Adomány az állatmenhelynek – a koronavírus a kutyák mindennapjait is felborította

sd • 2020. május 23., szombat •
Mintegy 40 kutyus él ma a Fekete István Állatvédő Egyesület oltalmazó szárnyai alatt, akiknek a járvány miatt egyelőre nélkülözniük kell az ilyenkor megszokott sétáltatásokat. Az egyesület munkatársait pénteken délután nagy mennyiségű kölyöktáppal lepte meg Hende Csaba országgyűlési képviselő.
Adomány az állatmenhelynek – a koronavírus a kutyák mindennapjait is felborította

38 kilogrammnyi táppal érkezett Hende Csaba a Fekete István Állatvédő Egyesület Vízöntő utcai telephelyére. - Ezek az intézmények, egyesületek támogatásunkra érdemesek, nem először járok itt, most egy kis kölyöktápot hoztunk, mert azt mondták az itt dolgozók, hogy hegyekben áll a felnőtt kutyatáp. Ez azonban megzavarhatja a kicsik emésztését, és nem kívánt termékeket eredményezhet. Ez nem nagy dolog, csak egy gesztus. Ha mindenki ennyit tesz ezekért az állatokért, nem lesz kutyaéletük - fogalmazott a Frisss.hu-nak Hende Csaba.  

Szombathely országgyűlési képviselője érdeklődésünkre elmondta, szüleinek hála gyerekkorában mindig volt kutyája. Most ismét van, hiszen nemrégiben feleségével egészen Gyomaendrődig mentek családjuk új tagjáért, Muciért, aki egy 4 hónapos máltai selyemkutya.

– Muci egy rendkívül "vérmes" pincsi, akinek gyaníthatóan még nincs reális önképe, mert méretével nem összeegyeztethető az ugatása és támadása.

Mindösszesen 2,5 kilogramm súlyú, de rettentő öntudatos. Nagyon sok örömünk van benne, mindenkinek javaslom, hogy vegyen maga mellé egy ilyen hűséges társat. Olyan kölcsönös kötelék tud kialakulni kutya és gazdája között, amely óriási értéke lehet az életünknek. Akinek volt vagy van kutyája, pontosan tudja, miről beszélek – fűzte hozzá. 

– A kutyák túlszaporodási problémáit némelyek úgy oldják meg, hogy egy elhagyatott vidéken magukra hagyják őket. Sokszor napokig bolyonganak, amíg be nem gyűjtik őket és egy ilyen menhelyre, vagy gyepmesteri telepre nem kerülnek. Óriási elismerés illeti mindazokat az aktivistákat, akik ezekkel a kutyákkal itt Szombathelyen, a Fekete István Állatvédő Egyesületnél foglalkoznak. Önzetlen munkájukkal ártatlan kutyaéleteket mentenek meg és igyekeznek szerető családba juttatni a megunt, elhagyott, kidobott négylábúakat. A Vízöntő utcai telephelyen vannak olyan kutyusok is, akiknek gazdájuk kórházba került vagy meghalt –nyilatkozta lapunknak az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke.

A járványhelyzetnek mindösszesen egyetlen hátulütője volt a Fekete István Állatvédő Egyesület szempontjából, ez pedig a sétáltatás. Ez ugyan még mindig szünetel, de az egyesület elnökének elmondása szerint nagyon nagy az érdeklődés, hogy mikor lehet ismét sétáltatni az ebeket. Ezt a kutyák is élvezik, szocializációjuk szempontjából rendkívül hasznos. Most azonban ezt még nélkülözniük kell.

– Az örökbefogadást illetően majdhogynem többen jöttek, mint korábban az otthonmaradás miatt.

Kérdés, ha visszatér az élet a régi rendes kerékvágásba, akkor is lesz-e kapacitás az örökbefogadott kutyusokra, hogy a család a napirendjébe továbbra is be tudja-e illeszteni.

Nehogy az legyen, hogy szeptemberben mindenki megy vissza dolgozni, óvodába, iskolába,  és tömegével jönnek vissza a kutyák. Az is probléma lehet, ha a kutyát nem szoktatják hozzá a napi 5-8 órás egyedülléthez – tájékoztatott Csollányné Horváth Krisztina, a Fekete István Állatvédő Egyesület elnöke.  

Várhatóan júniustól ismét lehetőség nyílik a kutyusok sétáltatására a megszokott módon reggel 8 és délután 18 óráig.  
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére