Az Országgyűlés alelnöke az ŐrvidékHázban

frisss.hu • 2016. február 18., csütörtök •
Gulyás Gergellyel pénteken Hende Csaba beszélget majd.
Az Országgyűlés alelnöke az ŐrvidékHázban

Február 19-én, pénteken folytatódik az ŐrvidékHáz szervezte Szombathelyi Polgári Esték rendezvénysorozat. Az idei első vendég Gulyás Gergely az Országgyűlés alelnöke lesz. Az előző ciklusban a FIDESZ Vas megyei listájáról parlamentbe került politikust ezúttal is Dr. Hende Csaba Szombathely országgyűlési képviselője kérdezi.

Gulyás Gergelyt elsősorban arról kérdeztük, milyen témákat érintenek majd a tervek szerint a pénteken 18 órakor kezdődő beszélgetésen.

A cél az, hogy elsősorban ne napi, aktuálpolitikai eseményekről essék szó, hanem olyan a közéletet meghatározó mélyebb kérdésekről is, mint az értelmiség és a politika kapcsolata, a közéleti felelősség kérdése, a politikai kultúra fontossága vagy éppen, hogy mit jelent 2016-ban a polgári Magyarország.

2010-ben a Vas megyei területi listáról került be a Parlamentbe, megmaradt a kapcsolata a megyével?

Igen, több tekintetben is. Egyrészt megmaradt a munkakapcsolat a megye országgyűlési képviselőivel, másrészt mindig nagy örömmel teszek eleget a megyei eseményekre, rendezvényekre szoló meghívásoknak.

Hallhatunk majd arról a Vas megyeieket különösen foglalkoztató kérdésről is a beszélgetés során, hogy mi lesz a szentgotthárdi menekülttábor sorsa? Várható újabb migránsok érkezése?

A magyar kormány álláspontja teljesen egyértelmű és következetes ebben a kérdésben. Nem szeretnénk egy háborús övezetből ellenőrzés nélkül érkező, a mienktől eltérő kultúrájú és vallású embereket tömegesen befogadni Magyarországra. Mint az elmúlt hónapok során Nyugat-Európa számára is kiderült, ezt csak hatekony határvédelemmel lehet elérni, különösen, ha Görögország nem hajlandó eleget tenni a schengeni kötelezettségeinek. A magyarországi menekülttáborokat bezárni es nem kinyitni akarjuk.

Alelnök úr, ön a Törvényalkotási Bizottság elnöke, a Fidesz alelnöke és a parlamenti frakció helyettes vezetője. Gondolom, egy olyan aktuális kérdésben, mint a terrorveszélyhelyzet alaptörvényben történő rögzítése mindhárom funkciójában hatékonyan tudja előmozdítani a feladat megoldását.

Igyekszem, bár ezek a feladatkörök a gyakorlatban nem mindig különíthetőek el egymástól. Valóban a Törvényalkotási Bizottság az, amely a törvényjavaslatok szinte mindegyikénél a törvényszoveget véglegesíti. Jelenleg azonban a kormánypártoknak nincs meg a szükséges többsége az alaptörvénymódositashoz.

Az érdeklődők kicsit közelebbről is megismerhetik az ambiciózus, az új Alkotmány előkészítésben oroszlánrészt vállaló, rendkívül aktív és sokoldalú alelnök személyét is. A rendező ŐrvidékHáz a 18 órakor kezdődő estre mindenkit szeretettel vár a 11-es úti huszárlaktanyába. A  belépés, csakúgy mint máskor most is ingyenes.

közösség

további frisss

lap tetejére