Horváth Vilmos: "Nem tartom sportolónak azt, akit külön motiválni kell"

sd • 2021. január 21., csütörtök •
A Dobó SE elnökét a tavalyi esztendő nehézségeiről, és a sportolók jelenlegi állapotáról faggattuk, akik közül hárman is megnyerték kategóriájukat a 2020-as Év atlétája-díjazáson.
Horváth Vilmos: Nem tartom sportolónak azt, akit külön motiválni kell

Mennyire volt nehéz tűzben tartani az atlétákat 2020-ban, amikor sorra maradtak el a versenyek a járvány miatt?
A Szombathelyi Dobó SE sportolói számára ugyanolyan nehéz volt az elmúlt esztendő, mint az élet bármely más területén. Köztudott, hogy a sportolók lételeme a versenyzés, a versenyhelyzet, amiből tavaly sajnos nagyon kevés jutott számukra. Arról nem is beszélve, hogy legnagyobb szívfájdalmunként el kellett fogadnunk a döntést, miszerint elmaradtak az olimpiai játékok. Ettől függetlenül úgy látom, sportolóink megőrizték motivációjukat, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szinte mindenki javította saját egyéni csúcsát. Én nem is tartom sportolónak azt, akit külön motiválni kell. Jelenleg úgy állunk, hogy két atlétánk, Halász Bence és Gyurátz Réka már biztos olimpiai résztvevő, Pars Krisztián is kvótát érő helyen áll és nagyon drukkolunk, hogy Rába Dani személyében még egy sportolónk csatlakozhasson olimpiai csapatunkhoz.            

A 2020-as Év atlétája-díjátadón tarolt a Dobó SE, hárman is megnyerték kategóriájukat. A magas szintű szakmai munka továbbra is megkérdőjelezhetetlen.
Rendkívüli büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a felnőtteknél Halász Bence, az utánpótlás korúaknál Rába Dániel, míg a junioroknál Doma Benedek lett 2020-ban az év atlétája. Adott a feladat, hogy jövőre a lányok közül is elhozzon valaki egy díjat. 2021 bőséges kihívásokat tartalmaz számunkra, most az erőgyűjtés időszakát éljük, nagyon kemény alapozási munkát végeznek sportolóink. Hál'Istennek Pars Krisztián túl van egy műtéten, teljes értékű munkát tud már végezni, és időközben Halász Bence is átesett egy kisebb beavatkozáson. Az elmúlt hétvégén rendezték a téli dobósorozat első fordulóját, az edzők elégedettek az elért eredményekkel, március elején pedig - mint ahogy az elmúlt 7-8 évben - idén is a Dobó SE lesz a házigazdája a téli országos dobó bajnokságnak.    

2021 azért is fontos esztendő, hiszen jelentős jubileumot ünnepel az egyesület.
A Szombathelyi Dobó SE idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját, amit majd nyáron, a Németh Pál Emléknapon ünnepelünk meg, aminek több kísérő eleme is lesz. Ezek egyike az a könyv, amely bemutatja az egyesület negyedszázados történetét, ennek megírásához már neki is láttam. Amire a legbüszkébbek vagyunk az az, hogy az elmúlt 25 év során minden egyes esztendőben, minden korosztályos világversenyen szerepelt Dobó SE-s atlétánk, ezt senki más nem mondhatja el magáról rajtunk kívül. Magas a mérce, de máshogy ezt nem is érdemes csinálni.  

A magas szintű szakmai munkán túl egy ritkán tapasztalható kohézió is megvan a sportolók között, ami főleg a fiatalok fejlődésében kulcsfontosságú. Ezt alá tudja támasztani?
Rendkívül motiváltak és sikerre éhesek. Halász Bence húzza magával a csapatot és most Pars Krisztián is felvette a kesztyűt, aki meglehetősen zaklatott, nehéz időszakon van túl és talán élete utolsó nagy dobása előtt áll. Megjegyzem, én láttam személyesen 2000-ben Sydneyben a fehérorosz Asztapkovicsot, aki 41 évesen szerzett bronzérmet kalapácsvetésben. Nálunk mind a lányoknál, mind pedig a fiúknál egymást húzzák felfelé a sportolók, egymással is versengenek és egymás korosztályos csúcsait javítják meg. A kalapácsvetés olimpiai 78 méteres kvalifikációs szintjével kapcsolatban meg kell említeni, hogy eddig kevesen ütötték meg ezt a mércét, és amennyiben ez nem változik, kibővíthetik a mezőnyt 32 főre, aminek már Rába Dani is tagja lehet.    

Mi várható az olimpián, mit hallani szövetségi berkeken belül?
Az egyik legfrissebb információ szerint a japánok nem engedik be a külföldi sportolókat, ha jól emlékszem február 7-ig. Mi is, ahogy mindenki más a vakcinában bízunk és abban, hogy minél több ember számára elérhető lesz, egyúttal reméljük azt is, hogy növekszik az oltási hajlandóság, hiszen a járványt csak így lehet megfékezni és megállítani. Ismerve a japánok precizitását biztos, hogy nagyon szigorú feltételekkel engedik majd be országukba a sportolókat, akik valószínűleg mind be lesznek oltva, máshogy nem is indulhatnak a játékokon. Hogy nézők előtt, vagy nélkülük rendezik meg az olimpiát, arról várhatóan júliusban döntenek majd. Abban bízunk, ha nem is lehet teltház, valamilyen formában mégis csak nézők előtt tudunk szerepelni Tokióban, hiszen a sport, a versengés a nézőkért is van. 

közösség

további frisss

lap tetejére