Drónok és robotok: fókuszban a termőtalaj és a növényvédelem

SzR-TT • 2015. május 08., péntek •
Merevszárnyú és rotoros drónok, mezőgazdasági robotok, robotfűnyírók, de még szúnyogirtó gépek is bemutatkoztak azon a pénteki rendezvényen, melyet a Szombathelyi Növényfajta Kísérleti Állomáson tekinthetett meg a szakértő közönség. A házigazda szerepét betöltő Póczik Miklós, a NÉBIH szombathelyi növényfajta-kísérleti állomásának osztályvezetője a frisss.hu-nak elmondta, hogy a légi bemutató bebizonyította, hogy a termőföld feltérképezése, és a növényvédelem hamarosan elképzelhetetlen lesz drónok nélkül.
Drónok és robotok: fókuszban a termőtalaj és a növényvédelem

A ,,Drónok és robotok a mezőgazdaságban” elnevezésű eseményt megnyitó V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, hogy az ENSZ 2015-öt a talaj nemzetközi évének nyilvánította, így ez a mai rendezvény is egyfajta kollaboráció a mezőgazdaság és a tudomány között.
Hozzátette: érdemes és kell is foglalkozni a talajjal, méghozzá takarékosan, és jó gazda módjára szükséges bánni a talajjal. Azért is, mert mintegy 110 ezer hektárnyi területet vontunk ki a rendszerváltás óta véglegesen a mezőgazdaságból. Ez nem kevesebb, mint két balatonnyi terület. 
Amíg a korábbi évtizedekben a magyar gazda még tudta, hogy a termőföldnek mely része milyen jellemzőkkel bír, addig ma már érdemes a tudomány segítségét kérni, hiszen kötelességünk felelősséget érezni a jövendő nemzedék iránt
– fejezte be gondolatait az államtitkár.  

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas megyei területi szervezete által lebonyolított eseményen Póczik Miklós, a NÉBIH növényfajtakísérleti állomás szombathelyi vezetője arról tájékoztatott, hogy jelenleg mintegy 109 hektáron gazdálkodnak, és elsősorban búza, repce, kukorica, szálas takarmánytermesztés zajlik, 10 hektáron pedig kísérleteket folytatnak.

A köszöntő beszédek után bemutatkoztak a modern technika legújabb vívmányai és azt reprezentálták, mire is lehet a mezőgazdaságban felhasználni ezeket a csodákat. Először a merevszárnyú és a rotoros drónokat, majd a mezőgazdasági robotokat, végül pedig a robotfűnyírókat tekinthette meg a szakértő közönség. A bemutatók alatt a kiállítókkal konzultáltak a mezőgazdasági szakemberek.  

A Komáromi utcai helyszínen megtudtuk, hogy júniusban fajtabemutatót rendez a NÉBIH szombathelyi növényfajta-kísérleti állomása, ahol 45 fajta kalászos őszi búzát és repcét mutatnak be a gazdáknak és az érdeklődőknek. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére