Gyurátz Réka, a pekingi hős

Szita Róbert - Fotó: Igaz Bálint • 2015. szeptember 04., péntek •
A múlt héten befejeződött pekingi atlétikai világbajnokságon a szombathelyi Gyurátz Réka 68.26 méterre hajította a kalapácsot, amivel az előkelő tizenkilencedik helyet szerezte meg. Rékával hazaérkezése után, Szombathelyen beszélgettünk.
Gyurátz Réka, a pekingi hős

A világbajnoki mezőny legfiatalabb versenyzője, a Dobó SE 19 esztendős kiválósága csupán 1,70 méterrel maradt le az atlétikai világbajnokság tizenkettes finálétól. Réka és edzője, Németh Zsolt mesteredző a minap érkeztek haza Kínából, a frisss.hu így már itthon beszélgetett a fiatal kalapácsvetővel. 

Milyen volt a világbajnokság hangulata, hogy érezted magad?
Nagyon jól éreztem magam Kínában. Felejthetetlen élmény volt a Madárfészekben versenyezni, azért is, mert soha nem dobtam ekkora stadionban, ennyi ember előtt. A versenyem előtt is kint voltam a pályán, élőben néztem Pars Krisztián döntőjét és selejtezőjét. Ezek is nagyon emlékezetesek voltak, szívesen gondolok vissza rájuk. A csapat is nagyon jó volt, ott segítettünk egymásnak, ahol tudtunk.

Találkozhattál nagy példaképeddel, aki aztán világbajnok is lett. Tudtál vele személyesen is találkozni, beszélni?
Láttam a lengyel Anita Wlodarczykot többször is. Egyszer még együtt is edzettünk. Beszélni viszont nem tudtam vele. De így is nagy élmény volt dobni látni őt.

A legfiatalabb versenyző voltál a döntőben, a többiektől, az idősebbektől, a (még) jobbaktól mit tudtál ellesni?
A selejtezőben csak magamra figyeltem, nem nagyon foglalkoztam a többiekkel. Tudtam, hogy igazából én nem vagyok ellenfél nekik, mert idősebbek nálam, mert sokkal nagyobb a tapasztalatuk. A döntőt viszont kint néztük a stadionban, ott már figyeltem azt, hogy az igazán nagy nevű kalapácsvetők mit és hogyan csinálnak.

A méterben és centiméterben elért eredményeddel (68.26) elégedett vagy?
Igen nagyon örülünk, örülök ennek az eredménynek. Igazából nehéz nagyot dobni egy selejtezőben. Ugye itt csak három dobás van és jó korán délelőtt volt a verseny. Szerencsére aznap minden összejött. A harmadik dobásomat egy kicsit elrontottam. Talán, ha ott nem követek el technikai hibákat, akkor még nagyobbat is dobhattam volna, de persze nagyon boldog vagyok.

Nem bosszant, hogy nem egészen 2 méterrel nagyobb dobással döntős lehettél volna?
Kicsit persze rossz érzés, de tudom, hogy nekem van még időm. A 11. legjobb európai voltam, szóval ha ez egy EB lett volna akkor döntős vagyok, de így sem vagyok elégedetlen.

Tudsz-e most pihenni, illetve hogyan telik a szeptember?
Szeptemberben minden hétvégén versenyzek, utána kapok egy kis pihenőt, de aztán korán kezdjük a felkészülést, hiszen jövőre olimpia és EB is lesz.

A szeptember végi Németh Pál Memorialon milyen mezőny jöhet össze, illetve mekkora dobást vársz magadtól?
A Memorialon idén elvileg csak junior és U23-as versenyzők indulnak. Jó lenne, ha minél több induló lenne, akár a korosztályok legjobbjai is.

Leérettségiztél, de hogyan tovább?
Felvettek a Nyugat-magyarországi Egyetemre, a sportszervezői szakra. Viszont arra gondoltunk az edzőmmel, hogy a minél jobb felkészülés érdekében halasztok egy évet és csak a sportra koncentrálok.

Gyurátz Réka ezen a hétvégén Debrecenben áll dobókörbe, aztán a jövő héten Székesfehérváron, majd Németországban, szeptember végén pedig itthon, Szombathelyen, a Németh Pál Memorial versenyen indul majd. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére