Ilyen lesz az olimpikonok szobája

FE • 2012. július 10., kedd •
205 nemzet képviseletében 10500 sportoló, köztük 159 magyar részvételével rendezik meg a 2012-es Londoni olimpiát. Az ötkarikás játékokon, 32 sportág 302 versenyszámában mérik össze a sportolok az erejüket. 8 millió jegyet adnak ki az olimpiára, amelynek összköltsége kis híján eléri a 10 milliárd fontot. Olimpiai érdekességeket gyűjtöttünk össze.
Ilyen lesz az olimpikonok szobája

Korábban még egyetlen metropolisznak sem sikerült, hogy három olimpiának is otthont adjon. London 1908 és 1948 után fogadhatja 2012 nyarán újfent a földkerekség legkiválóbb versenyzőit a négyévenkénti összejövetelek idei színhelyén. 1908-ban VII. Edward, 1948-ban pedig VI. György király adott hivatalosan is zöld utat a játékoknak, az idén nyáron - dédnagyapját és apját követve - II. Erzsébet nyitja meg az olimpiát.

A 2012-es olimpia csúcsnak ígérkezik, 200 országban, a becslések szerint megközelítőleg négymilliárd ember követi majd nyomon az összesen ötezer órásra tervezett közvetítéseket. Minden idők legszigorúbb, doppingellenőrzési programját valósítják meg az arra illetékesek. A WADA 6250 esetben vizsgál ,ez átlagosan napi több mint 400 mintavételnek felel meg, amire egyetlen korábbi olimpián sem volt példa.

A londoni olimpia lebonyolításában 70 ezer önkéntes segít majd, akik a világ minden pontjáról érkeznek majd az angol fővárosba. Rájuk, szigorú szabályok vonatkoznak. Nem tehetik közzé az elhelyezkedésüket, sem képet, sem videót nem tölthetnek fel a nyilvánosság elől elzárt helyszínekről, nem tehetnek közzé friss híreket a sportolókkal kapcsolatban. A felvételt nyert jelentkezők különböző területeken kapnak feladatot: megtalálhatók lesznek a versenyhelyszíneken, az információs pultokban, a jegyellenőrzés során, vagy képzettségüktől függően akár olyan speciális egységekben is, mint az orvosi csapat.

 

(Ilyen uniformisban dolgoznak majd a londoni önkéntesek)

Természetesen balhéktól sem volt mentes a Londoni olimpiára való felkészülés. Irán korábban jelezte, hogy akár bojkottálhatja is az olimpiát, mert szerintük a hivatalos logó a Zion szót formálja, mely héber szó, és Izraelre vagy Jeruzsálemre utalnak vele. A logót Izraelben sem fogadták kitörő lelkesedéssel, szerintük a zászló hasonlít a Waffen SS által használt logóra. Néhány muzulmán ország hangot adott abbéli aggályának, hogy a játékok pont az iszlám szent havában, a Ramadán ideje alatt zajlanak majd. Ezenkívül brit hírszerzési értesülések szerint Argentína a jövő hónapban kezdődő londoni olimpiai játékok megzavarásával próbálja majd ráirányítani a világ figyelmét a Falkland-szigetekre támasztott területi követeléseire.

Az olimpia alatt az olimpiai és paralimpiai falu 16 000 sportolónak, edzőnek és stábtagnak biztosít lakásokat, továbbá boltok, éttermek, orvosi, média- és szabadidős létesítmények is részét képezik. A szállások alapfelszereléséhez hozzátartozik az internet-hozzáférés és a vezeték nélküli hálózat, a modern, lakások természetesen akadálymentesek is, hiszen a paralimpia sportolói is itt laknak. Az olimpia alatti kiszolgáló épületek többsége csak ideiglenes, a játékok után elbontásra kerül. A játékok alatt 25 ezer vekni kenyér, 232 tonna burgonya, 75 ezer liter tej és legalább 330 ezer tonna zöldség és gyümölcs fogy majd el a számítások szerint. A szervezők 64 ezer ágyneművel, 11 ezer heverővel, szerény 170 ezer vállfával és 5 ezer vécékefével készülnek.

(Ilyen helyszín várja a londoni olimpikonokat)

A július 27-én kezdődő játékok idejére az egy évvel korábbihoz képest átlagosan harmadával zuhantak a londoni szállodák előzetes szobafoglalásai. London belvárosában egyes négycsillagos szállodák akár 415 fontot (155 ezer forintot) is elkérnek éjszakánként egy-egy szobáért, ami ebben a kategóriában a szokásos nyári szobaárszintnek csaknem a négyszerese. Az átlagos londoni szobaár éjszakánként jelenleg 202 font az év elején mért 211 font helyett, de még a játékok legfrekventáltabb napjára, augusztus 4-ére is maradt 4500 kiadó szoba London központjában. A túraszervező cégek már évek óta figyelmeztettek arra, hogy eltúlzottak azok a várakozások, amelyek szerint az olimpia idejére teljesen telítettek lesznek a londoni szállodák. Érdekesség, hogy heti 115 000 fontért, vagyis percenként 4000 forintért lehet kibérelni a londoni olimpia alatt egy héthálószobás, nyitható tetejű londoni apartmant a város központjában, a Covent Gardennél.

Az olimpiai legendák térképével új arculatot kapott a londoni metróhálózat: az idei nyári játékok városának 361 földalatti állomása az újratervezés után ötkarikás bajnokok, illetve további világhírű sportolók nevét viseli. A kiválasztott magyar sportolók: Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Gyarmati Dezső, Kárpáti György, Bozsik József, Czibor Zoltán, Puskás Ferenc, Kocsis Sándor, Takács Károly, Balczó András, Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf és Papp László. Végül pedig ha már a Magyaroknál tartunk, 1908-ban kilenc medált - három aranyat, négy ezüstöt és két bronzot - nyertek a mieink, 1948-ban pedig a 28 darabos kollekcióba 10 arany, öt ezüst és 13 bronzérem került. Az idei magyar mérleg gyaníthatóan a kettő között lesz.

Szombathelyi sportklub-ból 4 versenyző kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra, a Haladás VSE színeiben Fazekas Róbert diszkoszvetőért, és két birkózóért, Hatos Gáborért és Ligeti Dánielért szoríthatunk. A Dobó SE-t Pars Krisztián képviseli majd.

közösség

további frisss

lap tetejére