Egy fővárosi portás, aki otthonra talált Szombathelyen

PCS - fotó: Bodorkós Máté és Tóth Arnold • 2016. december 17., szombat •
Tyukász Péter is egyetértett azzal, hogy a kapusok bizony őrültek.

Tyukász Péter a labdarúgás alapjaival még Budapesten ismerkedett meg. Az egykori nagypályás játékos aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve állt be a kapuba, majd sportágat és várost is váltott. Ennek eredményeként pedig kétszeres bronzérmes futsalossá vált.

Neked mi a történeted, hogy kerültél be a kapuba?

Tizenkét évesen nagypályán fociztam és mindig a mezőnyben játszottam. Aztán volt egy pillanat, amikor úgy éreztem, szeretnék beállni a kapuba. Odamentem az edzőhöz, aki természetesen rázta a fejét, hogy nem lehet. A szezon végeztével aztán kijelentettem, hogy elég volt a mezőnymunkából és az új évadot már a kapuban kezdtem meg.

Mennyire különbözik portásként a nagypályás labdarúgás és a teremfoci?

Nagyon eltérő! A futsal leginkább a kézilabdához hasonlít, ha csak a kapusokat nézzük. A variációk és védések tekintetében is. Nagypályán vetődnek, mi a teremben kicsúszunk, mert gyorsabban érünk le egy lapos lövésre és kisebb felületet kell lefednünk.

Kapusok tekintetében nem áll rosszul a Haladás. Te is így gondolod?

Nagyon jó társak vannak, akikkel dolgozhatunk. Ha viszont a formámra gondoltál, akkor sajnos cáfolnom kell. Ahogy a csapatnak, úgy nekem sem ment úgy, mint szerettem volna. Együtt nyerünk és együtt vesztünk. Viszont most már nagyon szeretnénk visszatalálni ahhoz a formához, amelynek eredményeként kétszer is bronzérmet tudtunk szerezni.

Kiket kellene megelőzni, illetve kikkel vagytok egy súlycsoportban?

Szerintem a Nyírgyulaj és az Aramis keretével biztosan egy szinten vagyunk és őket előznünk is kellene. Ha csak a minőséget nézzük, akkor pedig legalább a 4-5. hely elérése lehet a cél, mert ennyi minimum bennünk van.

Mit gondolsz, mitől van ennyire jól összerakva a Győr?

Leginkább azért, mert több válogatott és légiós erősíti keretüket. Hetente 8-10 edzésük van, csak profi játékosok alkotják a csapatot és ebből élnek. A többi egyesület ezzel nem igazán tud versenyezni. Persze az a cél, hogy megszorítsák az ETO-t, majd esetleg trónfosztásra is sor kerülhet.

"Egy jó kapus mindig zárja a szöget"

Mennyire szoktad meg a vasi megyeszékhelyet?

Nagyon furcsa volt, amikor közel 3 éve ideigazoltam. A fővárosi gyerek egy kisebb városban próbált érvényesülni. Különös volt számomra, hogy nincs olyan sok ember az utcán, rendszerint összefuthatok ugyanazokkal az arcokkal. Ettől sokkal családiasabb is ez a város. Nagyon megszerettem Szombathelyt és reményeim szerint sokáig maradhatok itt.

Azért is, mert úgy tudom, egyetemre jársz…

Igen, ez így van, a Nyugat-magyarországi Egyetemre járok sportszervezői szakra. Egyéni órarendem van, az edzések és meccsek mellett így leginkább tanulok. Persze szüleimet és szeretteimet azért meg szoktam látogatni, kéthetente hazalátogatok Pestre.

közösség

további frisss

lap tetejére