Ezért csapnak le a csajok a pasijuk ruháira

Szerző: frisss.hu/ScientificAmerican - Fotó: fashion-history.lovetoknow.com • 2017. április 21., péntek •
Veled is előfordult már? Ez a magyarázat!
Ezért csapnak le a csajok a pasijuk ruháira

Te is féltve őrzöl otthon egy kedvencedtől szerzett pengetőt, amiért még a koncerten harcoltál meg? Vannak olyan tárgyak körülötted, amik még a szeretet nagyid házából kerültek hozzád és el sem tudod képzelni az életed nélkülük? Gyakran kilopod a szekrényből a pasid valamelyik pólóját, ha ő épp nincs a közeledben? Gondolkoztál már azon, hogy egyáltalán miért kötődünk ennyire ezekhez a holmikhoz? George Newman és Rosanna Smith pszichológusok igen, és úgy tűnik, meg is találták a választ.

A szakemberek két kísérletet is végeztek a témában, hogy megtudják, mikért is olyan különlegesek számunkra egyes tárgyak. Az elsőben egy Cyberball nevű számítógépes játékkal játszottak az alanyok. Azt mondták nekik, hogy a különböző karaktereket szintén emberek vezérlik, de valójában a gép játszott, arra programozva, hogy egyes játékosoknak tízszer passzolják a labdát, míg másoknak csak háromszor, ezzel a kiközösítettség érzését imitálva. A résztvevők ezután kitöltöttek tesztet, amivel a valakihez tartozás szükségességét igyekeztek felmérni. Végül két tárgyat mutattak nekik, amik között az egyetlen különbség az volt, hogy az egyiket megérintette az alanyok kedvenc színésze vagy sportolója. Azok, akik kevesebb passzot kaptak a játék során, nagyobb szükségét érezték a kötődésnek, inkább választották volna a hírességek által megérintett tárgyakat, mint azok a társaik, akik nem érezték a kiközösítve magukat. 

Fotó: weekendwishing.com

A másik kísérletben azt vizsgálták, hogy azok, akik magányosnak érzik magukat, mennyire kötődnek egy-egy tárgyhoz. A kutatók arra kérték az alanyokat, hogy képzeljenek el egy pulóvert, amit kedvenc hírességük hord, illetve ugyanezt a ruhadarabot „sterilizált állapotban”. Ezután azt vizsgálták, hogy a résztvevők menyire szerettek volna maguknak egy ilyen cuccot. Akik magányosnak érezték magukat, azok sokkal jobban vonzódtak ahhoz a lehetőséghez, hogy hozzá jussanak a favoritjuk által nyűtt pulcsihoz.

A pszichológusok végül arra jutottak, hogy egy-egy emlékhez köthető tárgyakra úgy gondolunk, mintha azok egy konkrét ember részét képeznék. 

via ScientificAmerican

közösség

további frisss

lap tetejére