Ó, ió, ció, stadionrekonstrukció!

Szita Róbert - Fotó: Horváth Csaba és haladasstadion.hu • 2015. június 08., hétfő •
Lassan bontani kezdik a fővárosi Puskás Ferenc stadiont. De vajon mi újság itthon, Szombathelyen, a Haladás stadionjával? Ennek jártunk utána.
Ó, ió, ció, stadionrekonstrukció!

A hátsó füves és a tízezer szurkoló

Az idei év úgy kezdődött, hogy a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. bemutatta a 9,6 milliárd forintos támogatásból épülő új stadion és multifunkcionális sportcsarnok terveit. Szombathely Megyei Jogú Város január 29-i közgyűlésén elhangzott, hogy a tervek szerint egy nemzetközi mérkőzések megrendezésére is alkalmas, teljes egészében fedett lelátójú, közel 10 ezer ülőhelyet biztosító arénát vehetnek birtokba a labdarúgás hívei. A tervezett befogadóképesség 9859 fő, ebből hazai szurkoló 7454 fő, vendégszurkoló 915 fő, a B középben pedig 850 fő foglalhat helyet. Megjegyzem, a jelenlegi stadion befogadóképessége 12500 fő (állóhely 9500 fő, ülőhely 3000 fő). Az épület kialakítása a 2:1-ben alapelvre épül. 

De hol tartunk most, június elején – kérdeztem Illés Károly alpolgármestertől.

A januárban elfogadott koncepciótervek alapján Bordás Péter vezető tervező irányítása alatt a tervezés, majd az engedélyezési eljárás is befejeződött, megvannak már az építési engedélyek is, így a projekt hatályos építési engedéllyel rendelkezik. A következő lépés a kiviteli tervek elkészítése lesz, ami részben már megindult.

Közben a kormányrendeletet módosítani kellett. Miért?
Pusztán elszámolhatóság szempontjából. A kisebb korrekció lényege, hogy nem a város, hanem a városi cég, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. lesz a közvetlen elszámoló. Így a Szombathely 100%-os tulajdonában lévő cég közvetlenül kapja meg a központi forrást is – válaszolta az alpolgármester. 

Emiatt kellett a szerződést is módosítani?
Igen, június első hetében Budapesten egyeztettek a kollégák a szakminisztérium képviselőivel, ezután és ez alapján küldték meg a szerződésmódosítás-tervezetet is. Így vált lehívhatóvá, az engedélyhez kapcsolódóan a következő forrás, ami rövidesen már meg is érkezhet a Kft. számlájára – tette hozzá Illés Károly. 

Alpolgármester Úr! A múlt héten több stadion esetében is csökkentették a megvalósításra szánt forrásokat…
Igen, viszont Szombathelyen nem. Továbbra is egy keretösszegnek megfelelően zajlik a tervezés. És mindig ki kell hangsúlyozni, hogy nem egy stadionról, hanem egy multifunkcionális sportkomplexumról van szó, amely fejlesztés 13 szakosztályt érint. A tervek pedig ezen szakosztályokkal történő folyamatos egyeztetés után készültek el. Folyamatos kooperációk zajlottak, és elmondhatom, hogy a szakosztályok igényei szerint zajlottak az egyeztetések a multifunkciós sportcsarnok ügyében is, a stadionfejlesztés pedig az UEFA és az MLSZ előírásai szerint történt.

De mi is az a multifunkció?
Az elképzelések egy labdarúgó stadionról, annak kiegészítő helyiségeivel és egy, az egyéb sportok számára kialakított sportcsarnokról szólnak, mely a szombathelyi stílust és a szombathelyi formát jelzik majd. A lelátó alatti szurkolói területek oszlopos csarnokszerű kialakítása Szombathely antik építészetét idézi, amely a múlt megtartása mellett Szombathely jövőjét is méltán képviseli.


A korszerű és a város hagyományait tisztelő épület felépítésével mind a versenysportban, mind az egészségmegőrzésben hangsúlyos szerepet betöltő, a mindennapi sportélethez valamint az ünnepi rendezvények megtartásához egyaránt hozzájáruló közösségi központtal gyarapodik Szombathely.
A fejépületben a földszintre kerülnek a labdarúgó stadionhoz kapcsolódóan a sportolói- és sajtóterületek, megfelelve az UEFA IV. kategória követelményeinek. A labdarúgó pálya mérete: 68X125 méter lesz, míg a küzdőtéré 85X125 méter. A nézőteret teljes egészében fedetté teszik. A sportolói területen, az UEFA követelményeken túl kialakítanak egy bemelegítő termet és 4 öltözőt is.


Helyet kap majd a Haladás múzeum és a szurkolói bolt is, a lelátó alatti részre pedig a szurkolókat kiszolgáló létesítményeket, a kioszkokat, a mosdókat, és az egészségügyi helyiségeket szánják. 
Ugyanezen a szinten, a sportcsarnokban két kézilabda pálya (kézilabda pálya 500 fős lelátóval és kézilabda pálya/tornacsarnok), a súlyemelő terem és az öltözők is elhelyezkednek. 

És, ha már kézilabda. Van, aki már költözik…
Igen, a Haladás VSE NB I/b-s kézilabdázói a nyár végén már az egyetemi csarnokban kezdik el a szezont, a költözéseket egyébként a június 18-i közgyűlés külön napirendi témaként tárgyalja majd. Annyi biztos, hogy sikerült minden szakosztály átmeneti elhelyezését megoldani, de a legtöbb szakosztály a Szentgyörgyi iskolába teszi át székhelyét – tudtam meg az alpolgármestertől.

A többi szakosztály és a vezetési központ
Az emeleti szintről történik a labdarúgó stadion nyugati lelátói szektorainak a feltöltése. A sportcsarnok funkcióhoz kapcsolódóan itt kap majd helyet a birkózó-, az ökölvívó- és a konditerem. Mindkét működési egység üzemeltetési irodái is itt helyezkednek majd el. Egy emelettel feljebb, a VIP lounge és a skyboxok helyezkednek el. Ezen a szinten található majd a vezetési központ, a biztonsági helyiség és a gépészet is. 

És mi lesz Halmosiékkal?
A Haladás labdarúgói az őszi szezont még biztos, hogy a Rohonci úton teljesítik, közben dönteni kell majd a folytatásról is. Külsős helyszínként szóba jött Győr, Sopron és Pápa is, helyben pedig a helyi Király Sportlétesítmény, ezt azonban fejleszteni kell. Mivel ez magántulajdonban van, az egyeztetésekre a városnak nincs ráhatása, de tudomásom szerint pozitív az eddigi egyeztetések haladása. Korábban a Sugár úti pálya korszerűsítéséről hallani lehetett, ám ennek felújítása, modernizációja – az MLSZ szakembereinek bejárása során kiderült – sokkal nagyobb költséggel járt volna, mint a Király Sportlétesítmény esetében – mondta el honlapunknak Illés Károly. 

Mit hoz a közeljövő?  
A projekt a tervezettek szerint zajlik, télen megkezdődik a bontás, aztán vele egy időben a kivitelezés is. Amennyiben nem lesz csúszás, akkor 2016 decemberében már a Rohonci úti multifunkciós sportcsarnokban szilveszterezhetnek a sportbarátok – fejezte be a frisss.hu kérdéseire adott válaszait az alpolgármester. 

közösség

további frisss

lap tetejére