Rioi olimpia a célja a vasi kalapácsvetőnek

FB, MO • 2013. július 10., szerda •
Bizakodik egy újabb egyéni csúcs megdöntésében a vasi kalapácsvető Hudi Ákos. A csütörtökön kezdődő U23-mas Eb-n, célja a dobogó majd a 2016-os olimpián a legjobb 6 közé szeretne jutni.
Rioi olimpia a célja a vasi kalapácsvetőnek

Július 11-én kezdődik az U23-mas Európa bajnokság. Mi a cél?

A minimális cél, hogy elérjem a dobogót. Nagyon jól alakultak mostanában a versenyek, folyamatosan javítottam az egyéni csúcsaimat. Az év első felében, Egyiptomban voltam edzőtáborban Annus Adriánnal és már kint sikerült megközelítenem az egyéni csúcsomat, ami 73,55 volt a tavalyi évhez képest és ezt már 73,61-re sikerült javítani a második versenyre áprilisban. Május közepén jöttem vissza, azóta már négyszer javítottam az egyéni csúcsomat.

Nemrég azt nyilatkoztad, hogy 75-76 méterig akarsz eljutni idén. Összejöhet az Eb-n ez a távolság?

Igen összejöhet. A mostani edzéseredmények miatt is nagyon bizakodó vagyok, szerintem sikerülni fog.

Edzésen már sikerült?

Nem sikerült még összehozni, mert én edzésen mindig 2-3 méterrel kisebbet dobok, mint versenyen. Például, mikor év elején 73,61-es egyéni csúcsot dobtam, akkor előtte edzéseken is csak ilyen 71-72 métereket dobáltam. Olyan típusú versenyző vagyok, hogy mindig rá tudok tenni 2-3 métert a versenyen.

Tavaly óta készülsz Annus Adriánnal itt Szombathelyen. Mi a véleményed a közös munkáról?

Nagyon jó érzés, hogy ilyen nagy sportolóval edzhettem, hiszen én 2003-ban kezdtem el ezt a sportágat és első pillanattól kezdve ő volt a példaképem. Mielőtt idejöttem hozzá, fél évvel ellőtte felvettük a kapcsolatot egymással és nagyon szimpatikus ember, akinek nagy tudása van ebben a sportágban.

Távlati célokról, ha beszélünk, a szemed előtt 2016 és Rio szerepel? Mi kell ahhoz, hogy ott is dobogóra állhass? Előfordulhat, hogy Pars Krisztiánt is megszoríthatod?

Igen, így van. Úgy gondolom, hogy az előző két olimpián 78 méter volt a szint a kijutáshoz. Ezt a szintet én is el akarom érni és 78-80 méter közötti távolságot szeretnék dobni. A minimális cél, hogy szeretnék bent lenni a legjobb 6-ban.

Most U23-mas Eb-n indulsz. A felnőtt mezőnyben is elindulsz vagy csak a korosztályos versenyeken?

Az idei célom ez a 75-76 méter közötti eredmény. A felnőtt világbajnokságra a 76 méter lenne a B szint és Pars Krisztiánnal, ezzel a 76 méterrel tudnék menni. Ez augusztus 10-től lesz, és első nap lenne a selejtező. Lehet, hogy már idén is összejön a világbajnoki szereplés.

Milyen versenyeken indulsz el még nyáron?

Csütörtökön lesz a selejtező és szombaton a döntő az U23-mas Eb-re. Utána július 27-28. selejtező, döntő Felnőtt Országos Bajnokságra.

Mondhatjuk, hogy Magyarország kalapácsvető nemzet. Milyen az utánpótlásunk?

Igen mondhatjuk. Nincs hiány utánpótlásban sem, említhetem akár Németh Kristófot, aki Pars Krisztián edzőtársa, és nagyon sok fiatal van még.

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére