Fókuszban a bűnmegelőzés: Szombathely biztonságos város

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2015. október 01., csütörtök •
A fő hangsúly a prevención van, ennek köszönhetően május óta mindössze 198 esetben kellett figyelmeztetést, 71 alkalommal helyszíni, 620 esetben távolléti bírságot alkalmazni, 105 alkalommal pedig feljelentést kellett tenni – hangzott el a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által indított bűnmegelőzési modellprogram szombathelyi tapasztalatait összegző sajtótájékoztatón.
Fókuszban a bűnmegelőzés: Szombathely biztonságos város

A sajtótájékoztató elején Puskás Tivadar polgármester azt hangsúlyozta, hogy ,,Szombathely biztonságos város, és amelyik település biztonságos, az hívogató a többi ember számára is.” 

A cél
2015 májusában jött létre az a mintaprojekt, melynek a célja, hogy a biztonságért tevékenykedők összefogjanak és nézzék meg, milyen tartaléklehetőségeik vannak az emberek szubjektív biztonságérzetének fokozása érdekében. Mivel a prevencióé lett a fő hangsúly, ezért a bűnmegelőzéssel foglalkozó szervek szemlélete is megváltozott. Ha az ifjúságot rendre neveljük, akkor jövő generációja is a biztonságért és a szabályok betartásáért dolgozik majd. Az összefogásnak látható eredményei is vannak már – tette hozzá a város első embere. 

A számok

A tavalyi év hasonló időszakában (május-szeptember) 171 esetben került kiszabásra helyszíni, 1224 esetben távolléti helyszíni bírság és 292 esetben történt szabálysértési feljelentés. A „Bűnmegelőzési modellprogram” elindítása óta 198 esetben történt figyelmeztetés alkalmazása, 71 esetben került kiszabásra helyszíni, 620 esetben távolléti helyszíni bírság és 105 esetben történt feljelentés.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központja figyelemmel a Közterület-felügyelet folyamatos, 24 órás reagáló képességére, 29 alkalommal kért segítséget a Szolgálatirányítási Központtól. 

A Közterület-felügyelet által működtetett térfigyelő kamerarendszer bebizonyította, hogy azokon a helyeken, ahol korábban számottevően szabálysértés vagy bűncselekmény történt, a térfigyelő kamerák kihelyezése óta a lakosság legnagyobb megelégedésére elenyésző számban történtek hasonló cselekmények.  Szombathelyen 11 helyszínnel bővült azon területek száma, ahol a Közterület-felügyelet térfigyelő központja kamerákkal ellenőrzi a várost. 

A Közterület-felügyelet Szolgálatirányítási Központjába 381 általános, a közterülettel összefüggő lakossági bejelentés, az Állategészségügyi és Ebrendészeti Szolgálatra vonatkozóan (kóbor állat, közterületen elhullott állat) 145 bejelentés érkezett a modellprogram végrehajtása alatt. 

Hatala József nyugállományú rendőr altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke arról beszélt, hogy már a program megindításakor biztosak voltak a sikerben. Hozzátette: a bűnmegelőzési stratégia célja, hogy az ifjúságot, illetve a fiatalokat felvilágosítsuk, a közterületek rendjét, az időskorúak biztonságát megőrizzük, illetve a reintegráljuk azokat, akik korábban már összeütköztek a törvénnyel. 
A fő teher, a fő feladat a rendőrségre hárul, de az önkormányzatnak, a katasztrófavédelemnek és a büntetés-végrehajtásnak is rendkívüli fontosságú szerepe van. Miután Szombathely nagyon dicséretes módon az összefogásra helyezte a fő hangsúlyt, a lakosság szubjektív biztonságérzete és a bűnmegelőzés objektív valóságtartalma is javult – hangsúlyozta a tanács elnöke. 

A terv
Garamvölgyi László rendőr dandártábornok, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója már a terveket is megfogalmazta.  
Az önkormányzati rendészetnek még vannak tartalékai. Itt az ebrendészeti tevékenység átvétele mellett a társszervekkel való együttműködésre is gondolok. A második félévben a nyugdíjasokra szeretnénk ráirányítani a figyelmet, a hat lakótelep valamelyikén időskorúaknak szervezünk kurzusokat, emellett egy szombathelyi középiskolában és egy általános iskolában is prevenciós előadást tartunk, ahol kiemelten az internet veszélyeire hívjuk fel a figyelmet – fűzte hozzá a kommunikációs szakember. 

Az együttműködés
Varsányi Péter közterület-felügyeleti igazgató szerint az együttműködés azért fontos, hogy megtöltsük azt valós tartalommal, így lesz példaértékű. Az igazgató miután felsorolta a legfontosabb feladatokat – klasszikus járőrszolgálat, élőerős megfigyelés, járőr-rendőr páros 12 órás váltásban, ebrendészet – kiemelte: a mezőőri szolgálat is bizonyította a szükségességét, hiszen a terménylopások, a falopások, az illegális szemétlerakás megelőzése ugyancsak rendkívüli jelentőségű.   

A pályázat
A szombathelyi büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka, a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, a szombathelyi rendőrkapitányság vezetője, és a körmendi rendészeti szakközépiskola igazgatója részvételével lebonyolított sajtótájékoztatón a frisss.hu azt is megtudta, hogy a jövő héten jelenik meg a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által kiírt pályázati lehetőség, melynek célja szintén a biztonság fokozása lesz és a helyi rendőrkapitányságok az önkormányzatokkal közösen vehetnek részt rajta.   

 

közösség

további frisss

lap tetejére