Jubiláló tornászok

MHN • 2012. január 26., csütörtök •
A Szombathelyi Sportiskola női tornaszakosztálya fennállásának 20. évfordulóját ünnepli. Pénteken este 6 órától a Haladás csarnokban torna gálára hívták a volt tornászokat, segítőket, szimpatizánsokat. A két alapító, Vízer Erzsébet és Rácz Gábor, -akik az egyesült jelenlegi vezetői is- azt mondják, küzdelmes volt az elmúlt 20 év, és mosolygós lelkes tornászokat kívánnak a jövőre nézve.

Vízer Erzsébet (fotó: heraklesz.hu)

Ha jellemezni kellene röviden az elmúlt 20 esztendőt mit mondanának?

R.G: Legrövidebben úgy tudom összefoglalni, hogy hatalmas küzdés volt, hogy ez a szakosztály létrejöhessen és a fenntartása is legalább annyi energiát igényel.

Hány ember fordult meg az elmúlt két évtizedben az egyesületben?

V.E.: Igazából az élsportban 160-180 tornászt tudtunk összeszámolni, aki elkezdte élsport szinten első osztályban a tornát. Jó 10 éve működnek csoportjaink, tanfolyamaink, van ami már 14 éve. Úgyhogy összesen szerintem ez már 1000 feletti létszám.

Rácz Gábor (Fotó heraklesz.hu)

Mi a szakosztály története, hogy jött az ötlet a megalapításra?

V.E: Ketten voltunk alapító tagok a Gáborral, egy időre csatlakozott hozzánk még egy edző, de ő közben kivált és máshol folytatta. Én tornásztam Veszprémben, Szombathelyre kerültem főiskolára és aztán ez lett a vége. Az 1992-93-as tanévben a Gothard Jenő Általános Iskola tornász – néptánc speciális osztályában az első évfolyam megkezdhette tanulmányait. Ők 12-en jelentették az azóta az ország második legjobb tornaszakosztályának alapköveit. Név szerint. Bodovits Annamária, Giczi Katalin, Horváth Petra, Kónya Laura, Molnár Flóra, Oszkó Andrea, Pöszt Zsuzsanna, Pusker Esztella, Theisz Nóra, Huszár Hajnalka, Rákos Blanka, Fogl Georgina Az egyesületi hátteret ekkor a Főiskola Sportegyesülete biztosította. 1996-97-ben a Spartacus SE-hez tartoztak a tornászok, majd 1997-ben elindult a Sportiskolai program amelynek már meghatározói voltak az akkor már eredményes leány tornászok.

Most 25 igazolt versenyzőnk van és körülbelül 12 vannak akik még olyan fiatalok, hogy nem igazoltuk le őket, és 40 fős ovis csoportunk is van, akiket kiválasztottunk , és reméljük, ők a jövő reménységei.

Volt fiú tornász is a szakosztályban?

V.E.: Ez lány sportág Szombathelyen. A férfi szerek nem is fértek volna be a pici edzőtermekbe, ahol megfordultunk az elmúlt évtizedekben. Bár voltak megkereséseink, ezt az igényt nem tudjuk kielégíteni élsportszinten.

Születésnaposként alapító tagként mit kívánnak a következő esztendőkre?

R.G.: Kevesebb rögös utat, kevesebb akadályokat. Ha lehet még ennél szebb eredményeket. Mosolygós, lelkes, olyan arcokat, akik szívesen foglalkoznak ezzel a hagyományos mozgás anyaggal.

 

 

Mi lesz a jubileumi gála programja?

R. G. Január 27-én pénteken 18 órától kezdünk a Haladás csarnokban. Az egész csarnokot birtokba vesszük. Három részre osztottuk a termet, az egyik részén a torna-, a másikon a balett bemutatókat tartjuk, a harmadikon egy diszkós beszélgetős sarkot alakítunk ki. Várjuk mindazokat, akik élsportoló tornászok voltak, vagy hozzánk jártak tanfolyamra, az intézmény igazgatókat, akik nagyon sokat segítettek nekünk. Várjuk Szombathely város vezetőit és a szimpatizánsokat. Szeretnénk közösen ünnepelni velük és egy másfél két órás műsorral megajándékozni őket.

közösség

további frisss

lap tetejére