is szeretném, de úgy látom, hogy a városkép, az arculat formálódik. Szerintem ki kellene alakítani egy olyan profilt, mely egyértelműen beazonosítható. Többféle irányt is megemlíthetnék, hiszen a ,,segítés városa”, a ,,Szent Márton városa” is egy-egy lehetőség. Pontosan meg kell ezt határozni, a lényeg, hogy ne csak szlogenek, hanem megfelelő tartalom is legyen mögötte. Ezt pedig a helyiek is szívesen magukra vállalhatnák, az ideérkező magyarok, illetve külföldiek pedig könnyen beazonosíthatják Szombathellyel.   

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére