1988-tól hívják paralimpiának

HÁ • 2012. augusztus 29., szerda •
Hétfőn ünnepélyes keretek között felvonták a magyar zászlót Londonban, a sportolói faluban. Kedd este pedig helyi idő szerint 20:30-kor az Aylesburyben található Stoke Mandeville Kórház udvaráról, a paralimpiai versenyek őshazájából indult útjára a paralimpiai láng, amelyet egy nap alatt 580 fáklyavivő segítségével juttatnak el a szerda esti ünnepélyes megnyitó helyszínére, az Olimpiai Stadionba.

A Stoke Mandeville Kórház volt az első intézmény, amelynek udvarán 1948-ban a londoni olimpia nyitó napján Ludwig Guttmann professzor az itt ápolt hadirokkantak részére íjászversenyt rendezett. Ennek akkora sikere volt, hogy a viadalt minden évben megismételték, és a sportágak számát is növelték. Az eseményt Stoke Mandeville Játékoknak nevezték el, és 1960-ra olyan rangos nemzetközi versennyé nőtte ki magát, hogy a vetélkedést Rómában rendezték, szervezésére külön nemzetközi szövetség alakult. Ettől kezdve a Játékokat négyévenként, mindig az olimpia évében rendezték, és 1988-tól hívják paralimpiának.

(Fotó: boon.hu)

A londoni játékok szerdai megnyitóján, a pályafutásuk első paralimpiáján részt vevő ikertestvérek, Biacsi Bernadett és Biacsi Ilona atléták lehetnek a magyar zászlóvivők, ha erre engedélyt ad a szervezőbizottság. Ha nem lehet két zászlóvivő, akkor Biacsi Ilona halad majd a küldöttség élén. A Biacsi-testvérek 1500 méteren versenyeznek majd Londonban, ezen a távon idén júliusban az Európa-bajnokságon Biacsi Ilona a harmadik, Bernadett a negyedik helyen végzett.

(Fotó: mob.hu)

Akik az eseményt követni kívánják, azok napi 50 perces műsort nézhetnek az MTVA tájékoztatása szerint. Londonból élő közvetítés nem lesz, az összefoglalókat fogják elemezni a stúdióban, illetve, ha az adás ideje alatt valami rendkívüli történik a játékokon, akkor a helyszínen tartózkodó stáb telefonon számol be a legfrissebb aktualitásokról.

A hazai csapat - (Fotó: mob.hu)

A televíziótól kapott tájékoztatás szerint várhatóan minden adásba hívnak egy vendéget, aki értékeli a napi híreket. Hétköznap 21:20 órakor, hétvégén 23, illetve 23:30 órai kezdettel láthatók majd összefoglalók az M2-n, míg az M1 mindennap, általában 11 órától 52-60 perces összeállítással jelentkezik.

A 33 magyar induló részletes programja itt olvasható.

 

közösség

további frisss

lap tetejére