Színváltó tetoválások mutatják meg, hogy éppen hogy vagyunk

NR/menshealth.com - Fotó: fluidinterfaces via vimeo.com • 2017. június 09., péntek •
A bioérzékelős tinta főleg a cukorbetegeknek lehet hasznos.
Színváltó tetoválások mutatják meg, hogy éppen hogy vagyunk

Az MIT kutatói olyan tetováló tintát fejlesztettek ki, ami bioérzékelős, így segít a viselőjének nyomon követni a saját egészségi állapotát. A DermalAbyss névre keresztelt festékanyag megváltoztatja a színét, ha valami módosulás történik a sejtek körüli folyadékban.

Ez főleg a cukorbetegek számára hasznos, de más, olyan egészségügyi problémáknál is alkalmazható, amelyek folyamatos megfigyelést igényelnek. Például a diabéteszeseknek naponta 3-10 alkalommal kell a vércukorszintjüket mérniük. Az új tetoválás folyamatos megfigyelést tesz lehetővé...

A kutatóknak eddig három biokémiai adatpontokon alapuló bioérzékelős tintát sikerült kifejleszteniük. A glükózérzékelős kékről barnára vált, ha nő a vércukorszint, a pH-érzékelős liláról rózsaszínre, amikor nő a lúgosság, a nátriumérzékelős pedig intenzívebb zöld lesz UV fény alatt, amikor megnő a szervezetben a só szintje. A metabolikus folyamatok változását tükrözik ezek a tetoválások, így komoly segítséget jelenthetnek a diagnosztizálásban és a mindennapi életben is.

DermalAbyss: Possibilities of Biosensors as a Tattooed Interface from Fluid Interfaces on Vimeo.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére