A kocsmasportok királya meghódította a világot

Frisss/PCS - fotó: frisss.hu, pixabay, youtube • 2017. május 24., szerda •
Sokan vizsgálják, hogy mitől lett a világ egyik legnépszerűbb sportága a darts. Pedig a válasz pofonegyszerű.
A kocsmasportok királya meghódította a világot

Szinte minden füstös kocsma elengedhetetlen kellékeként ott díszeleg a vendéglátóhely egyik sarkában egy dartsgép. Egy kör alakú tábla és néhány kopott nyíl bőven elegendő ahhoz, hogy tartalmasan szórakozzunk, akár egyedül vagyunk, akár egy nagyobb baráti körrel. A játék nagyon egyszerű: a céltábla különböző pontértékű szektorait kell úgy megdobni, hogy minél több leget és szettet nyerjünk. A sport Angliából indult világhódító újtára és bizony nagyon rövid idő alatt tett szert ismertségre, rajongótáborra.

A dartsosok legnagyobbjait istenítik és keresetük vetekszik a legismertebb labdarúgók bérével. Pedig „csak” három nyilat kell dobálni egyetlen céltáblára. Olyan sztárokat sorakoztat fel a sportág, mint Michael van Gerwen, Gary Anderson, Adrian Lewis vagy épp a 16-szoros világbajnok Phil Taylor. Megpróbáltunk utánajárni, hogy mitől olyan szórakoztató sport a darts, amit tényleg korra és nemre való tekintet nélkül űzhet bárki?! Ebben kértük az Aero Darts Club szakmai vezetőjének, Pálos Tamás segítségét.

Valóban egy kocsmasportról beszélünk, hiszen a füstös angol pubokból indult el a darts. Ennek ellenére rövid idő alatt eljutottunk oda, hogy élőben közvetíti már a magyar televízió is a világbajnokságot, ez pedig nagyon kevés sportágnak adatik meg - mondta Pálos Tamás. Egyébként nem kell nagyon mélyre ásni, ha darts sikerének titkát szeretnénk megfejteni. A legfontosabb, hogy minden az ügyességen múlik, ugyanakkor nagyon egyszerű sportágról van szó.

A kihívás egyébként a fő motivációja a legtöbb sportolónak, hogy bebizonyítsák, képesek a fejlődésre.

Nagyon hamar rá lehet érezni az ízére, hiszen elég egy kis sikerélmény és máris azon kapjuk magunkat, hogy nem lehet letenni a nyilakat - meséli nevetve az Aero Darts Club vezetője. Fontos megemlíteni, hogy egyszeri harmincezer forintos beruházással világbajnokságon használt táblára, nyilakra lehet beruházni, ami a többi sportághoz képest viszonylag olcsónak mondható.

Ki gondolná, hogy ennyire egyszerű dartsozni? Elég egy kis ügyesség, elszántság és gyakorlás. Ha komolyan vesszük a feladatot és sűrűn dobálunk a táblára, akkor előbb-utóbb a legnagyobbakat is sikerülhet megszorongatnunk.

Tehát jobb, ha felköti a nadrágját kedves Michael van Gerwen!

 

közösség

további frisss

lap tetejére