Amerikában már elektromos autókkal és motorokkal üldözik a bűnt

hvg.hu és az autoblog.hu cikkei alapján összeállította: Szita Róbert • 2016. május 14., szombat •
Felköthetik az alsójukat a Los Angeles-i bűnözők, hiszen a rend őrei két Tesla Model S-t kaptak, hogy 21. századi módon üldözhessék őket.
Amerikában már elektromos autókkal és motorokkal üldözik a bűnt

Megleptek mindenkit a Los Angeles-i rendőrök, amikor pár napja bejelentették, hogy mostantól két Tesla Model S is a flottához tartozik. A CNBC információi szerint a kocsi a P85D-s modell, vagyis a nagyobbik akkumulátorcsomaggal szerelt változat.

Vartan Yegiyan, a rendőrségszállítmányozásért felelős tisztje szerint az együttműködés mindkét fél számára hasznos lehet. A rendőrség kitapasztalhatja, milyen hatékonysággal használható egy ilyen jármű a hétköznapi munkában, a Tesla pedig rengeteg adathoz jut arról, hogy hogyan teljesít a gép ilyen körülmények között.

A kocsit a tervek szerint nemcsak járőrözésre, hanem üldözésre is használják majd, ami érthető, hiszen a gyorsulási képességei miatt nem nagyon lesz autó, ami meg tudna lógni előle. A legújabb rendőrautó 3,3 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra és egészen 250 km/h-ig tud tovább gyorsulni, ehhez persze a mintegy 700 lőerős teljesítmény is hozzásegít. Szóval, reszkessetek bűnözők! 

A Tesla-vezér Elon Musk nem akart nyilatkozni, de az egyenruhások szerint így sem zárható ki, hogy később hosszú távú megoldásként is Teslát használjon a rendőrség. Yegiyan szerint egyelőre nem lenne túl praktikus a Model S-ek beszerzése, tekintve, hogy rendkívül magas áruk van, ugyanakkor a következő 3-5 évben kaphat egy olyan mértékű lökést az iparág, hogy az jelentősen csökkenti majd a járművek árát. A Model S ára jelenleg 100 ezer dollár, vagyis nagyjából 29 millió forint. Ehhez képest a Ford elfogóautója még akkor is "csak" 50 ezer dollárba kerül, ha minden létező rendőrségi technológiával felszerelik.

A Los Angeles-i rendőrségnek egyébként van már egy hasonló megállapodása a BMW-vel, az egyenruhások a szintén teljesen elektromos meghajtással bíró i3-at használják. Ennek listaára a Tesla Model S alig fele, 43 ezer dollár (kb. 12,5 millió forint).
A kötelékben emellett már több mint 20 elektromos robogó és vagy féltucat elektromos motor található.

 

közösség

további frisss

lap tetejére