Ha valaki felismeri ezen a táblán a Püspöki Palotát, annak jár egy pacsi! – Utánajártunk, kinek a felelőssége lenne a táblacsere

frisss.hu - Horváth Csaba - Neválovits Csaba • 2015. május 26., kedd •
Elég ciki ez az esztétikai élmény a város határában. Mi jól belebonyolódtunk a sztoriba, mikor megpróbáltuk kideríteni, ki cseréli ki a táblát.
Ha valaki felismeri ezen a táblán a Püspöki Palotát, annak jár egy pacsi! – Utánajártunk, kinek a felelőssége lenne a táblacsere

Ha nyugati irányból haladunk a belváros felé több tábla is felhívja a figyelmünket arra, milyen sokszínű város Szombathely. Ha forgalom nem akadályoz a nézelődésben mindenkinek feltűnhet, hogy Szombathely bizony egyetemi város olyan nevezetességgel büszkélkedhet, mint a Püspöki Palota. Az utóbbinál szívesen megnéznénk a képét is, csakhogy nem látható.

Nyomozásba kezdtünk, kinek a feladata a táblacsere, gondoltuk, így mégsem maradhat, erősen kifogásolható esztétikai élmény ez a teljesen kifakult turisztikai jelzés.

De kezdjük a legelején. Horváth László, a Magyar Közút megyei igazgatójától első körben azt kérdeztük, egyáltalán milyen feltételekkel lehet kihelyezni az utak mellé táblákat, mert néhol kissé soknak tűnik az információs táblaerdő.

„A jelenlegi szabályok szerint lakott területeken kívül közút mellett új  reklámtáblát nem lehet elhelyezni, azonban  a már több éve kint lévő táblákat az érvényes szabályozás szerint nem kell eltávolítani.”

Érdekelt minket az is, milyen távolságban és mennyi táblát lehet szabályosan kihelyezni, erre azt a választ kaptuk: „Szombathelyen a lakott terület határának térségében számos társaság helyezett el ún. telephelyre utaló táblákat, azzal a céllal, hogy  a szállítók, üzleti partnereik könnyebben megtalálják az illető cégeket. Ezek a táblák fehér alapszínűek, fekete felirattal, ennek engedélyezését társaságunk végzi. Csak úgy lehet elhelyezni ezeket, hogy a közúti jelzőtáblák jelzéseit nem takarhatják, azok észlelését nem akadályozhatják, sűrűségük, számuk nincs szabályozva.”

Persze érdeklődtünk, mi a helyzet a barna alapú, turisztikai célzatú táblákkal. Horváth Lászlótól úgy tudjuk, hogy „a Püspöki Palotát  ábrázoló táblákat engedélyünkkel a Magyar Turizmus ZRt. helyezte el, fenntartásukról, megfelelő állapotukról is nekik kell gondoskodniuk.”

Ezután megkerestük a Magyar Turizmus Zrt. központi igazgatóságát, akik egy kis idő elteltével Tama Istvánhoz, a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának vezetőjéhez irányítottak minket.

„Sajnos tájékoztatás a Magyar Közút Vas Megyei Igazgatóságától nem volt pontos, a jelzett barna tábla (püspöki palota elnevezéssel a mellékletben) nem a mi tulajdonunkban-kezelésünkben áll. Ez a tábla valóban nagyon rossz állapotban van. Sajnos arról nincs információm, hogy ezt a táblát ki helyezte ki, és kinek kellene elvégeznie a felújítását-cseréjét.

Való igaz, hogy a Magyar Turizmus Zrt. állíttatott Szombathely határában ilyen típusú barna táblákat, ezek a 87-es számú főúton vannak, a 21-es, és a 31-es kilométerkőnél. Ezen táblák állítására egy pályázati forrásból kerülhetett sor, jó állapotban vannak. Ezek a táblák sincsenek egyébként már a Magyar Turizmus Zrt. kezelésében, 2013. januárjában adtuk át kezelésre Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának.

Mivel jelenleg hasonló típusú pályázat kiírásáról nem tudunk, nem tervezzük további turisztikai táblák kihelyezését.”

Ezután felhívtuk Lakézi Gábort, a városüzemeltetési osztály vezetőjét, aki elmondta: "tudomásom szerint a táblákat 2003-ban a Magyar Turizmus Zrt. készítette a város számára. Azóta nem újították fel a táblákat és az időjárásnak kitéve természetesen megkoptak, fakóvá váltak. Reményeim szerint sikerül forrást találni rá és a Szent Márton évre megújulhatnak eredeti állapotuknak megfelelően."

Szóval jelen pillanatban ennyi, nem tudni pontosan mikor cserélik ki a táblát. Ha közben bármilyen információhoz jutnánk a témával kapcsolatban, ígérjük, megírjuk.

Ennyi telefonálgatás és e-mailezgetés után már muszáj egy-két alternatívát is közölnünk, ha esetleg mégsem a Püspöki Palota képe kerülne vissza a táblára, mutatjuk, milyen lehetőségek vannak még:

 

A fotókat köszönjük Neválovits Csabának!

közösség

további frisss

lap tetejére