Súlyemelés: Baranyai János Szombathelyen folytatja

szróbert • 2014. március 16., vasárnap •
Az Oroszlányi VSE-től a Haladás VSE súlyemelő szakosztályához szerződött Baranyai János – jelentette be március 16-i sajtótájékoztatóján Homlok Zsolt, a Haladás VSE elnöke.
Súlyemelés: Baranyai János Szombathelyen folytatja

A frisss.hu a helyszínen megtudta, hogy a kontraktus a riói olimpiáig szól, a 29 esztendős olimpikon edzéseit pedig Rehus Uzor György segíti majd.

Homlok Zsolt, a HVSE elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: több sportágban is sikerült erősíteni, így a súlyemelésben is. Több megkeresés után, a stabil költségvetésnek köszönhetően, a riói olimpiáig olyan kontraktust kötünk, mely mind a két fél számára sikeres lesz. Felelősséggel tartozunk nemcsak a látványsportok, de a súlyemelés irányába is. 

Sági József, Szombathely MJV kulturális- és sportbizottságának elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy a labdarúgás és a kosárlabda után a nehézatléták jutnak harmadszor a sportbarátok eszébe, ha Szombathelyről esik szó. 
A megújuló személyi feltételek miatt Tóth Géza, Rehus Uzor György, Antalovits Ferenc és Márkus Erzsébet után azt kívánjuk, hogy Baranyai János is tovább erősítse a szombathelyi súlyemelők jó hírét. Az önkormányzat ennek érdekében mindent megtesz, így többletforrásokat is biztosít, sőt, 2 év múlva – reményeink szerint – már egy megújult sportkomplexum segíti majd a felkészülést – tette hozzá Sági József.

Baranyai János a frisss.hu kérdésére válaszolva, elmondta: több esetben is megkerestem már a Haladást, mert itt igazán optimálisak a felkészülés feltételei. Idén áprilisban Európa-bajnokság, majd ősszel a világbajnokság lesz számomra a legfontosabb. Tatán és Szombathelyen készülök a versenyekre. Tatán Ördög István és édesapám, itt pedig Rehus Uzor György fogja segíteni a tréningeimet.

Ismeretes, hogy a 29 esztendős Baranyai János korábban az oroszlányiaknál lett válogatott súlyemelő. Részt vett a 2006-os és a 2007-es világbajnokságon is. A 77 kg-os súlycsoportban, 2008-ban, az olaszországi Európa-bajnokságon 147 kg-os szakítás és 178 kg-os lökés eredményével összetettben a 8. helyezést érte el. Pekingben, a XXIX. nyári olimpiai játékokon, a 148 kg-os, harmadik versenysúly emelése közben súlyos sérülést szenvedett, kificamodott a könyöke, így egyetlen magyar férfi súlyemelőként kiesett a további versenyből. Az olimpiai sérülése után 2010-ben indult először nemzetközi versenyen. Ekkor szakítás fogásnemben Eb-hatodik lett, lökésben pedig leküzdötte a 185 után a 190-et is, csak a 192 kiló fogott ki rajta, így itt a teljes rangsorban ugyancsak a hatodik lett, 343 kg-os összetett eredményével pedig hetedikként végzett.

A Haladás VSE vezetői bíznak abban, hogy a klubváltást követően Baranyai János eredményei tovább javulnak, és a férfi szakág képviseletében kijut a riói olimpiára, ezzel is növelve a súlyemelő szakág olimpikonjainak számát.

közösség

további frisss

lap tetejére