5 őszi recept, amit imádnak a szombathelyi csajok

szerző:frisss.hu Fotó:receptvaros.hu • 2016. október 08., szombat •
A legegyszerűbbtől a level 99-ig.
5 őszi recept, amit imádnak a szombathelyi csajok

Megkérdeztük a szombathelyi konyhatündéreket, hogy milyen ételeket készítenek legszívesebben ősszel. Volt, aki az egyszerűségre voksolt, míg más annyira beleszokott lendülni a főzőcskézésbe, hogy inkább bonyolultabb kajákkal kísérletezik.

Őszi gyümölcsleves

Brigi odavan az őszi gyümölcsökért, ezért kapásból egy fűszeres, birsalma alapú levest ajánlott.

Hozzávalók:

  • 4-5 db birsalma
  • 2 db körte
  • 2 db alma
  • 1 citrom karika
  • 4 ek. cukor
  • 1 ek. méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fahéj (ízlés szerint)
  • szegfűszeg (ízlés szerint)
  • gyömbér (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 l víz

Elkészítés:

1. A gyümölcsöket felkockázzuk, és 1 liter vízben a fűszerekkel, a citromkarikával, a cukorral, a mézzel, valamint egy csipetnyi sóval feltesszük főni.

2. Nagyjából 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a habarást, amit a lisztből és a tejszínből készítettünk. Azzal is főzzük pár percet.

3. Négy-öt evőkanálnyi gyümölcsöt kiveszünk, összeturmixolunk és úgy tesszük vissza a levesbe, ami így még krémesebbé válik. Ezután lehűtve tálaljuk.

fotó:joyofkosher.com

Sütőtök a sütőből

Erika inkább az egyszerű és gyorsan elkészíthető kajákat szereti, ezért az ő tippje a "sütőtök a sütőből", amihez egy videót ajánlott:

Van még kérdés? :D

Almás-diós szelet

Melinda az almás-diós kombinációért rajong, de azért a vonalaira is vigyáz. Az ő kedvence az almás-diós szelet nyírfacukorral.

Hozzávalók:

20 dkg dió (durvára darált)

40 dkg alma (reszelt)

10 dkg rizsliszt (barna)

4 db tojás

10 dkg nyírfacukor

2 kk. fahéj

1 csipet só

1.5 kk. szódabikarbóna

0.5 ek. sertészsír (a tepsi kikenéséhez)

Elkészítés:

1. Az almákat lereszeljük, a tojásokat pedig a nyírfacukorral habosra verjük.

2. A darált diót, a rizslisztet, a sót, a szódabikarbónát a fahéjjal összekeverjük, majd hozzáöntjük a tojáshoz.

3. A masszához hozzá keverjük az almát is.

4. Egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt, kizsírozott tepsibe öntjük, a tetejét megszórjuk darabolt dióval és kevés nyírfacukorral, majd 180 fokon kábé 30-40 percig sütjük.

Fotó: food.com

 

Sütőtökös sajtkrémtorta

Andi az abszolút level 99-es konyhamester. Mint mondja, szívesen szöszmötöl egy-egy sütivel. Az ő befutója a sütőtökös sajtkrémtorta.

Hozzávalók:

Az alaphoz:

400 g kakaós keksz

150 g vaj

3 ek. kakaó

A krémhez:

350 g mascarpone

330 g tejföl

2 dl habtejszín

100 g porcukor

2 csomag vaníliás cukor

40 g kukorica keményítő

4 egész tojás

400 g sütőtökpüré

1. A tököt feldaraboljuk, megsütjük, majd hagyjuk hűlni. Eközben a kekszet szétmorzsoljuk (mozsárban vagy akár klopfolóval). A vajat pedig betesszük a mikróba, hogy gyorsan megolvadjon.

2. A vajat a kakaót és a kekszet összegyúrjuk, majd a masszát belenyomogatjuk egy 26 centis kapcsos forma aljára (amire korábban sütőpapírt helyeztünk).

3. A krém elkészítéséhez összekeverjük a hozzávalókat. A sorrend: mascarpone, tejföl, habtejszín, porcukor, vaníliás cukor, kukorica keményítő, egész tojás, sütőtökpüré. Ehhez célszerű konyhai robotgépet használni.

4. A krémet ráöntjük a kekszes alapra. A sütő aljába egy tepsibe kábé 2 liter vizet teszünk, mivel fontos, hogy a tortát gőzben süssük.

5. A tortát előmelegített, 180 fokos sütőben kezdjük, majd 15 perc múlva átállítjuk 150 fokra és így sütjük még 35 percig.

6. Ha elkészült, megvárjuk, hogy kihűljön és kicsit pihentetjük még a hűtőben.

fotó: falusilibak.cafeblog.hu

Szilvásgombóc-pite

Veronika a szilvásgombóc-pitére voksol, mert nem csak hihetetlenül finom, de hamar megvan és pofon egyszerű az elkészítése is.

Hozzávalók:

1 kg szilva (kimagozva, félbevágva)

1 ek. Étkezési keményítő

12,5 dkg zsemlemorzsa

7,5 dkg nádcukor

7, 5 dkg vaj (+ még egy kicsi a tál kikenéséhez)

fahéj

cukor

Elkészítés:

1. Felolvasztjuk a 7,5 dkg vajat, egy pitetálat kivajazunk.

2. A felezett, magozott szilvát – ízlés szerint - megszórjuk fahéjjal és cukorral, majd 1 evőkanál keményítővel és összeforgatjuk. A szilvát beletesszük a formába, elegyengetjük.

3. A felolvasztott vajhoz hozzáadjuk a nádcukrot és összekeverjük, majd belekeverjük a morzsát is. A morzsát ráhalmozzuk a gyümölcsre.

4. 180-190 fokon 25-30 percig sütjük, hagyjuk egy kicsit hűlni és már tálalhatjuk is.

fotó: sweers.seriouseats.com

Nektek mi a kedvenc őszi ételetek?

közösség

további frisss

lap tetejére