Junior Vízilabda Világbajnokság Szombathelyen

MO • 2013. március 20., szerda •
Lazáry Viktor, Szombathely alpolgármestere, és Nemcsik Balázs, a Magyar Vízilabda Szövetség titkára, ma délelőtt aláírták az együttműködési szerződést, mely alapján Szombathely ad otthont a 17. FINA férfi Junior Vízilabda Világbajnokságnak augusztus 12-18. között.
Junior Vízilabda Világbajnokság Szombathelyen

Lazáry Viktor alpolgármester, ma délelőtti sajtótájékoztató keretein belül elmondta, hogy a város teljesítményével való megelégedettséget jelenti az a lehetőség, hogy idén augusztus 12-18-ig Szombathely adhat otthon egy ilyen nemzetközi eseménynek, mint a Junior Vízilabda Világbajnokság. Korábban is magas színvonalú rendezvényeknek adhattunk otthont, s ezen alkalommal is külön köszönetet érdemli a Pannon Sportot a szervezésért. Egy ilyen esemény mindig, megmozgatja a várrost és a gazdasági életére is hatással van, az ide érkező akár ezres nagyságrendű sportolóknak és kísérőiknek köszönhetően. Ez a felkérés és közös szervezés egy visszacsatolást ad arról, hogy a sportági szövetségek az elmúlt években meg voltak elégedve a város teljesítményével. Így van ezzel a vízilabda is. A Nemzetközi Szövetség magas rangú képviselői és a sportolók is elviszik majd városunk hírnevét a világba, s bár rengeteg munkával jár egy ilyen rendezvény megszervezése, mindig örömmel állunk elébe – fejtette ki az alpolgármester.

Később hozzátette, hogy a szervezésben a Pannon Sporton és a szövetségen kívül a Vasi Aligátorok Sportegyesület és a Vasi Diákszolgálat önkéntesei is részt vesznek majd, mert Szombathelyen is fontos szempont az, hogy minél több önkéntest és fiatalt vonjanak be ezekbe a rendezvényekbe. A rendezvény szervezésével továbbá szeretnék a szövetség figyelmét felhívni arra a rekreációs területre, melyet a Csónakázótó, az uszoda és a Haladás pálya környéke tesz ki. Ezeknek a területeknek a fejlesztéséhez a szövetség támogatását is szeretnék megnyerni, hogy később ez a terület több sportágban is lehetőséget adjon edzőtáborok és a mostani eseményekhez hasonló versenyek rendezéséhez.

Mivel az augusztusi időszakban, Szombathelyen a Savaria Karnevált is megrendezik, hagyományokhoz hűen, ezért ehhez időben is csatlakozik a  világbajnokság, ezzel a turisztikai szolgáltatók munkáját is segítve. Így akár egy hetes vagy tíz napos programcsomagot tud majd a város nyújtani az ide látogatóknak.

A világbajnokság időpontja, így augusztus 12-18.-ra esett, mely megelőzi majd az augusztus 22-25. között tartandó karneváli rendezvénysorozatot.

A sportesemény részleteiről Nemcsik Balázs, a Magyar Vízilabda Szövetség titkára tájékoztatta a sajtót, mely során, többek között megköszönte a város támogatását. A szombathelyi partnerség gyors és hatékony intézkedése tette lehetővé azt, hogy augusztusban itt világbajnokság lehessen. Más sportágak magas színvonalú rendezésében tett tanúbizonyság is hozzájárult ahhoz, hogy a 16 válogatott Szombathelyen mérettethesse meg magát. A szombathelyi uszoda és környéke, kényelmes körülményeket biztosít majd annak a 300-350 külföldinek, akiket a verseny időszakára ide várnak. A vízilabda társadalom számára ez egy nagy lehetőség, hogy hazai pályán mérettethetik meg magukat világversenyen. Utoljára 1992-ben Sopronban ugorhatott vízbe hazai pályán a magyar csapat, aminek játékosai később olimpiai címeket szereztek. Azóta ilyen rangos tornára, utánpótlás számára, hazánkban nem került sor. Ez az alkalom, pénzügyi, gazdasági és turisztikai szempontból is nagy eseményt jelent, melynek komoly sportértéke van. A várakozások sportszakmai szempontból is elég nagyok, Horkai György együttese bevallottan éremért száll harcba.

A magyar válogatott csoportmérkőzéseinek sorrendje:

2013. augusztus 12. Hétfő

Magyarország – Kolumbia

2013. augusztus 13. Kedd

Olaszország- Magyarország

2013. augusztus 14. Szerda

Magyarország – Kanada

A további program az eredmények függvénye.

A sajtótájékoztató végén, az alpolgármester pólókat adott át a szövetség képviselőjének, melyen a világbajnokság időpontja és egy magyar harcsa mellett, Szombathely városának címere is megtalálható.

 

közösség

további frisss

lap tetejére