Időjárás percről - percre: több megyében visszavonták a figyelmeztetést

Frisss • 2013. március 27., szerda •
Több megyében visszavonta a korábban kiadott veszélyjelzést a meteorológiai szolgálat, így már csak két északkeleti megyében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés a havazás, illetve hófúvás miatt. Cikkünk folyamatosan frissül.
Időjárás percről - percre: több megyében visszavonták a figyelmeztetést

Fotó: Buús Viktória

 

11 óra 16 perc - Több megyében visszavonták a figyelmeztetést


Több megyében visszavonta a korábban kiadott veszélyjelzést a meteorológiai szolgálat, így már csak két északkeleti megyében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés a havazás, illetve hófúvás miatt.

Szerda hajnalban még hét megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás, illetve a várható hófúvás miatt.

A hófúvás miatt kiadott figyelmeztetések nagy részét mostanra visszavonták. Jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a havazás, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a havazás és a gyenge hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délelőtt az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a szél tovább mérséklődik, emiatt délutánra nyugaton és északkeleten is megszűnik a gyenge hófúvás esélye. A kiterjedtebb havazás északra és keletre szorul vissza, ott szerdán és csütörtökre virradóra még több centiméteres friss hó hullhat. Az északkeleti megyékben még akár 10 centiméternyi hó is eshet - tették hozzá.  Éjjel a szélvédett, kevésbé felhős tájakon sűrű köd képződhet. Csütörtökön veszélyes időjárási jelenség már nem várható - írta a meteorológiai szolgálat.


08 óra 36 perc - Több mint száz műszaki mentés a teherforgalom megindítása után

A katasztrófavédelem tűzoltóegységeit kedden országszerte összesen 231 esetben riasztották műszaki mentéshez, több mint százszor a teherforgalom megindítása után - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerda reggel az MTI-vel.

A közlemény szerint a télies időjárás miatt az OKF továbbra is fokozott óvatosságot kér a közlekedőktől, s hogy csak az útviszonyoknak megfelelő műszaki állapotban lévő gépjárművel induljanak útnak. Ezen felül továbbra is kísérjék figyelemmel az aktuális és a várható időjárási előrejelzéseket, valamint a hatóságok tájékoztatóit - hangsúlyozták.

Az aktuális információkról a www.met.hu és a www.katasztrofavedelem.hu, a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon lehet tájékozódni. A további részletekről az érintett megye katasztrófavédelmi igazgatóságának honlapján találhatók információk - írta az OKF.

Mávinform: minden vonat közlekedik, de több vonalon késésekre kell készülni

A folyamatos és intenzív havazás ellenére minden vonat közlekedik, de 5-10 perces késések országszerte több vonalon is lehetnek - közölte a Mávinform szerda reggel az MTI-vel. Jelentős, 35-40 perces késésre a Budapest-Székesfehérvár és a Budapest-Pusztaszabolcs vasútvonalon kell készülni, ahol Érd-elágazásnál elromlott a biztosítóberendezés. Itt a menetrend szerinti közlekedés a délelőtti órákra állhat helyre - tették hozzá. Ezen felül nagyobb, 20-25 perces késéseket jelentettek a szobi és a veresegyházi vonalról, az esztergomi vonalon pedig átlagosan 10-20 percet késhetnek a vonatok, mert a Pilisvörösvár és Esztergom közötti szakaszon a vonatpótló autóbuszok a közúti nehézségek miatt nehezebben tudják tartani a menetrend szerinti közlekedést - írta a Mávinform.


19 óra 19 perc - Szerdára már csak három megyére adtak ki figyelmeztetést

Szerdára már csak három megyére és csak havazás miatt - hófúvás miatt már nem - adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó is hullhat. Az ország többi részén nem várható veszélyes időjárási jelenség.

A meteorológiai szolgálat kedd kora esti, az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: tovább folytatódik az országos havazás, amelynek súlypontja szerda reggelre az északkeleti országrészre helyeződik át. Addig az országban még 3-10 centiméternyi hó hullhat. Szerdán az éjszakai órákig már csak az ország északkeleti felében valószínű számottevő megmaradó hó. Ebből általában legfeljebb 5, az északkeleti határ közelében 5-10 centiméteres hóréteg alakulhat ki - tették hozzá.

Szerda reggelig a Dunántúl nyugati felében és a keleti országrészben fordulhat még elő gyenge hófúvás - írta a meteorológiai szolgálat.


18 óra 00 - Megindultak a kamionok Vas megyében is

Lassan megindulhatott a kamionforgalom Vas megyében is, miután ismét megnyitották a szlovén-magyar határt a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek előtt is - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a Vas megyében várakoztatott 380 kamiont 15-ös csoportokban engedik tovább délután negyed háromtól.

A szóvivő közlése szerint Vas megyében továbbra is havazik, de a hóesés eddig csak kisebb fennakadásokat okozott a közlekedésben. A tűzoltók egységei kedden is több elakadt személygépkocsi és tehergépkocsi műszaki mentését végezték.

 A közútkezelő gépei folyamatosan dolgoznak az utak megtisztításán, járhatatlan út vagy elzárt település a megyében továbbra sincs, személyi sérüléssel járó közlekedési baleset nem történt.


16 óra 45 perc

Vas megyei hír: Olvasónk jelezte, hogy a 86-os főúton Szeleste térségében baleset történt, az arra közlekedőket visszafordítják - Pósfa felé lehet kerülni. Jelenleg is több kilométeres a javarészt kamionokból álló sor.

Megszűnt kora délután a Horvátország felől érkező teherjárművek beléptetésének korlátozása Baranya határátkelőin - közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Kasza Anett közleményében ehhez hozzátette, hogy a kamionstop feloldását követően megindult a tehergépjármű-forgalom a megyében, a kamionosoknak az udvari határátkelőhelyen ugyanakkor hosszabb várakozási időre kell számítaniuk. A tűzoltó főhadnagy kitért rá: a helyközi autóbuszjáratok menetrend szerint közlekednek, jelentős késések nincsenek, a buszok már minden településre eljutnak. Menetrend szerint járnak a helyi járatok Pécsen is, ahol délutánra a korábban lezárt Kénes úton is megindulhatott a forgalom. Baranya útjai jól járhatóak, néhol azonban még lehetnek hókásás szakaszok. Az előrejelzés alapján a havazás fokozatosan megszűnik a megyében, szerdára Baranyára már nem tart fenn figyelmeztető előrejelzést a meteorológiai szolgálat - írta a szóvivő.

16 óra 00 perc

Pécsett és Békéscsabán +3 fok van, az ország nagy részén azonban jelenleg is fagy. Dél felől jön a következő csapadékhullám, a havazás folytatódik.


Kínában művészien kezelik a havat

A havazás ellenére kora délutánra javult a helyzet a vasúti közlekedésben - közölte a Mávinform az MTI-vel. Mint írták: reggel a Szolnok környéki vonalakon még jelentős fennakadást okozott az időjárás a közlekedésben, kora délután azonban az érintett területeken közlekedő vonatok "szinte menetrend szerint" közlekednek. Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében már csak 5-10 perces késéssel kell számolniuk az érintett vonalon utazóknak.
A Mávinform közleményében felhívta a figyelmet: a vonatok aktuális menetrendjéről a www.vonatinfo.mav-start.hu weboldalon és a 06-40/49-49-49-es telefonszámon lehet tájékozódni.

15 óra 15 perc

Mindenhol elsőfokúra mérsékelte a hófúvás miatt korábban kiadott másodfokú figyelmeztetéseit, illetve riasztásait az Országos Meteorológiai Szolgálat. Korábban Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint a főváros területén másodfokú figyelmeztetés volt érvényben a hófúvás miatt. Több térségre riasztásokat is kiadtak.

Két megye – Komárom-Esztergom és Békés – kivételével most az ország egész területén elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben a havazás, illetve a várható hófúvás miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: éjfélig összességében általában 5-10 centiméter friss hó valószínű, a nagyobb megmaradó hómennyiség a Dunántúl délkeleti felében várható.

Az élénk északkeleti szél több helyen hordhatja a lehullott havat. Szerdára virradó éjszaka a havazás súlypontja várhatóan áttevődik az ország északkeleti felére. Szerdán 3-10 centiméter hó várható az ország északkeleti felében, csökken viszont a gyenge hófúvás valószínűsége.

A katasztrófavédelem arra kéri a járművezetőket, indulás előtt vegyék figyelembe, hogy az erős szél az utakon akár néhány centiméteres lehullott hóból is percek alatt hóakadályt tud emelni, így a hófúvás során keletkező akadályok nem csak a továbbhaladást, de a visszautat is megakadályozhatják. Ezért aki elindul, készüljön fel arra, hogy esetleg kerülő úton tudja elérni célját, ezért legyen az átlagosnál több üzemanyag a járműben.

14 óra 52 perc

Feloldották a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárműveket érintő, Somogy megye teljes úthálózatára kiadott kamionstopot kora délután, továbbá a horvátok is megszüntették a korlátozást a barcsi és a berzencei határállomáson. Az intézkedés mintegy ezer, eddig várakozó gépjárművet érint - hívta fel a figyelmet az MTI-hez kedd délután eljuttatott közleményében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. A gépjárművek szakaszos indításában és a várakozóhelyek rendezett elhagyásában a rendőrség segíti a kamionvezetőket. Somogy útjai járhatók, hó által elzárt település nincs.

13 óra 30 perc

Rövid hír: Folytatódott az árhullám levonulása a Felső-Tisza vízgyűjtő területén, ahol a hét végén 25-30 milliméternyi csapadék is eshet, s ez újabb árhullámot okozhat. Eközben a belvízzel elöntött területek nagysága jelentősen emelkedhet - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Ismét szabaddá vált az átkelés Szlovéniába a 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherjárművek számára - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. Bangó Szilárd közölte: 12 óra 30 perctől léphetik át ismét a magyar-szlovén határt Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál a tehergépjárművek. Első ütemben a Rédics közelében lévő várakozóhelyeket ürítik ki, majd fokozatosan engedik át a kamionokat az országhatártól távolabb lévő megállóhelyekről. A korlátozás miatt hétfő déltől nem léphettek át a határon Szlovéniába a teherjárművek, Zalában emiatt kedd reggel már több mint 700 kamion vesztegelt.

13 óra 00 perc

Vége a kamionstopnak a 82-es főúton – közölte az MTI-vel a Győr-Moson-Sopron megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese kedden délután.Kálmán Gabriella tájékoztatása szerint továbbra sem engedik lehajtani az M1-es autópályáról a Szlovénia felé tartó kamionokat, a 81-es főút Győrből kivezető szakaszán pedig továbbra is érvényben van az intézkedés, hogy a szomszédos megyébe tartó autósokat a rendőrök visszafordítják. Csak a megye településeire közlekedők vehetik igénybe ezt a főútvonalat.

 A tartományi rendőrség közlése szerint kedden hajnalban Bécstől nem messze, Fischamendnél az A4-es autópályán megcsúszott a havas útpályán és az árokba sodródott egy személyautó. A benne ülő három férfi - egyikük egy magyar állampolgár - megsérült. Az A5-ös autópályán egy bécsi nő valószínűleg előzés közben megcsúszott az autójával és a terelősínnek csapódott. Valamennyi sérültet kórházba szállították.
Ausztria keleti felében is befolyásolja a közúti közlekedést a szokatlanul télies márciusi időjárás, több tartományban is történtek személyi sérüléssel járó balesetek hétfőn és kedden.

12 óra 30 perc

Arra kérik a közlekedőket, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel induljanak el.

A főutakon Baja térségében jégbordás szakaszokra kell számítani, az ország többi részén havas, letaposott havas, hókásás a főúthálózat.

A mellékutakon jegesedést tapasztaltak Szombathely környékén, jégbordás szakaszokkal kell számolni Baja körzetében, máshol havasak, latyakosak, néhol hókásásak az alsóbbrendű utak. Sűrű a köd Szombathely és Vasvár tájékán, a látótávolság nem éri el a 100 métert, míg a Dunántúl nagy részén közepesek a látási viszonyok. Erős széllökésekre egyelőre Szombathely közelében kell számítani.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A kora reggeli állapot szerint országosan több mint 500 munkagép dolgozik az utakon.

Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.

Egyre több kamionos kényszerül várakozásra Vasban

Egyre több kamionos kényszerül várakozásra Vas megyében, elsősorban a Szlovénia irányába tartó, 7,5 tonnánál nehezebb teherjárművek forgalmának korlátozása miatt - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint összesen 117 kamion várakozik a megyében, a 86-os számú főúton Körmendenél a Szarvas csárdánál, illetve az ÖMV benzinkútnál 50 nehéz tehergépjármű, Szombathelyen pedig a táplánszentkereszti elágazótól a TESCO parkolóig sorakoznak a leállított kamionok.

A szóvivő közleménye szerint Vasban kisebb fennakadásokat okoz a közlekedésben a hóesés, amely az előrejelzések szerint tovább tart, kedden további 10 centiméternyi hó hullhat.

Hozzáfűzte: a megye tűzoltóinak eddig tucatszor kellett személy- és tehergépjárműveket, valamint menetrend szerint közlekedő autóbuszokat kimenteniük a hó fogságából, hétfő este az Őrségben, Ivánc közelében egy mentőautó is a tűzoltók segítségére szorult.

 

Vas megyében egyelőre nincs járhatatlan út vagy elzárt település, személyi sérüléssel járó közlekedési baleset nem történt.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére