Hajléktalanok nyomába szegődtünk

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2015. november 24., kedd •
Megnéztük Szombathelyen belül hol, milyen körülmények között élnek a tél közeledtével a hontalanok. Megdöbbentő képeket mutatunk.
Hajléktalanok nyomába szegődtünk

Megérkezett a tél, így fokozott figyelemmel vigyázzák a Savaria Rehab Team munkatársai az utcán élőket. Jelenleg harminc hajléktalan él Szombathely elhanyagoltabb pontjain, közterületein, de ha még hidegebbre fordul az idő, ők is a Zanati úti melegedőben vészelik át a telet.

A nappali melegedő szolgáltatásait az utcán élő, illetve az éjjeli menedékhely szolgáltatásait igénybe vevő hajléktalan emberek vehetik igénybe. Télen legalább 40-50 ember fordul meg itt, de bővíthető a hely. Mint mondják, senkit nem hagynak az utcán ilyenkor.

Az éjjeli melegedőt kicsit többen, 55-60-an veszik igénybe. Ide azok jönnek, akik önellátásra képtelenek vagy a közösségi együttélés szabályait nem tudják betartani.

Az átmeneti szálláson olyan hajléktalanok laknak, akik az életvitelszerű szálláshasználat és a szociális munkák segítségével képesek az önellátásra. Ez nagyon népszerű, folyamatos kihasználtság mellett működik. A 78 férőhely kevés, bővítésre lenne szükség, bár a város idén is 85 millió forintot adományozott a Savaria Rehab Teamnek.

A 06 80 205 165-ös szám éjjel-nappal hívható, ha valaki a hideg miatt segítségre szorul, kérnek mindenkit, ne hagyják az utcán.

Mert ilyen körülmények között élnek ma a hajléktalanok Szombathelyen:

A régi cukorgyár épülete ma mini hajléktalanszálló

Egy viszonylag szerencsés, aki a Hollán Ernő utca pincéjében talált menedéket, szívességből lakhat itt

Itt ketten alszanak, a Sorok utca egyik házának folyosóján

 

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére