Az angol beteg szombathelyi házánál emlékeztek

frisss.hu fotó: Hornyák Emőke • 2016. augusztus 23., kedd •
Tudta, hogy Almásy László élt Szombathelyen is?
Az angol beteg szombathelyi házánál emlékeztek

Puskás Tivadar polgármester a hétfői ünnepségen elmondta, egy település akkor igazán a miénk, ha annak minden részletét ismerjük. Tavaly adózott a város egy emléktáblával Almásy életműve előtt, melyet most a 121. évfordulón újra megkoszorúztak.

"Szombathely büszke arra, hogy ilyen híres személyeknek is otthont adhatott, hiszen 1926-1931között élt Almásy László a Gagarin utca 6-ban."

Puskás Tivadar a ház jelenlegi lakóival

Vig Károly, az MTA VATT elnöke hozzátette különleges, hogy két híres Afrika-kutatónak közel 100 méterre van egymástól az emlékműve a városban. A Gagarin utcai háztól nem messze áll Magyar László szobra, de míg Magyar Szombathelyen született, Almásy később került ide. Sok közös vonása van az életüknek, főleg az, hogy mindketten szerelmesek voltak Afrikába. Almásy a forró sivatagokat kutatta, addig Magyar inkább Délnyugat-Afrika forró esőerdeit járta. Felfedezők voltak, több nyelven beszéltek, de mindketten hazájuktól távol, hazájuk segítsége nélkül végezték kutatásaikat. Pedig nagyon is jelentős eredményeket értek el.

Almásy a 2. világháborúban Rommel seregében mélységi felderítőként szolgált. Róla nevezték el az általa létrehozott, Héliopolisz melletti Al-Máza repülőteret és a sivatag belsejében álló egyik hegyet Gebel Almazi–ra. A háború után Kairóban élt, és sportrepülés-oktatásból, valamint sivatagi autós kirándulásokból biztosította megélhetését. Súlyos betegségben végül Ausztriában halt meg, sírhelye Salzburgban van. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére