Az Erasmus ma már nem csak egy diákcsere program - exkluzív interjú Brüsszelből Navracsics Tiborral

frisss.hu fotó: shutterstock.com • 2017. március 13., hétfő •
A magyar uniós biztossal az Erasmus-programról és annak jövőjéről beszélgettünk.
Az Erasmus ma már nem csak egy diákcsere program - exkluzív interjú Brüsszelből Navracsics Tiborral

Idén egy jubileum is felhívja a figyelmet a tevékenységükre…

Igen, annak a tárcának, amit én vezetek különösen fontos 2017, hiszen 30 éves az Erasmus program.1987-ben indult tizenegy Európai Uniós tagállam összefogásával és akkor még kifejezetten egyetemi diákcsere-program volt. 2014-től már sokkal több - bár hozzá kell tenni, még ma is ez a legismertebb része.

Mit kell még tudni az Erasmusról?

Három éve az újonnan indult Erasmus Plusnak van egy sporttámogatási rendszere is, elsősorban amatőr sportolók részére. Továbbá létezik az Európai Önkéntességi Szolgálat, amely 20 éve működik és Európa-szerte önkéntességi programokat szervez fiatalok számára. Sok olyan esemény van az Erasmuson belül, ami nem feltétlenül diákcsere, hanem olyan programokat támogat, amik a társadalmi integrációt szolgálják, a hátrányos helyzetűek oktatási és sportolási lehetőségét segítik. A legújabb leágazása pedig az Erasmus Plusnak az Európai Szolidaritási Testület, melynek célja, hogy a szociális ellátórendszer, a katasztrófa-elhárítás vagy a kulturális örökségvédelem területén végezhető szakmai gyakorlat, illetve önkéntességi feladat.

Mennyire népszerű ez a fiatalok körében?

Most már 22 ezren regisztráltak ide és szerencsére a magyar fiatalok is nagyon aktívak.  Arra számítunk, hogy ennek a testületnek az első látványosabb megnyilatkozása majd a Római Szerződés 60 éves évfordulóján lesz március végén. Nem az Európai Bizottság találja ki, hogy mit csinálnak a fiatalok, mi egy találkozópont vagyunk, ahol a kormányok, civil szervezetek jelezhetik, hogy mire van igényük. Tavaly volt a közép-olaszországi földrengés, ahonnan kaptunk jelzést, hogy várnák a fiatalok segítségét a helyreállításban. De, akinek Magyarországon szociális munkás végzettsége van és szakmai gyakorlatot akar magának szerezni, tud jelentkezni.  Egy önéletrajzban nagyon jól mutat a külföldi tapasztalat.

Mi lehet az Erasmus jövője?

Mára az Erasmus egy széles körű ifjúsági program, most dolgozunk azon, hogy azoknak is segítsünk kijutni, akik akár csak az anyagiak miatt nem engedhetik meg maguknak. A közeljövőben tervezünk egy virtuális csereprogramot, ami elsősorban a felsőoktatásban teszi majd lehetővé, hogy különböző országokban tanuló diákok online szemináriumokon vegyenek részt. Az Erasmus és az Erasmus Plus programokban eddig 9 millió európai volt érintett. Ha sikerül a következő évekre az Erasmus stabil anyagi bázisát megtartani, akkor a szociális területen és korosztályosan is bővítenénk ezt a programot. 

közösség

további frisss

lap tetejére