Foci EB előtt (1.): piros lap, tizenegyes, középkezdés

SzR-nso.hu • 2016. június 03., péntek •
Az Európa-bajnokságon már élesben alkalmazzák a játékvezetők az új szabályokat. Már csak 7 nap van hátra az első meccsig...
Foci EB előtt (1.): piros lap, tizenegyes, középkezdés

A május 22-i Anglia-Törökország barátságos meccsen próbálták ki éles helyzetben először a Nemzetközi Futballszövetségi testület (IFAB) által újonnan alkotott futballszabályokat. A FIFA-tól függetlenül működő testület az eddigi „kézikönyvet” 22 ezer szóról 12 ezerre módosította – írja az Evening Standard. Több, sporttal foglalkozó szakportál pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy ugyan a szakemberek 95 szabályhoz nyúltak hozzá, ám nem mindegyiket módosították jelentősen.

A Skysport szerint a legjelentősebb változás az, hogy megszűnik a tripla büntetés. Ismertes, hogy egészen idáig automatikus piros lap és egy mérkőzéses eltiltás sújtotta azt a játékost, aki a tizenhatoson belül, szabálytalanul állította meg az ellenfelét. És persze az eset miatt a bírónak büntetőt kellett ítélnie. Május 22-e után a játékvezető dönthet úgy, hogy ha a védő mozdulata a labda megszerzésére irányult (tehát nem volt szándékos szabálytalanság), akkor elég sárga lapot adni a vétkesnek. A büntető azonban így is jár.

Tizenegyesrúgás esetében két ponton változtattak. Sárga lap a jutalma annak a játékosnak, aki a büntető elvégzése közben testcsellel téveszti meg a kapust, ráadásul az ellenfél közvetett szabadrúgással jöhet. A másik átalakítás a hálóőrökre vonatkozik: szintén sárga kártyát adhat a bíró, ha a kapus a labda elrúgása előtt elmozdul a gólvonalról.

Továbbiakban nem kell előre gurítani a labdát középkezdésként – ezután lehet előre, hátra vagy oldalra is passzolni. Ám most már adható piros lap a kezdő sípszó előtt (akkor adható például a vörös színű lap, ha a játékosok összeverekednek a kijáróban – a szerk.). Az így kiállított játékos miatt azonban nem kell tíz emberrel játszania az adott csapatnak.

Annak a futballistának, aki ellen sárga vagy piros lapot érően szabálytalankodtak, nem kell elhagynia a pályát. Eddig az volt a helyzet, hogy az ápolandó játékosnak le kellett menni a pályáról, majd a játékvezető engedte vissza a játéktérre. A mostani újítás értelmében azonban a játékos húsz másodpercig a pályán maradhat. Kérdés, ezt hogy fogják betartani, betartatni.

Szabályt hoztak arra is, mi van abban az esetben, ha egy drukker beszalad a pályára és kirúgja a gólba tartó labdát. Amennyiben tiszta gólt akadályoz meg a „külső szereplő”, akkor a támadó csapat jöhet büntetővel, ha a 16-os kívül történik az eset, akkor az adott helyről jár szabadrúgás. Mostantól pedig, ha utólag felvétel bizonyítja, büntetés jár a bíró megtévesztéséért – ide értendő a műesés és a színészkedés.

A mieink szombaton este Németország ellen tartják az EB főpróbáját. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére