Az új belgyógyászati tömb az összefogás jelképe

szróbert-HCs • 2014. október 09., csütörtök •
Ez az új belgyógyászati tömb jár a betegeknek és jár az itt dolgozó kórházi személyzetnek is – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a szombathelyi Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a Markusovszky Kórházban című projekttel kapcsolatos Új Belgyógyászati Tömb műszaki átadó ünnepségén. A csütörtöki eseményen Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a kórház fejlődésével a város és megye is fejlődik.
Az új belgyógyászati tömb az összefogás jelképe

Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, Új Belgyógyászati Tömb kivitelezői műszaki átadásán - a szombathelyi közélet jeles képviselői, valamint a kórház főorvosi és főnővéri kara előtt - köszöntőt mondott prof. dr. Nagy Lajos, a kórház főigazgatója, Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője, dr. Puskás Tivadar, Szombathely MJV polgármestere, valamint Bognár Árpád, a kivitelező cég ügyvezető igazgatója. 
A kórház főigazgatója, Nagy Lajos professzor felidézte azokat az időket és állapotokat, amikor ő kezdte orvosi hivatását, majd azt hangsúlyozta, hogy ez a mostani fejlesztés a kórház 85 esztendős históriájának legjelentősebb beruházása. A főigazgató szerint harminc év múlva is modernnek tekintik majd az átadott új belgyógyászati tömböt. 

Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy ,,ez az új belgyógyászati tömb jár a betegeknek, de jár a kórházi személyzetnek is". 
A hatmilliárd forintba kerülő belgyógyászati tömb az összefogás jelképe, hiszen mindenki egy célért, az itt élők egészségéért dolgozik - tette hozzá a miniszter. 

Puskás Tivadar polgármester azt fogalmazta meg, hogy ez az épület olyan minőségű, mely már minden XXI. századi előírásnak és követelménynek megfelel. 
Mindenki szaktudására, és minden egészségügyi szakemberre szükség van - emelte ki a város első embere.

Bognár Árpád, a kivitelező cég ügyvezetője pedig minden betegnek és kórházi alkalmazottnak megköszönte azt a türelmet és tolarenciát, mely szükség volt ahhoz, hogy sikerüljön határidőre teljesíteni a vállalt munkát. 
Ezt követően a kivitelező cég vezetője átadta a belgyógyászati tömb kulcsát Nagy Lajos főigazgatónak. 

A beruházás részletei:
Az új Belgyógyászati tömb építése az intézmény történetének egyik legnagyobb fejlesztése. A munkálatok 2013 májusában kezdődtek. Elbontották az úgynevezett „kék csempés” épületet, melynek során közel 1.900 m3 vasbeton szerkezetet távolítottak el. Az elbontott vasbeton szerkezeteket ledarálták, a darált betont a vérellátó területén, az útalapban, valamint az épület körüli feltöltésben újrahasznosították. Ezt követően a földmunkák következtek: 12.000 m3 föld kiemelése a pincetömb helyén. Speciális mélyalapozási technikákat alkalmaztak a meglévő épületek alapjának megerősítéseként, talajszegezéses föld partmegtámasztást a rézsűk állékonyságának biztosításaként. A szerkezetépítés 1.100 tonna betonacél és 6.500 m3 beton felhasználásával valósult meg. Ezt követően történt a homlokzati ablakok behelyezése, a tetőszigetelés, a homlokzat kialakítása valamint a belső munkák elkészítése. Az összehangolt építési munkafolyamatoknak köszönhetően 2014 augusztusában kezdődött a mintegy 12.000 m2-es épület műszaki átadás - átvételi eljárása, ami most befejezéséhez érkezett.
Az új Belgyógyászati Tömb építése országosan is kiemelkedő fejlesztés. A teljes költségvetés 6.352.918.829 Ft.
A fejlesztés fő területei: az intenzív osztály belső felújítása, a központi diagnosztika fejlesztése, a központi műtők belső felújítása, a központi sterilizáló belső felújítása, új belgyógyászati tömb létesítése a jelenlegi belgyógyászati pavilon helyén, központi betegirányító egység kialakítása az új épületben.
Az ünnepséget követően a meghívott vendégek és a sajtó munkatársai Prof. Dr. Nagy Lajos főigazgató vezetésével tekintették meg az épületet.
A fejlesztés következő üteme az épületben kialakított rendszerek, berendezések próbaüzeme, a hatósági használatbavételi eljárás lefolytatása majd az osztályok, kórtermek felszerelése és beköltöztetése.
Az új épületbe az infektológiai, az általános belgyógyászati, a gasztroenterológiai és belgyógyászati, a kardiológiai és belgyógyászati osztály, a neurológiai osztály, a reumatológiai osztály, és a bőrgyógyászati osztály költözik be.
Az intézmény a „Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a Markusovszky Kórházban” című TIOP-2.2.4-09/1-2010-0016 azonosítószámú pályázat keretében, uniós támogatással valósította meg az Új Belgyógyászati Tömb építését.

 

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére