Háború vagy béke? - Fegyverszünet Ukrajnában

szróbert-MTI • 2014. szeptember 06., szombat •
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hivatalosan is megerősítette az ukrajnai fegyvernyugvási jegyzőkönyv aláírását, Petro Porosenko ukrán elnök pedig arra utasította a hadsereg parancsnokait, hogy szüntessék be a tüzet.
Háború vagy béke? - Fegyverszünet Ukrajnában

Porosenko a tűzszünet bejelentését követő első nyilatkozatában azt mondta, a fegyvernyugvást hatékony nemzetközi felügyeletnek kell biztosítania. Egyúttal úgy fogalmazott, hogy "minden lehetségest, sőt a lehetetlent is meg kell tenni, hogy véget érjen a vérontás" Kelet-Ukrajnában.

Heidi Tagliavini, az EBESZ képviselője szintén megerősítette, hogy a harcok szüneteltetéséről szóló jegyzőkönyvet írtak alá Kijev és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok képviselői pénteken Minszkben, a harcoló felek között közvetítő úgynevezett kontaktcsoport ülésén.

Ugyanakkor Igor Plotnickij, a szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott "Luhanszki Népköztársaság" elnöke újságíróknak azt mondta, hogy a tűzszünet ellenére továbbra is el akarnak szakadni Ukrajnától.

Eddig minden rendben van

A Kreml pénteken üdvözölte az ukrán válság rendezését célzó nemzetközi összekötő csoport minszki ülésén létrejött tűzszüneti megállapodást. Az orosz államfő szóvivője, Dmitrij Peszkov elmondta: Moszkva reméli, hogy a felek pontosan végrehajtják a dokumentumban foglaltakat és abban is bízik, hogy a felek folytatják a tárgyalásokat az ukrán válság teljes rendezéséig.

Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára azt mondta, a NATO reméli, hogy a Kijev és a kelet-ukrajnai oroszbarát felkelők közötti tűzszünet egy "építő jellegű politikai folyamat kezdetét jelenti”.

"Egy dolog tűzszünetet hirdetni, a következő döntő fontosságú lépés viszont annak jóhiszemű alkalmazása, a többit pedig majd meglátjuk" - mondta a katonai szervezet vezetője a NATO walesi csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy "eddig minden rendben van".

közösség

további frisss

lap tetejére