Fókuszban az elektromobilitás és az autómentes nap

Szita Róbert összeállítása • 2015. szeptember 20., vasárnap •
A már jól ismert villanyverdák mellett, elektromos robogók és árammal működő kerékpárok is feltűntek Budapesten, az elektromobilitás napján, az Európai Mobilitási Hét központi rendezvényén. Vasárnap, hétfőn és kedden Szombathely is bekapcsolódik az eseménysorozatba.
Fókuszban az elektromobilitás és az autómentes nap

A héten másodszor rendezték meg a nagy érdeklődésre számot tartó Magyar Elektromobilitás Napi rendezvénysorozatot. Az idén szakmai konferenciával bővülő eseménynek különös aktualitást adott, hogy a kormány június végén elfogadta a Jedlik Ányos-tervet, amelynek jogszabály-alkotási munkálataira ebben az időszakban kerül sor. Az Emobilty Solutions Kft. által, illetve a Magyar Elektromobilitás Szövetség és a Hegyvidéki Önkormányzat közreműködésével szervezett konferencián a témában elkötelezett neves hazai képviselők mellett nemzetközi meghívottak is tiszteletüket tették.

Nemzetközivé lett a konferencia

A Larus Rendezvényközpontban, a rendezvény szakmai kerekasztal-beszélgetésein részt vettek az emobilitás iránt elkötelezett neves magyarországi köztisztviselők, egyben az esemény védnökei, úgymint Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár és az esemény házigazdája, Pokorni Zoltán, Budapest Hegyvidék XII. kerület polgármestere. Mellettük idén már a szektor nemzetközi képviselői is a meghívottak között szerepeltek, így Daniela Rosca, az Európai Bizottság Tiszta Közlekedés és Fenntartható Városi Mobilitás szakterületének vezetője, Bert Witkamp, az Európai Elektromobilitás Szövetség (AVERE) főtitkára, Nyugat- és Észak-Európa országainak elektromobilitás-szakértői, illetve a kelet- és dél-európai elektromobilitási szövetségek vezetői.

A konferencián a meghívott államigazgatási és iparági szereplők interaktív beszélgetések keretében betekintést kaptak más piacokon zajló szabályozási folyamatokba és a megvalósult nemzetközi mintaprojektek tapasztalataiba, válaszokat kaptak a számukra fontos szakmai kérdésekre, amelyeket felhasználva kialakíthatják a hazai gyakorlatot, illetve megvalósíthatják üzleti vagy innovációs elképzeléseiket. A konferencia emellett kiváló lehetőséget jelent a nemzetközi kapcsolatrendszer bővítésére is.

Villanykutak mindenütt

Közben Tarnóy Péter, a Jedlik Ányos Klaszter elnöke bejelentette, hogy 2016-ig 400 villámtöltőt, 2020-ig pedig 68 ezer normál töltőt létesítenek Magyarországon.

Szombathelyi rendezvények

Az Európai Mobilitási Hét keretében Szombathelyen is lesznek rendezvények: szeptember 20-án 14 órakor, a Fedett Uszoda előtti parkolóból „Kőszeghegyaljai kerékpártúra” indul 40 km-es távon. 
Szeptember 21-én 9.45 órakor „Élő kerékpár” – (Élőkép a Gotthard Jenő Általános Iskola sportpályáján, amely a tornaterem tetejéről fotózható).
Szeptember 22-én 10 órától, a Szombathely Fő téren: 200 m-es speed-aréna, ügyességi versenyek (futóbicikli, tandembicikli, elliptigo, görkorcsolya, kangoo, roller és minden, ami gurul, de nem autó, saját „guruló eszközt” is lehet hozni)
10.00              Megnyitó: Koczka Tibor alpolgármester
10.00-10.30    Bölcsődések
10.30-11.30    Óvodások
11.30-15.30    Oktatási intézmények tanulói, felnőttek
11.00              Tour de Hongrie kerékpárverseny emléklapok átadása a Városházán
14.00 és 15.00 órakor 10 km-es kerékpártúra indul a Városháza elől 

Szeptember 22-én, az Autómentes Napon üzemkezdettől üzemzárásig érvényes forgalmi engedéllyel a helyi járatú autóbuszok térítésmentesen használhatók.

közösség

további frisss

lap tetejére