Ennyi maradt a szovjetek után - bejártuk a 11-es Huszár úti laktanyát

NagyRobert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. május 14., vasárnap •
Szombathely is csatlakozott az URBACT projekthez.
Ennyi maradt a szovjetek után - bejártuk a 11-es Huszár úti laktanyát

A 11-es Huszárlaktanya története a Monarchia korában gyökeredzik, mikor a császári és királyi csapatok elszállásolása Kőszegen már nem volt megoldható, új megoldás után kellett nézni. Egy 1879-es törvény ugyan megteremtette a jogi feltételeit annak, hogy Vasban egy új laktanya épülhessen, de csak a beruházást kísérő, szokásosnak mondható viták után, 1889-ben vehette birtokába a katonaság a szombathelyi létesítményt.

Az első tervek még Hauszmann Alajos nevéhez kötődtek, de a kivitelezés várhatóan magas költségei miatt Pártos Gyulának át kellett dolgozni azokat. Pártos az akkori katonai hierarchiát szem előtt tartva, pavilonos rendszerű épületegyüttest álmodott meg, a 10 tömb területe 14 ezer négyzetméter, mindez egy 20 hektáros területen elhelyezve. Funkciók szerint lettek elkülönítve az épületek, külön volt törzskari, tiszti, altiszti, legénységi és markotányos épületek, valamint lóistállók és csapatkórház. A végleges vázlatokhoz még Rauscher Miksa tett hozzá érdemben.

1912-ig adott otthont a terület a 11-es huszárezrednek, majd a II. Miklós orosz cárról elnevezett, ulánus ezred vette birtokába az őszirózsás forradalom után. A Vörös Őrség a Tanácsköztársaság idejében használta az ingatlan. A két világháború között, a változatosság kedvéért, a Magyar Honvédség egységeinek volt a szállása.

A második világháború alatt, 1945-ben, a bombázások miatt komolyan megsérültek az épületek, vasúti csomópontként stratégiai célpontnak számított Szombathely, és nem mellékesen a nyilas adminisztráció is ide fészkelte be magát. 1947-ben végül jöttek a szovjet csapatok, és eléggé sajátos módon kezelték az ingatlant, egészen az 1990-es kivonulásukig.

Később az Apáczai Alapítvány igyekezett felsőoktatási célokra használni az épületeket, a főépület nekik köszönhetően újult meg, ma többek közt a Waldorf iskola és az ŐrvidékHáz üzemel itt, a többi épület romos és üresen áll.

Azonban nem egyedüli Európában a volt a laktanya története, számos országban vannak üres laktanyák, köszönhetően jórészt annak, hogy megváltozott a hadseregek szerkezete.

Nemrég Szombathely is csatlakozott az URBACT III program "MAPS - Military Assets as Public Services" (Katonai objektumok mint közösségi terek) című projektjéhez, aminek keretében városok működnek együtt és mondják el tapasztalataikat az ilyen, üresen álló katonai létesítmények újrahasznosításáról. A projekt uniós forrásból valósul meg és széleskörű összefogásra ösztönöz, amiben a városvezetéstől, a múzeumokon, közintézményeken és vállalkozókon át a civilekig mindenkit bevonnának.

2018. márciusáig szeretnének egy olyan javaslatot elkészíteni, ami a lehető legszélesebb kör véleményét tükrözi, így akit érdekel a 11-es Huszár úti laktanya sorsa, az csatlakozhat a Helyi Támogató Csoporthoz a Facebookon.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére