Megdöbbentő: nem lesz birkózás az Olimpián

• 2013. február 12., kedd •
Megdöbbentő hír látott napvilágot, a tervek szerint törlik a birkózást az olimpiai sportágak listájáról, miután a Nemzetközi Olimpai Bizottság végrehajtó bizottsága úgy foglalt állást, hogy a birkózás kerüljön ki a 2020-as nyári játéok programjából

.  Értetlenül áll a  döntés előtt Gáspár Tamás, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) főtitkára, mint mondta, "derült égből villámcsapásként ért a hír, egész egyszerűen nem is értem az egészet. Én meg voltam győződve arról, hogy a birkózás helye stabil az olimpia műsorában" - nyilatkozta az MTI-nek Gáspár Tamás, aki pályafutása során két olimpián, 1980-ban Moszkvában, illetve 1988-ban Szöulban is szőnyegre lépett.

Az 1986-os budapesti világbajnokságon aranyérmes Gáspár hozzátette: a brit fővárosban tavaly nyáron remek mérkőzéseket láthatott a közönség. "Londonban az én megítélésem szerint élvezetes, jó meccsek zajlottak, ráadásul telt ház előtt, jó hangulatban. Még egyszer mondom, érthetetlen ez a dolog, többet most nem is tudok hozzátenni" - fogalmazott az MBSZ főtitkára.


    Hatos Gábor szombathelyi olimpikon - 2020-ban már nem örülhet?

Hasonlóan szomorúan reagált a hírre Módos Péter is, aki bronzérmes volt a kötöttfogásúak 55 kilogrammos súlycsoportjában a londoni játékokon. "Nagyon nem örülök ennek a hírnek" - kezdte mondandóját az MTI megkeresésére. "Az az igazság, hogy én a családi hagyományok miatt akkor is birkózni kezdtem volna, ha már annak idején nem lett volna olimpiai sportág, de az biztos, hogy a gyerekek nagy részét külön motiválja a sportágválasztáskor is, hogy olimpiai bajnokok szeretnének lenni.  

A Magyar Olimpiai Bizottságot is meglepte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának keddi ajánlása, amely szerint a birkózás kerülhet ki a 2020-as nyári játékok programjából.

"Érthetetlen számomra a végrehajtó bizottság javaslata: az a sportág, amely 1896 óta minden újkori olimpia programjában folyamatosan szerepel, kikerülhet az olimpiáról 2020-ban" - idézi a MOB közleménye Szabó Bencét, a szervezet főtitkárát. A kétszeres olimpiai bajnok vívó hozzátette: a végrehajtó bizottság javaslatát általában elfogadják, most azonban szkeptikus. "Mindenesetre erős orosz lobbira lehet számítani, de a szabadfogású birkózás az Egyesült Államokban és Iránban is magas szinten van" - mondta Szabó Bence.

A végrehajtó bizottság indítványáról - amely már a május végi ajánlását is magában foglalja majd arról, hogy mely sportág kerüljön be a programba a megüresedett helyre - a közgyűlés szeptember 7-én, Buenos Airesben szavaz. Az ügy Szombathely szemponjából is szomorú, hiszen több eredményes birkózóval büszkélkedhetünk, legutóbb például Hatos Gábor szerzett bronzérmet a londoni olimpián, és pont pár napja jelentették be, hogy Ligeti Dániellel együtt továbbra is a Haladás színeiben versenyeznek majd. 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére