Erre figyeljünk, ha a vasárnapi csúcsban vonatoznánk

Tóth Eszter • 2016. október 13., csütörtök •
Időben intézzük el a jegyfoglalást, ha InterCity vonattal szeretnénk utazni!
Erre figyeljünk, ha a vasárnapi csúcsban vonatoznánk

A vasárnapi napok tömegközlekedés szempontjából régóta a legforgalmasabbnak számítanak, mivel ekkor készülnek vissza az egyetemre a hétvégéjüket a családi körben töltő egyetemisták. A legkézenfekvőbb megoldás a vonatozás, hiszen a diákigazolvánnyal kedvezményesen utazhatnak a fiatalok MÁV járatain, közben pedig tanulni, zenét hallgatni vagy akár játszani is tudnak. Azonban nagyon rá is faraghat, aki nem intézkedik időben a jegyfoglalásról, mivel a menetjegyek a viszonylag rövid menetidejű és kényelmes InterCity vonatokra pillanatok alatt elfogynak. Előfordulhat, hogy délután már egy aznap induló InterCity vonatra sem kapni jegyet, ekkor pedig maradhat a zötykölődés a gyorson vagy egy alternatív megoldás. Vonatozásban kevésbé jártas olvasónk is ilyen kellemetlen helyzetbe került, amikor egy októberi vasárnapon Szombathelyről szeretett volna Budapestre utazni. Az eset kapcsán kerestük fel a MÁV-csoport Kommunikációs Igazgatóságát, és kérdeztünk rá néhány olyan fontos kérdésre, mint hogy hány férőhellyel indulnak a vonatok és milyen gyorsan fogynak el a jegyek egy-egy járatra.

220 férőhely a vonaton

„Az említett napon is több kocsival közlekedtettünk számos vonatot, például a Borostyánkő InterCity-t is” – kezdte a választ a vasúttársaság sajtóosztálya. „Az olvasói levélben említett Borostyánkő InterCity alapesetben egy első és kettő másodosztályú kocsival közlekedik. Az első osztály 60, a másodosztály 80 férőhelyes. Az érzékelhető utasforgalom növekedésre és a helyjegyfogyásra tekintettel – még két másodosztályú kocsival megerősítették a szerelvényt, amelyekre szeptember 30-án elkezdték a helyjegyek értékesítését. A férőhelyek fogyására tekintettel a vasúttársaság újabb másodosztályú kocsival (80 ülőhelyhely) erősítette meg a vonatot, így – a szokásoshoz képest három kocsival többel – egy első és öt másodosztályú kocsival közlekedett.”

fotó: 24.hu

Gyorsan elkeltek a jegyek

A jegyekre nagy volt a kereslet, így nem csoda, hogy szinte órák alatt már elővételben vagy online lefoglalták az összes jegyet. „Az IC vonatra a Szombathely és Budapest viszonylatra szóló utolsó helyjegyeket az említett napon 14:32-kor értékesítette a rendszer, ekkor a teljes útvonalra lezárták az igényléseket, de rövidebb szakaszokra a vonat indulását követően is volt értékesíthető hely. Például az utolsó helyet Szombathelyen 16:53-kor adták el a Szombathely–Győr viszonylatra. Szombathelyről a rendelkezésre álló 460 férőhelyből 383 volt foglalt, Répcelaktól 415, Csornától 448 és Győrtől 460 utassal, tehát 100 százalékosan kihasználtan közlekedett a megerősített vonat.”

Ha kell, bővítik a kapacitást

Mivel a jegyek hamar elkelnek, sokszor szükséges a bővítés. „A vasúttársaság amikor látja a helyjegyfogyásokat (elővétel, internetes jegyvásárlás alapján) a lehetőségeihez képest megerősíti, plusz kocsikat kapcsol a szerelvényekhez, nemcsak kiemelt ünnepnapokon, hanem vasárnaponként vagy egyéb, tömegeket vonzó rendezvények idején is – amennyiben szükséges és indokolt, illetve járműkapacitása megengedi. Vasárnaponként 100 százalékosan kihasználtan közlekedik ez a járat, ezért célszerű – pár nappal korábban – elővételben gondoskodni az ülőhely biztosításáról.”

Ezeket közül a járatok közül választhatunk

„Szombathely–Budapest között több útvonalon biztosít a MÁV-START és a GYSEV közvetlen eljutási lehetőséget. Az érintett, az olvasójuk által említett időszakban a következő eljutási lehetőségek vannak Szombathely–Budapest viszonylatban. Szombathely–Csorna–Győr–Budapest-Keleti pályaudvar között az InterCity vonatok naponta, ütemes menetrend szerint 2 óránként közlekednek. Szombathelyről 17:10-kor indul a Borostyánkő InterCity és 19:10-kor a Claudius InterCity. Szombathely–Celldömölk–Győr–Budapest-Keleti között iskolai időszakban vasárnaponként közvetlen gyorsvonat közlekedik, amely Szombathelyről 17:04-kor indul Budapestre. Szombathely–Celldömölk–Veszprém–Budapest-Déli pályaudvar viszonylatban a gyorsvonatok naponta, 2 órás ütemes menetrend szerint járnak. Az olvasó által igénybe venni kívánt Borostyánkő IC-t követően Szombathelyről 18:05-kor indul egy gyorsvonat Budapest-Déli pályaudvarra” – tájékoztatott minket a MÁV.

Érdemes tehát napokkal előbb elintézni a jegyfoglalást az InterCity vonatokra, mivel még a bővített járatra is szinte pillanatok alatt elfogynak a jegyek. Jó hír, hogy gyorssal még így is elérhetjük a célunkat, mivel a gyorsvonatok esetében nincs semmilyen korlátozás, a jegy nem egy adott vonatra, hanem egy viszonylatra szól, azaz az érvénytartamon belül bármelyik járaton felhasználható.

közösség

további frisss

lap tetejére