Fellendült az egészségügy Szombathelyen

vkriszti-HCs • 2014. szeptember 29., hétfő •
Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere sajtótájékoztató keretében számolt be az elmúlt évek egészségügyi helyzetéről. Emellett beszélt a HPV vírus elleni oltásról is.
Fellendült az egészségügy Szombathelyen

2010 előtt a betegek mellett az egészségügy is beteg volt- kezdte beszédét. 

Az egész egészségügytől pénzt vontak el, beleértve a kórházakat, mentőket, orvosokat és ápolókat is. Az egészségügy 2010 tavaszán kezdett el erősödni, és ekkor jelentek meg a pozitív változások is. Mostanra az állam komoly szerepet vállal a kórházak fejlesztésében országszerte, de még mindig állnak fenn problémák. Puskás szerint hosszútávú megoldásokat kell találni. 

Szombathely vonatkozásában is összefoglalta az elmúlt négy évet. Mint elmondta, a Markusovszky kórház 12 milliárd forint támogatást kapott. Ezt az egészségügyi struktúra váltására és az új belgyógyászati tömb építésére fordították. Az alapellátás fejlesztésére 140 millió forintnyi keret állt rendelkezésre, amibe beletartozik az "egy orvos-egy rendelő" elv megvalósítása, az ügyeleti hozzájárulás, az ügyelet utáni szabadnapok biztosítása, az informatikai fejlesztés, a rendelők felújítása, a "Szombathely visszavár" program és a lisztérzékenység szűrése is az óvodáskorú gyermekeknél.

Szó esett a méhnyakrák, azaz a HPV vírus elleni védőoltásról is. A méhnyakrák előfordulása hazánkban az uniós átlag háromszorosa, éppen ezért nagyon fontos a vakcinával történő megelőzés. Ma Magyarországon minden 12. életévét betöltött, hetedik osztályos lány ingyenesen megkaphatja a védőoltást. Szombathelyen már előbb elkezdték a HPV-kampányt, tavaly a költségvetésből 10 millió forintot különítettek el erre a vélra, így 153 diáklány már meg is kapta az oltást.

Emellet a polgármester fontosnak tartotta elmondani, hogy az újraélesztést több mint húszezren sajátították el a "Szombathely a segítés városa" program keretében.

Dr. Puskás Tivadar bizakodóan néz a jövőbe, és reméli, hogy tovább javul az egészségügy helyzete.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére