Az egyik pirul a másik meg tüskés - gomba országban jártunk

EB • 2012. október 17., szerda •
Gombaformájú-és gombából készült ételeket is kóstolhattunk a Szombathelyi Gombászklub 20 éves jubileumi kiállításán. Nem is tudjuk, hogy a gombával töltött kiflin, vagy a számtalan színt és alakot magukra öltő kis kalaposokon lepődtünk-e meg jobban.

Erdő közepében járok…

Az egyik asztalon gyógyító gyümölcsök és útifüvek, a másikon Szombathely környékén fellelhető gombafajták. Igazi erdővé változott a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár földszintje, sokan vagyunk már a megnyitó előtt. Mint eső után a gombamezőn…  

Bimbós pöffeteg, feketeerdő nedűgomba, büdös őzlábgomba, májgomba és még sorolhatnánk tovább.  Olvassuk a szellemes elnevezéseket, de hamar meg kell állapítanunk, egyik sem véletlenül kapta azt a bizonyos nevet. Szín, szag, forma alapján beazonosíthatóak. Mindegyik gomba mellett fel van tüntetve, hogy ehető-e vagy sem, s hogy melyik bír gyógyhatással. Itt gyorsan pótolhatjuk hiányosságainkat, ha vannak.

Egész fogást készíthetünk gombából

Az ideiglenesen felállított ételbár felé vesszük az irányt. Sokkal szélesebb a paletta, mint amit általában a háziasszonyok ismernek- fogad bennünket Kalauz Katalin. Van itt szendvicskrém toast kenyérre, aminek az alapja a gomba pörkölt (nyugodtan adjunk hozzá darált húst is) csak kenhető formában. Mellette pizza krém, ebben az esetben a gomba mellett a paradicsom és a fűszer adja az ízvilágot, az állaga a kenyérre kenhető krémhez hasonló.  A velőskrém talán egy picivel több türelmet igényel az elkészítés során, Kalauz Katalin szerint azonban megéri vesződni vele. Vöröshagymás alapon süssük meg a megtisztított velőt, majd ebbe kerül a foghagyma és a szárított gombapor- kapjuk az instrukciókat. Kenyérpirítóssal nagyon finom. Megkóstoltuk, tényleg az. Aztán egy kis szezámmaggal szórt gomba alakú leveles tészta jön levezetésnek, míg átérünk a másik asztalhoz. A kollégák kedvence egyöntetűen a húsos-gombával töltött kifli lett, de pite, rétes és fasírt is került a gombából készült ételek asztalára.

A gombász klub háziasszonya azt tanácsolja, bánjunk bátran ezzel az egészséges, ingyen beszerezhető étellel. Készített már belőle pástétomot, gombagulyást, majonézes gombasalátát, de eltehetjük savanyúságnak is, és bármilyen formájában nyugodtan párosítsuk krumplival és hagymával.

Ha mégis maradunk a jól bevált pörköltnél, tegyünk bele minél több féle gombát, annál jobb. A nagy őzlábgomba talán az egyetlen kivétel, amivel mi is csak klasszikus módon járunk el, - folytatja Katalin- tehát rántjuk, mert egyébként nagyon megszívja az olajat. Kicsit azért természetesen megbolondíthatjuk, tisztítás után tegyünk rá egy szelet sajtot és sonkát és így egybe panírozzuk be.

Érdemes a szabadban gombát szedni, mert egészen más ízvilágot adnak vissza, de arra figyeljünk, hogy ne a poros útszélén, hanem erdőben, mezőn gyűjtsük. A gomba élettani hatásai kiválóak, egészséges, szénhidráttartalma kevés, a fogyókúrások is nyugodtan fogyasszanak belőle nagyobb mennyiséget.

Két évtizede gombásznak már Szombathelyen

-A gombáról két dolog biztosan eszünkbe jut: a gyilkos galóca mérgező, az őzlábgomba pedig finom rántva. 20 évvel ezelőtt éppen azért alakult meg a klub, és a mai napig az a célunk, hogy minél több ember megismerje a gombákat, biztonságosan tegye le őket az asztalra, tehát hogy csökkentsük a gombamérgezések számát. Magyarországon gyatra a gombaételek otthoni feldolgozása, ezt is szeretnénk bővíteni- mondta el lapunknak Kalauz József, a 20 éves Szombathelyi Gombászklub elnöke.

Ma már ötven taggal működnek, tevékenységük pedig nem csupán előadásokban merül ki, rendszeresen szerveznek terepbejárásokat is. Kalauz József emlékeztetett, bárki betérhet hozzájuk, kérdezhet, szakszerű válaszokkal igyekeznek segíteni.

Kalauz József 17 éve a piac gomba bevizsgálója, talán mindannyian fordultunk már hozzá a vasárnapi ebéd elkészítése ellőtt. Azt mondja, az idei termés nagyon rossz volt, a most kezdődő csapadékosabb idő azonban kedvez a gomba szaporodásának, ősszel és télen is nyugodtan vágjunk neki az erdőnek, mezőnek.

Egészen péntekig várják az érdeklődőket a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtárba, a kiállításon frissen szedett gombákat mutatnak be, 17:30-as kezdéssel pedig különböző témájú előadásokkal várják az érdeklődőket. Szerdán Évszakok gombái, csütörtökön Gyógynövények világa és a Gombák videón, pénteken pedig Szombathelyi gombászélményeim címmel hallhatunk érdekes bemutatót.

A jubileumhoz kapcsolódóan gyermekrajzpályázatot is hirdettek, melynek megálmodója és lebonyolítója Rasperger József volt. A megnyitón egyúttal korcsoportonként győzteseket is díjaztak, az elkészült munkák pedig megtekinthetőek a könyvtár földszinti termében.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére