Európa bajnoki csapat mustra - D csoport

• 2012. június 07., csütörtök •
Kezdődik az idei év legjobban várt labdarúgó eseménye a 2012-es Európa Bajnokság. A Frisss.hu-n június 8.-ig az EB kezdetéig, bemutatjuk az Európa bajnokság 16 csapatát, a résztvevő országok keretét és egy játékost, aki húzóember lehet országa válogatottjában. Most az Európa Bajnokság másik rendezőjének, Ukrajnának a csoportját mutatjuk be.
Európa bajnoki csapat mustra - D csoport

A frisss.hu-n bemutattuk már a kontinensviadal mezeit, most a résztvevőkön van a sor. Az A csoportot már ismertettük, a halálcsoportot, a B jelű kvartettet is bemutattuk, és a címvédő csoportját a C-t is elemeztük. Egyetlen négyes maradt a D csoport. A csoport tagjai: a kétszeres győztes (1984,2000) Franciaország, a foci őshazájából érkező angolok, akik még nem nyertek kontinensviadalt, a rendező Ukrajna, és a 1992-es EB rendezője Svédország.

 

Franciaország

Kapusok: 23 Cédric Carrasso (Bordeaux), 1 Hugo Lloris (Lyon), 16 Steve Mandanda (Marseille)

Védők: 22 Gaël Clichy (Man. City), 2 Mathieu Debuchy (Lille), 3 Patrice Evra (Man. Utd.), 21 Laurent Koscielny (Arsenal), 5 Philippe Mexes (Milan), 4 Adil Rami (Valencia), 13 Anthony Réveillere (Lyon)

Középpályások: 6 Yohan Cabaye (Newcastle), 18 Alou Diarra (Marseille), 15 Florent Malouda (Chelsea), 19 Marvin Martin (Sochaux), 12 Blaise Matuidi (PSG), 17 Yann M'Vila (Rennes), 11 Samir Nasri (Man. City), 7 Franck Ribéry (Bayern München)

Támadók: 20 Hatem Ben Arfa (Newcastle), 10 Karim Benzema (Real Madrid), 9 Olivier Giroud (Montpellier), 14 Jérémy Ménez (PSG), 8 Mathieu Valbuena (Marseille)

A ”Les Blues” vagyis a Francia válogatott morálisan teljesen szétesett a 2010-es Világbajnokság után. A Dél-afrikai mundiálon a játékosok fellázadtak Domenech kapitány ellen, a közvélemény pedig a válogatott ellen fordult. Laurant Blanc ilyen közegben vette át a válogatott irányítását két éve, és ha csodát nem is tett, de mindenképpen visszaadta a hitet a francia szurkolóknak. Karakteres, szép focit játszó csapatot gyúrt össze, a válogatott pedig legyőzte Németországot, Braziliát, Spanyolországot barátságos mérkőzéseken, ez pedig kellő önbizalmat adhat a játékosoknak.

Akitől sokat várnak: Karim Benzema

Benzema három évvel ezelőtt nagy reményekkel érkezett Madridba, ám az első két éve katasztrofálisra sikeredett. Sokan egy újabb bukást szimatoltak a francia leigazolásával. Aztán jött José Mourinho és Benzema fél év után elkezdett úgy játszani, ahogy azt elvárják tőle. Idén már kirobbanthatatlan volt a kezdőből és a Real sikerének egyik legfőbb letéteményese lett, akit sokan a brazil Ronaldohoz hasonlítottak. Benzema az első számú csatár a Franciáknál, és ha képes átmenteni a madridi formáját a kontinensviadalra, akkor reménykedhetnek a ”Les Blues” hívei egy eredményes EB-ben.

Anglia

Kapusok: 23 Jack Butland (Birmingham City), 13 Robert Green (West Ham), 1 Joe Hart (Man. City)

Védők: 12 Leighton Baines (Everton), 5 Martin Kelly (Liverpool), 3 Ashley Cole (Chelsea), 18 Phil Jagielka (Everton), 2 Glen Johnson (Liverpool), 14 Phil Jones (Man. Utd.), 15 Joleon Lescott (Man. City), 6 John Terry (Chelsea)

Középpályások: 19 Stewart Downing (Liverpool), 4 Steven Gerrard (Liverpool), 8 Jordan Henderson (Liverpool), 16 James Milner (Man. City), 20 Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal), 17 Scott Parker (Tottenham), 7 Theo Walcott (Arsenal), 11 Ashley Young (Man. Utd.)

Csatárok: 9 Andy Carroll (Liverpool), 21 Jermain Defoe (Tottenham), 10 Wayne Rooney (Man. Utd.), 22 Danny Welbeck (Man. Utd.)

Mint ha minden összeesküdött volna az angolok ellen az elmúlt napokban. Nem elég hogy a legfontosabb láncszem Wayne Rooney az utolsó kvalifikációs meccsen egy buta szabálytalansággal elintézte, hogy az EB első két meccsén ne játsszon, emellett  sérülések is tizedelik az angol keretet. Frank Lampard néhány hete jelentette be, hogy combsérülése miatt nem játszhat, aztán az első barátságos mérkőzésen kidőlt Cahill is, így mindkét Chelsea játékost egy liverpooli fogja pótolni. Ennyi gonddal és egy pár hete kinevezett szövetségi kapitánnyal, a csoportból való továbbjutás is nagy szó lenne.

Akitől sokat várnak: Wayne Rooney

Lampard és Gerrard szépen lassan kiöregszik, rajtuk kívül pedig csak egy a világ közvetlen élvonalába tartozó játékosa van a szigetországi csapatnak. Rooney tehetsége csak Messihez és Ronaldohoz mérhető, egyértelműen tőle várják a csodát a ”Háromoroszlános” drukkerek. Remek szezonon van túl, nem rajta múlott, hogy az utolsó fordulóban, elbukta a United a bajnoki címet. Ha versenyben lesz még az utolsó fordulóban az angol csapat, Roony hatalmas lökést adhat a gárdának.  

Ukrajna

Kapusok: 23 Olekszandr Horjajinov (Metaliszt), 1 Makszim Koval (D. Kijev), 12 Andrij Pjatov (Sahtar),

Védők: 21 Bohdan Butko (Illicsivec), 3 Jevhen Hacseridi (D. Kijev), 5 Olekszandr Kucser (Sahtar), 17 Tarasz Mihalik (D. Kijev), 20 Jaroszlav Rakickij (Sahtar), 13 Vjacseszlav Sevcsuk (Sahtar), 2 Jevhen Szelin (Vorszkla Poltava)

Középpályások: 8 Olekszandr Alijev (D. Kijev), 6 Denisz Harmas (D. Kijev), 9 Oleg Huszev (D. Kijev), 11 Andrij Jarmolenko (D. Kijev), 19 Jevhen Konopljanka (Dnipro),18 Szerhij Nazarenko (Tavrija), 14 Ruszlan Rotany (Dnipro), 4 Anatolij Timoscsuk (Bayern München)

Csatárok: 22 Marko Devics (Sahtar), 15 Artem Milevszkij (D. Kijev), 7 Andrij Sevcsenko (D. Kijev), 16 Jevhen Szeleznyov (Sahtar), 10 Andrij Voronyin (D. Moszkva)

Több szakértő szerint az Ukrán csapat a leggyengébb a 16-os mezőnyben, ha nem ők a rendezők, biztosan nem jutnak ki a kontinensviadalra. Nehéz vitatkozni ezekkel a megállapításokkal, hiszen tényleg eléggé vékonynak tűnik ez az ukrán keret. Még mindig Sevcsenkoban van minden reményük, pedig a Milan egykori sztárja rég túl van már pályája csúcsán. Hiába vannak vérmes reményeik, a csoportból való továbbjutásuk is a csoda számba menne.

Akitől sokat várnak: Andrij Sevcsenko

Volt idő amikor nem volt nála jobb játékos, amikor képes volt egyedül eldönteni egy mérkőzést, amikor a világ akkori legjobb csapatának az AC Milannak az első számú sztárja volt. Aztán elment a Chelseahez és valami megszakadt. Elkezdett hanyatlani a játékos karrierje, hiába ment vissza egykori csapatához, nem tudott már úgy játszani mint 2003-ban, amikor Aranylabdát kapott. Sevcsenko az ukrán labdarúgás ikonja, és még mindig tőle várják a csodát. Ki tudja, talán most utoljára megrázza magát és újra azt az isteni tehetségű támadót látjuk, akinek nem volt párja a futballpályákon. 

 

Svédország

Kapusok: 23 Pär Hansson (Helsingborg), 1 Andreas Isaksson (PSV), 12 Johan Wiland (FC Köbenhavn)

Védők: 15 Mikael Antonsson (Bologna), 4 Andreas Granqvist (Genoa), 2 Mikael Lustig (Celtic), 3 Olof Mellberg (Olympiakosz), 13 Jonas Olsson (West Bromwich), 5 Martin Olsson (Blackburn), 17 Behrang Safari (Anderlecht)

Középpályások: 19 Emir Bajrami (Twente), 6 Rasmus Elm (AZ), 18 Samuel Holmén (Istanbul BB), 9 Kim Källström (Lyon), 7 Sebastian Larsson (Sunderland), 8 Anders Svensson (Elfsborg), 16 Pontus Wernbloom (CSZKA Moszkva), 21 Christian Wilhelmsson (al-Hilal)

Támadók: 11 Johan Elmander (Galatasaray), 14 Tobias Hysén (IFK Göteborg), 10 Zlatan Ibrahimovic (Milan), 22 Markus Rosenberg (Werder Bremen), 20 Ola Toivonen (PSV)

Mi magyarok tényleg jól ismerjük a svéd csapatot. Az elmúlt években rendre összefutottunk velük és általában mindig mi húztuk a rövidebbet. A svédek azzal a nem titkolt céllal utaznak az EB-re, hogy megismételjék 1992-es teljesítményüket és minimum a legjobb négyig meneteljenek. Elnézve a csoport erősségét, kis szerencsével még a csoportelősként is továbbmehetnek a ”Három koronások”. A rutin és a fiatalos lendület is megvan a csapatban, és a jelenkor egyik legjobb centere rúgja a gólokat. Lehet, hogy eljött a svédek ideje?

Akitől sokat várnak: Zlatan Ibrahimovic

Nem kérdés hogy a jelenkor legjobb csatáráról beszélünk! Elképesztő fizikai adottságok, hihetetlen rúgótechnika, brutális erő és magabiztosság. Ha Zlatannak megy a játék, nincs védő, aki megalítsa. Idén is remek évet zárt, gólokat rúgott és végre fontos mérkőzéseket is eldöntött. Évek óta vár a BL trófeára, ami idén sem jött össze. Helyette egy EB éremmel vigasztalódna. A legfontosabb kérdés a svéd csapatnál az, milyen formában van Ibrahimovic, a többi szinte mindegy is. 

közösség

további frisss

lap tetejére