Díszpolgári címet kapott a köztársasági elnök

SzR • 2015. május 06., szerda •
Áder János még az Országgyűlés alelnökeként, majd Európa parlamenti képviselőként kapcsolódott be a Szentgotthárd mellé, az osztrák oldalra tervezett hulladékégető megépítése elleni civil összefogásba. A 2006-2012 közötti aktív politikusi közreműködés és a több tízezer ember tiltakozása együttesen vezetett eredményre, így a jogerős bírósági döntés értelmében végül nem jött létre a heiligenkreuzi beruházás. Áder János kiemelkedő tevékenységét elismerve Szentgotthárd város képviselő-testülete szerda délután díszpolgári címet adományozott a köztársasági elnöknek.
Díszpolgári címet kapott a köztársasági elnök

Huszár Gábor szentgotthárdi polgármester köszöntötte a rendhagyó képviselő-testületi ülésen résztvevő szentgotthárdiakat és a meghívott vendégeket. Szavazás ugyan ez alkalommal nem volt, az elmúlt 8 év összefogását azonban példa nélkülinek és példa értékűnek nevezte a város vezetője. Kiemelte: a város vezetése, a civil társadalom, de a politika is meghallotta szavunkat. 
A 2006-2012 közötti események felidézése, majd a köztársasági elnök rövid méltatása után Szentgotthárd város díszpolgára címet adományozta a képviselő-testület Áder Jánosnak. Az elismerést Huszár Gábor polgármester adta át a köztársasági elnöknek. 

Áder János köztársasági elnök miután hálás szívvel megköszönte a díszpolgári címet, azt hangsúlyozta, hogy 2006-2012 között több mint száz olyan esemény történt, amikor az érdekeltek úgy gondolták, hogy szót kell emelni.

A kampány országosan sikeres akcióvá vált. Hankiss Ágnes és Deutsch Tamás akkori petíciós bizottsági tagok munkája is nagyon fontos volt, de lényeg az, hogy 2012-ben megszületett a bíróság jogerős döntése, mely megpecsételte a beruházás sorsát - folytatta. 
Hozzátette: Biztos vagyok abban, hogy a szentgotthárdiak kitartó munkája hozta meg a sikert. Egyébként annak idején azért tervezték ide az osztrákok a hulladékégetőt, mert 2 helyen korábban már ezt leszavazták. Azt viszont már kevesen tudták, hogy innen kb. 70 km-re szívesen megépítenék ezt. Ennek ellenére a szomszédaink mégis itt szándékozták létrehozni a hulladékégetőt.

Az érvényben lévő irányelv előírta, hogy a hulladék keletkezésének helyéhez közel kell felépíteni a szemétégetőt. Itt viszont Burgenland szemetének tízszeresét égették volna el! Igazából nem volt erre semmi szükség, csak üzlet volt benne. Uniós támogatást sem kapott a beruházás, és az idő is nekünk dolgozott. Az érdem azonban a szentgotthárdiaké, és a Pronasé - emlékeztetett.  

Beszéde végén a köztársasági elnök elmondta: szerintem példa ez, de minta is. Van tehát értelme a civil összefogásnak, a kitartó munkának. Meg lehet akadályozni, hogy egy békés, rendezett, szép és rendezett várost tönkretegyenek. 

Végül felhívta a figyelmet a tegnapi nemzetközi sajtótájékoztatón elhangzottakra, vagyis, hogy 1 milliárd elektronikus aláírást akar összegyűjteni Al Gore volt amerikai alelnök a klímavédelem érdekében. Áder János szövetségesnek kérte fel a szentgotthárdiakat, hiszen, mint mondta az a veszély, ami önöket fenyegette, megszűnt, most viszont olyan veszély fenyeget, ami a Föld valamennyi lakóját veszélyezteti. Huszár Gábor ígéretet tett arra, hogy 8340 szentgotthárdi lakos aláírhatja a csatlakozást. 

Ezt követően Woki Zoltán, a Pro Natura St. Gotthard Civil Összefogás Egyesület elnöke bemutatta azt a könyvet, mely az osztrák, a magyar és a szlovén civilek összefogását tartalmazza. Mint mondta 2006-tól a 162-ik esemény volt az, amikor a bíróság ítéletet hozott. A közérthetően íródott kötet érdekessége az is, hogy nagy híre ment az ügynek, még diplomamunka is született belőle, méghozzá Bécsben, emellett az USA-ban, a California Egyetemen doktori disszertációt is jegyeznek már. A polgármester külön köszönetet mondott V. Németh Zsolt államtitkárnak, Huszár Gábor polgármesternek, Kerényi János szerkesztőnek és persze a Szülőföld kiadónak és képviselőjének, Farkas Csabának.

A könyv első példányát Áder János vehette át.    

közösség

további frisss

lap tetejére